„SLUČAJ TATON“: Trojica osuđenih pušteni na uslovni otpust

Trojica navijača Partizana “Stefan Veličković, Dragan Tomasović i Jovan Karbić, pušteni su na uslovni otpust nakon što su izdržali dve trećine kazne od po sedam godina zatvora, na koje su osuđeni po optužbama za učešće u napadu na francuskog navijača Brisa Tatona 17. septembra 2009. godine u Beograd, pred utakmicu Partizan –Tuluz, piše novosadski Dnevnik. Advokati odbrane Dobrivoje Glavonić i Saša Nikolić potvrdili su da su Veličković, Karbić i Tomasović pušteni na uslovni otpust u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku, kojim je ta mogućnost predviđena posle dve trećine izdržane kazne ukoliko se osuđeni dobro vladao tokom izdržavanja kazne i ispunio ostale predviđene uslove.

Veličkovićeva molba za uslovni otpust prva je usvojena i, kako je naveo njegova advokat Glavonić, pušten je na slobodu u septembru 2014.godine. Četiri meseca posle Veličkovića, juče 6. februara iz zatvora su pušteni Karbić i Tomasović, što su potvrdili i njihovi branioci. Sva tojica bili su u zatvoru od 18. septembra 2009, kada su uhapšeni.

Advokat Dobrivoje Glavnoć, branilac Stefana Veličkovića, kaže da još nije odlučeno o njegovom zahtevu za ponavljanje postupka, podnetom zbog novih dokaza koji nisu izvedeni na prvom suđenju. Osuđeni Veličković tvrdi da nije bio ni blizu Obilićevom vencu 17.septembra 2009, da nema nikakve veze sa tragičnim događajem i da je bio na sasvim drugom kraju grada, o čemu, kaže, svedoči kazna za saobraćajni prekršaj koju mu je u kritično vreme napisao saobraćajac, pa traži da taj policajac bude saslušan kao svedok.

Branilac Jovana Karbića, advokat Saša Nikolić, podržava zahtev za ponavljanje postupka i onaj koji su podnele njegove kolege, branioci osuđenih Ivana Grkovića i Dejana Puzigaće jer, kako naglašava, neophodno je da budu izvedeni svi relevantni dokazi, veštačenja i da budu ispitani još neki svedoci očevici koji nisu pozivani na prvom suđenju. Drugim zahtevom odbrana traži da budu saslušani svedoci, koji su se sticajem okolnosti zatekli na Obilićevom vencu u vreme događaja i dali su izjave iz kojih proizlazi da je Bris Taton, skočio preko ograde parka na Obilićevom vencu, bežeći od navijača“.

Zahtevi branilaca za ponavljanje postupka nalaze se na odlučivanju po žalbama u Apelacionom sudu u Beogradu.

Pravosnažnom presudom osuđeni su: Đorđe Prelić na 15 godina zatvora, Dejan Puzigaća na 14 godina, Ljubomir Marković i Ivan Grković na po 13 godina zatvora, Branimir Četnik i Vladan Suvajac na po osam i po godina zatvora. Na kaznu od 8 godina zatvora osuđen je Milan Vujović, a na po sedam godina Jovan Karbić, Dragan Tomasović, Stefan Veličković, Milan Tarlać i Bojan Matijević .

Svi su osuđeni po optužbama za učešće u napadu i prebijanju nasmrt Brisa Tatona. Optužnica ih tereti a su uoči utakmice Patizan –Tuluz u Beogradu, u bašti kafića „Ajriš pab“ na Obilićevom vencu napali i tukli navijače francuskog kluba. Tužilaštvo tvrdi da su okrivljenibacili Brisa Tatona sa platforme preko ograde parka “, što odbrana negira i tvrde da je reč o nesrećnom događaju.

Bris Taton je preminuo 29. septembra 2009. godine u beogradskom Urgentnom centru.

Izvor: Dnevnik

Prijatelji sajta