Витештво глоговог коца

Страшно су одјекнуле речи лидера  радикала Војислава Шешеља да ће послати свог страначког колегу Немању Шаровића да оде у Алеју великана  где је сахрањен покојни премијер Зоран Ђинђић  и да понесе глогов колац, али  јавност је реаговала адекватно, одмах, и с највећим згражањем осудила недоличну  изјаву.

Од таквих речи осетите мучнину, може и озбиљно да позли, а камоли од непочинства.

Мада, на бираним речима којима је  Шешељева изјаву  описивана као најгори говор мржње, појединима је,  сам Шешељ могао да позавиди на „сочности“ вокабулара  и запита се  јесу ли на путу да га надмаше или су то  одавно успели,  само што  лепо звучи кад неки други изговарају  нешто у односу на неки „проевропски“ „општеприхватљив“  и „подесан“ предмет мржње.

Шаровић наравно није отишао с глоговим коцем у Алеју великана и  вероватно  неће ни  отићи. Питање је да ли је најпознатији скандал мајстор на политичкој сцени Србије Војислав Шешељ уопште  озбиљно мислио оно што је изговорио о глоговом коцу- мада то нипошто не треба искључити. Биће, ипак, да више нагиње ка томе да је то био трик којим је Шешељ на свој силовит начин указао колико је нешто скаредно и нељудски  и када се само  изговори, а камоли да се уради,  али и да српска јавност има селективан сензибилитет па нам заправо  уопште не смета када неко заиста  оскрнави нечији гроб, баш глоговим коцем, ако нам је онај који скрнави по вољи, а мрзак нам је онај на чији гроб се кидише глоговим коцем.

Не тако давно, 2007 године,  само годину дана после смрти  Слободна Милошевића, некадашњег председника државе, коме након што је  умро у притворској јединици Хашког трибунала власти нису омогућиле ни нормалну сахрану, па је покопан у дворишту своје куће у Пожаревцу,  а неко је прескочио ограду и оставио глогов колац  поред његовог гроба.

Медији су о томе известили, али  јавност је била глува. У „најстрожем“  тону то је названо – перформанс, ниједна једина критички обојена реч није се чула. Сви су витешки ћутали, многи вероватно и ликујући прећутно.

Untitled

Пријатељи сајта