Тужилаштво иницирало наставак поступка против Момчила Перишића за „шипијунску аферу“

„ ШПИЈУНСКА АФЕРА“ ИЗ 2002. ГОДИНЕ- ВИШИ СУД ОДЛУЧУЈЕ О ПРЕДЛОГУ ТУЖИЛАШТВА ЗА НАСТАВАК ПОСТУПКА ПРОТИВ ПЕНЗИОНИСАНОГ ГЕНЕРАЛА МОМЧИЛА ПЕРИШИЋА

Више тужилаштво у Београду поднело је предлог за наставак поступка у случају „шпијунске афере“ из 2002. против пензионисаног генерала Момчила Перишића,који је почетком 2000-их био један од лидера тада владајуће коалиције ДОС и потпредседник Владе.

Одлуку о предлогу за наставак поступка београдски Виши суд ће донети након што му буде доставаљен доказ да је у Хагу правоснажно окончан поступак који је против Момчила Перишића који је вођен пред Трибуналом за бившу Југославију.

Поступак пред домаћим првосуђем био је у прекиду од 2005. године, на основу закона о сарадњи с Хашким трибуналом, због Перишићевог одласка у Хаг.

Хашки трибунал је 1. марта 2013. ослободио Перишића по свим тачкама оптужнице у вези ратних збивања приликом распада бише СФРЈ, док је био активни официр. Перишић је по повратку у Београд изјавио за РТС да су му „шпијунску аферу“ „наместиле колеге из ДОС-акористећи се конструкцијама и лажима“.

Оптужницом из 2002.године, која је сумњичила Перишића за наводну шпијунажу у корист САД, били су обухваћени и Владимир Влајковић из Обреновца и потпуковник Миодраг Секулић.

Афера је упамћена по хапшењу Перишића 14. марта 2002. у ресторану на периферији Београду где је био у друштву са америчким обавештајцем Џоном Нејбором који се тада позвао на дипломатски имунитет.

Кривични процес је покренут пред тадашњим војним правосуђем, а Војно тужилаштво у Београду подигло је оптужницу 30. септембра 2002. године, сумњичећи Перишића и остале за „одавање поверљивих информација“. Окривљени су у потпуности одбацили оптужбе, као апсолутно неистините.

Војно правосуђе је расформирано 31.децембра 2004. године,а предмет је прешао у надлежност окружног, сада Вишег суда у Београду.

Пријатељи сајта