Veštaci Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, posle jednog nedolaska, pozvani da svedoče 23. februara

ljiljanaarambasicSUĐENJE ZA „LEKARSKU GREŠKU“ U SLUČAJU LJILJANE ARMABAŠIĆ (18), PREMINULE 2002. GODINE

Veštaci Medicinskog fakulteta u Novom Sadu koji su obavili sudsko-medicinsko veštačenje u slučaju tinejdžerke Ljiljane Arambašić, preminule pre četrnaest godina usled neadekvatnog lečenja zapaljenja slepog creva, pozvani su da svoje stručno mišljenje iznesu 23. februara na ročištu Prvog osnovnog suda u Beogradu, u procesu kojim je obuhvaćeno petoro lekara beogradskog Kliničkog centra , osumnjičenih za propuste.

To je drugi poziv zaredom koji sudija Prvog osnovnog suda Goran Ramić upućuje veštacima, nakon neuspelog prošlomesečnog pozivanja na ročište 17. decembra, saznaje Dnevnik.

Inače, od kraja septembra 2015, tek otkako je sudija Ramić novi predsednik veća u ponovljenom postuku, suđenje je konačno otkočeno posle godinu i po tapkanja.

Pouzdani sagovornik našeg lista navodi da sudija nije prihvatio ideje u smislu nekih novih veštačenja.

Ostaje, kao što je i ranije najavljeno, da u dokaznom postupku budu ispitani veštaci o nalazu sudskomedicinskog veštačenja koje je obavljeno tokom prvog suđenja.

-Ukoliko bi došlo do novog veštačenja, veliki su izgledi da bi moglo da dođe do zastarevanja u ovom slučaju-ocenjuje naš sagovornik.

Krivičnim postupkom su obuhvaćeni lekari Kliničkog centra u Beogradu: Miloš Radović, Vera Milenković, Gordana Miletić, Srboljub Milićević i Aleksandar Jovanović. Svi lekari su odbacili optužbe i izrazili duboko žaljenje zbog tragedije, tvrdeći da u tome nema njihove odgovornosti i da su postupali profesionalno, savesno, poštujući stručne procedure.

U optužnici je izneta sumnja da osamnestogodišnjoj Ljiljani Arambašić, koja je preminula 21. februara 2002 , od posledica neadekvatnog lečenja upale slepog creva, nije pružen odgovarajući medicinski tretman. Okrivljene lekare optužba sumnjiči za „nesavesno lečenje“, a pojedine da „nisu uspeli da postave dijagnozu zapaljenja slepog creva“.

Po činjenicama iz postupka, Ljiljana Arambašić se 15. februara 2002. zbog jakih bolova u stomaku, javila u beogradski Urgentni centar, a dežurni hirurg je procenio da su njene zdravstvene tegobe ginekološke prirode pa je primljena na Ginekološko akušersku kliniku (GAK). Iz GAK-a su Ljiljanu, pošto je neprestano vrištala, uputili u Institut za psihijatrijske bolesti „Laza Lazarević“, gde su stručnjaci odmah zaključili da nije pacijent za njih i uputili ponovo u Urgentni centar. Zbog visoke temperature, devojka, međutim, nije hospitalizovana u Urgentnom centru, već je upućena u Institut za infektivne i tropske bolesti, gde je 21. februara 2002.primljena u komi i iste noći je preminula.

Beogradski Apelacioni sud je početkom 2014. godine ukinuo prvostepenu presudu kojom su bili osuđeni na po dve godine zatvora specijalisti ginekologije Miloš Radović, Vera Milenković i Gordana Miletić,a oslobođeni krivice lekari Srboljub Milićevića i Aleksandar Jovanović, te je naloženo da im se suđenje ponovi.

Izvor: Dnevnik

Prijatelji sajta