Tužilaštvo iniciralo nastavak postupka protiv Momčila Perišića za „šipijunsku aferu“

„ ŠPIJUNSKA AFERA“ IZ 2002. GODINE- VIŠI SUD ODLUČUJE O PREDLOGU TUŽILAŠTVA ZA NASTAVAK POSTUPKA PROTIV PENZIONISANOG GENERALA MOMČILA PERIŠIĆA

Više tužilaštvo u Beogradu podnelo je predlog za nastavak postupka u slučaju „špijunske afere“ iz 2002. protiv penzionisanog generala Momčila Perišića,koji je početkom 2000-ih bio jedan od lidera tada vladajuće koalicije DOS i potpredsednik Vlade.

Odluku o predlogu za nastavak postupka beogradski Viši sud će doneti nakon što mu bude dostavaljen dokaz da je u Hagu pravosnažno okončan postupak koji je protiv Momčila Perišića koji je vođen pred Tribunalom za bivšu Jugoslaviju.

Postupak pred domaćim prvosuđem bio je u prekidu od 2005. godine, na osnovu zakona o saradnji s Haškim tribunalom, zbog Perišićevog odlaska u Hag.

Haški tribunal je 1. marta 2013. oslobodio Perišića po svim tačkama optužnice u vezi ratnih zbivanja prilikom raspada biše SFRJ, dok je bio aktivni oficir. Perišić je po povratku u Beograd izjavio za RTS da su mu „špijunsku aferu“ „namestile kolege iz DOS-akoristeći se konstrukcijama i lažima“.

Optužnicom iz 2002.godine, koja je sumnjičila Perišića za navodnu špijunažu u korist SAD, bili su obuhvaćeni i Vladimir Vlajković iz Obrenovca i potpukovnik Miodrag Sekulić.

Afera je upamćena po hapšenju Perišića 14. marta 2002. u restoranu na periferiji Beogradu gde je bio u društvu sa američkim obaveštajcem Džonom Nejborom koji se tada pozvao na diplomatski imunitet.

Krivični proces je pokrenut pred tadašnjim vojnim pravosuđem, a Vojno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu 30. septembra 2002. godine, sumnjičeći Perišića i ostale za „odavanje poverljivih informacija“. Okrivljeni su u potpunosti odbacili optužbe, kao apsolutno neistinite.

Vojno pravosuđe je rasformirano 31.decembra 2004. godine,a predmet je prešao u nadležnost okružnog, sada Višeg suda u Beogradu.

Prijatelji sajta