Troje lekara osuđeno zbog nesavesnog lečenja Jelice Radović

Troje lekara beogradske privatne klinike Decedra osuđeni su presudom Prvog osnovnog suda u Beogradu na po godinu i tri meseca zatvora po optužbi za nesavesno lečenje Jelice Radović (18), koja je 9. septembra 2006. godine preminula od sepse posle rutinske operacije čukljeva

Posle ponovljenog postupka, kao i nakon prvog suđenja , sudsko veće Prvog osnovnog suda u Beogradu oglasilo je krivim hirurga –ortopeda Slavka Tomića i anesteziologe Oliveru Jeremić i Miodraga Stojanovića, a osim zatvorskih kazni izrečena im je i mera zabrane rada u medicini u trajanju 2 godine.

Svetlani Sremčević, direktorki klinike Decedra, izrečena je uslovna kazna zatvora od godinu dana sa rokom provere od četiri godine, kao i mera zabrane upravljanja medicinskim ustanovama u trajanju 10 godina.

Svi okrivljeni su negirali optužbe.

Prema nalazu i mišljenju veštaka medicinske struke „izvesno je da je u toku ili nakon operacije čukljeva u organizam oštećene ušla bakterija koja je izazvala sepsu“.

Jelici Radović je operacija čukljeva obavljena 5. septembra 2006. godine. Roditelji su već sutradan primetili da je njihovoj ćerki loše, a kad je 8. septembra prebačena u Urgentni centar, utvrđeno je da ima sepsu. Preminula je sledećeg dana.

Predstoji postupak pred Apelacionim sudom u Beogradu.

Prijatelji sajta