Ухапшен професор Андреј Фајгељ

Andrej-Fajgelj

Извор: Н1/ YouTube/ Andrej Fajgelj/ screenshot

Бивши директор Културног центра Новог Сада професор Андреј Фајгељ ухапшен је у недељу 22. новембра под сумњом да је прекршио члан 309. Кривичног закона Србије, који се односи на насилну промену уставног поретка.

Адвокат Марко Пекић, правни заступник Андреја Фајгеља, изјавио је за портал ИН4С, да је његовом брањенику одређен притвор у трајању од 48 сати, пренела је новинска агенција Фонет.

“На основу непотврђених информација, како наводи ИН4С, непосредни повод за хапшење је био видео Фајгеља на његовом Јутјуб каналу у којем говори да је Александар Вучић у континуитету Србији и српском народу током бриселских преговора приређивао понижење, закључно са посетом генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга, којег је премијер Србије дочекао хлебом, сољу и почасном гардом”. Фајгељ сматра да је то највеће понижење које је Србија доживела у времену свеопштег рушења вредносног система, преноси портал ИН4С. Према истом извору, Фајгељ на крају обраћања каже да се ово неподношљиво стање у Србији може решити само на један начин и наводи да је тај начин описан у уџбеницима историје за основну школу”, наводи Фонет.

Фајгељов адвокат Пекић је, по Фонетовој информацији, посредством портала ИН4С, пренео поруку свог клијента да ово хапшење неће променити његово мишљење.

„Не пристајем на стање где ја, као слободан грађанин ове земље и универзитетски професор, не могу износити став о добробити моје државе и мог народа“, навео је Фајгељ у изјави коју је пренео Пекић.

Како је известила телевизија Н1,  Фајгељ је ухапшен након што је на свом фејсбук профилу објавио видео снимак у ком критикује дочек генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга, званичну политику владе према тој институцији, однос државних функционера према Косову, као и да је погрдним речима критиковао ставове председника САНУ о Косову јер је јавно рекао да Косово није српско. Фајгељ је , наводи се у извештају Н1, озлојеђено говорио о преговорима у Бриселу и ,како је навео, задовољавањем „мрвицама у Заједници српских општина“ и одрицањем од Косова, а “своје незадовољство посебно је усмерио на председника владе, председнику САНУ и владике СПЦ”.

„Постоји само један начин да се с тим обрачуна, само један начин да се повуку црвене линије, и да овај народ каже „не“ и поврати изгубљено достојанство“, наводи Фајгељ у спорном видеу.

Адвокат Марко Пекић за Н1 каже да држава Фајгељевим привођењем заправо забранила слободу говора, јер је Фајгељ изнео свој лични суд на својој приватној фејсбук страници.

„Он је своје мишљење изнео у својству грађанина Републике Србије и кажњавањем његовог мишљења у Србији уводимо нову категорију – забрану слободе говора и мишљења“, наводи Пекић.

“Андреј Фајгељ био је директор Културног центра Новог Сада, чији је мандат обележен бројним контроверзама. Наиме, Фајгељ је у новосадској јавности постао познат након цензуре уметничког дела на ком је био приказан лик разапетог Исуса Христа са новчаницама у рукама, а на ту функцију поднео је оставку након афере када је обелодањено да саветница у КЦНС уговором зарађује око 1,3 милиона динара за осам месеци”, пише у извештају Н1, објављеном на сајту те телевизије.

ИЗВОР : Фонет, Н1

 

Пријатељи сајта