Укинуто ванаредно стање уведено због епидемије короне, од 7. маја блаже ванредне мере

Аутор: Данас, 6.мај

Скупштина Србије вечерас је укинула ванредно стање. Посланици су изгласали Предлог одлуке о укидању ванредног стања који је поднела Влада Србије. Ова одлука ступа на снагу објављивањем у Службеном гласнику, а до 5 сати ујутру на знази је забрана кретања.

За потврђивање одлуке о укидању ванредног стања гласало је 155 посланика, против није био нико, уздржан је био један посланик, а један посланик није гласао.

За предлог закона о важењу уредаба које је Влада уз супотпис председника Републике донела за време ванредног стања и које је Народна скупштина потврдила гласало је 154 посланика, четири посланика је било против, нико није био уздржан, а није било ни посланика који нису гласали.

Укинуто је 11 уредби које су важиле за време ванредног стања, а односе се на организацију рада, део пореских мера, начин задуживања, учешћу у кривичном поступку.

Укидањем ванредног стања укида се полицијски час, али остају неке ванредне мере које су донете због епидемије корона вируса.

Рукавице и маске биће обавезне у јавном превозу, али и у ресторанима и кафићима, физичка дистанца остаје на снази, забрана јавних окупљања, нема наставе у школама – остаје настава на даљину, нема биоскопа и позоришта.

На снази остаје држање дистанце од два метра, до даљег ће морати да се избегавају контакти – загрљај, руковања, старији од 65 ће моћи да се крећу када год пожеле, али је препорука да и даље више времена проводе у својим домовима. Шетња је дозвољена, али никако у групи. Славља попут свадби, крштења, рођендана биће дозвољена од 15. јуна. Градски превоз у Београду почиње да ради од петка, а од понедељка се деца враћају у вртиће и дневне боравке.

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас, током скупштинске расправе, да одлука о увођењу ванредног стања, које је уведено уз њен и супотписе председнице Народне скупштине Маје Гојковић и председника републике Александра Вучића, без расправе народних посланика о томе „није била бахато понашање већ одговорно“.

Подсетимо, председник Србије Александар Вучић 15. марта саопштио да је државни врх донео одлуку о проглашењу ванредног стања на целој територији Србије. Ванредно стање проглашено је тројним потписом председника Републике, Скупштине и Владе, без сазивања парламента уз образложење да је Влада донела уредбу по којој је забрањено окупљање више од 50 људи у затвореном простору.

Иначе, данашња седница која је почела у 10 часова, а трајала до вечерас, на самом старту је била прекинута, јер је у скупштинску салу посланик и лидер Двери Бошко Обрадовић ушао са пиштаљком и уз повике „доле Вучић, доле Влада, лопови“. А нешто после 16.30 посланици покрета Доста је било Саша Радуловић и Бранка Стаменковић напустили су седницу Скупштине Србије, пошто Бранка Стаменковић није добила реч.

Пријатељи сајта