Вештаци Медицинског факултета у Новом Саду, после једног недоласка, позвани да сведоче 23. фебруара

ljiljanaarambasicСУЂЕЊЕ ЗА „ЛЕКАРСКУ ГРЕШКУ“ У СЛУЧАЈУ ЉИЉАНЕ АРМАБАШИЋ (18), ПРЕМИНУЛЕ 2002. ГОДИНЕ

Вештаци Медицинског факултета у Новом Саду који су обавили судско-медицинско вештачење у случају тинејџерке Љиљане Арамбашић, преминуле пре четрнаест година услед неадекватног лечења запаљења слепог црева, позвани су да своје стручно мишљење изнесу 23. фебруара на рочишту Првог основног суда у Београду, у процесу којим је обухваћено петоро лекара београдског Клиничког центра , осумњичених за пропусте.

То је други позив заредом који судија Првог основног суда Горан Рамић упућује вештацима, након неуспелог прошломесечног позивања на рочиште 17. децембра, сазнаје Дневник.

Иначе, од краја септембра 2015, тек откако је судија Рамић нови председник већа у поновљеном постуку, суђење је коначно откочено после годину и по тапкања.

Поуздани саговорник нашег листа наводи да судија није прихватио идеје у смислу неких нових вештачења.

Остаје, као што је и раније најављено, да у доказном поступку буду испитани вештаци о налазу судскомедицинског вештачења које је обављено током првог суђења.

-Уколико би дошло до новог вештачења, велики су изгледи да би могло да дође до застаревања у овом случају-оцењује наш саговорник.

Кривичним поступком су обухваћени лекари Клиничког центра у Београду: Милош Радовић, Вера Миленковић, Гордана Милетић, Србољуб Милићевић и Александар Јовановић. Сви лекари су одбацили оптужбе и изразили дубоко жаљење због трагедије, тврдећи да у томе нема њихове одговорности и да су поступали професионално, савесно, поштујући стручне процедуре.

У оптужници је изнета сумња да осамнестогодишњој Љиљани Арамбашић, која је преминула 21. фебруара 2002 , од последица неадекватног лечења упале слепог црева, није пружен одговарајући медицински третман. Окривљене лекаре оптужба сумњичи за „несавесно лечење“, а поједине да „нису успели да поставе дијагнозу запаљења слепог црева“.

По чињеницама из поступка, Љиљана Арамбашић се 15. фебруара 2002. због јаких болова у стомаку, јавила у београдски Ургентни центар, а дежурни хирург је проценио да су њене здравствене тегобе гинеколошке природе па је примљена на Гинеколошко акушерску клинику (ГАК). Из ГАК-а су Љиљану, пошто је непрестано вриштала, упутили у Институт за психијатријске болести „Лаза Лазаревић“, где су стручњаци одмах закључили да није пацијент за њих и упутили поново у Ургентни центар. Због високе температуре, девојка, међутим, није хоспитализована у Ургентном центру, већ је упућена у Институт за инфективне и тропске болести, где је 21. фебруара 2002.примљена у коми и исте ноћи је преминула.

Београдски Апелациони суд је почетком 2014. године укинуо првостепену пресуду којом су били осуђени на по две године затвора специјалисти гинекологије Милош Радовић, Вера Миленковић и Гордана Милетић,а ослобођени кривице лекари Србољуб Милићевића и Александар Јовановић, те је наложено да им се суђење понови.

Извор: Дневник

Пријатељи сајта