УБИСТВО ЋУРУВИЈЕ: СЛИКА ВРЕМЕНА

UntitledПИШЕ: Никола Тодоровић

Пре шеснаест година, на Ускрс, у пролазу зграде испред свог стана у Београду убијен је познати новинар Славко Ћурувија. Колико ће се на суђењу видети слика времена у којем се десио злочин: шира, политичка или ограничена, задржана на сам догађај. На судском већу је одлука.

Тужилаштво износи да је убиство власника и уредника Дневног телеграфа и Европљанина политичко, из ниских побуда. Налогодавац је непознат, али из „највиших структура власти“, као мотив је означена његова критика тадашње политике, могућност да утиче на јавно мњење и деловање опозиције.

Јасно је ипак где Тужилаштво налази налогодавца. Са довољно моћи, како закључује, да Државну безбедност, чији су некадашњи припадници оптужени, искористи за план који је обухватао и друге противнике тадашње политике, сем Ћурувије чије је име било прво.

Као доказ за тврдњу Тужилаштво наводи завршене и случајеве у току, наводи и у којима се од њих налазе неки од сада оптужених. Тако су дате правоснажне пресуде у случајевима Ибарска магистрала и Будва-Стамболић.

У оптужницама за случај Ибарска и Ћурувија није именовано ко је налогодавац. Али јесте у предмету који је објединио поновни покушај убиства Вука Драшковића, у Будви, и убиство Ивана Стамболића. У пресуди је написано да је Слободан Милошевић дао налог да се „из ниских побуда лише живота поједини његови политички противници“.Према Милошевићу је поступак био раздвојен јер је изручен Хагу.

Тужилаштво је као сведоке предложило првенствено припаднике Државне безбедности. Одбрана оптужених је, међутим, предложила низ политичара као своје сведоке. Настојаће, сигурно, да оспори наведени мотив за убиство.

Одбрана је предложила политичаре из тадашњег државног врха, међу којима и републичког министра информисања, а садашњег премијера Србије. Политичари су се, на неки начин, сами укључили у предмет, премијер је обећао да своју политичку судбину везује за расветљавање убиства Ћурувије.

Саслушање Мире Марковић пред судским већем предложио је пуномоћник брата убијеног новинара. Против ње је пре више година поднео кривичну пријаву сматрајући да је подстрекавала на убиство својим изјавама. Марковић је у Русији.

Судско веће може, наравно, и само да прошири списак сведока, политичара и других.

Велики део образложења оптужнице припада времену непосредно пред убиство Ћурувије када је кажњаван, финансијски уништаван и новине забрањиване на основу тадашњег Закона о информисању. Наводе се и његови контакти са домаћим и страним политичарима, као и делови његових прислушкиваних разговора.

Да ли ће позивањем политичара као сведока судница у неком моменту личити на политичку трибину – могуће. Да ли ће се појавити слика тадашњег времена и власти – више него без таквих позива. Судско веће може да одлучи до краја главног претреса.

Пријатељи сајта