Viteštvo glogovog koca

Strašno su odjeknule reči lidera  radikala Vojislava Šešelja da će poslati svog stranačkog kolegu Nemanju Šarovića da ode u Aleju velikana  gde je sahranjen pokojni premijer Zoran Đinđić  i da ponese glogov kolac, ali  javnost je reagovala adekvatno, odmah, i s najvećim zgražanjem osudila nedoličnu  izjavu.

Od takvih reči osetite mučninu, može i ozbiljno da pozli, a kamoli od nepočinstva.

Mada, na biranim rečima kojima je  Šešeljeva izjavu  opisivana kao najgori govor mržnje, pojedinima je,  sam Šešelj mogao da pozavidi na „sočnosti“ vokabulara  i zapita se  jesu li na putu da ga nadmaše ili su to  odavno uspeli,  samo što  lepo zvuči kad neki drugi izgovaraju  nešto u odnosu na neki „proevropski“ „opšteprihvatljiv“  i „podesan“ predmet mržnje.

Šarović naravno nije otišao s glogovim kocem u Aleju velikana i  verovatno  neće ni  otići. Pitanje je da li je najpoznatiji skandal majstor na političkoj sceni Srbije Vojislav Šešelj uopšte  ozbiljno mislio ono što je izgovorio o glogovom kocu- mada to nipošto ne treba isključiti. Biće, ipak, da više naginje ka tome da je to bio trik kojim je Šešelj na svoj silovit način ukazao koliko je nešto skaredno i neljudski  i kada se samo  izgovori, a kamoli da se uradi,  ali i da srpska javnost ima selektivan senzibilitet pa nam zapravo  uopšte ne smeta kada neko zaista  oskrnavi nečiji grob, baš glogovim kocem, ako nam je onaj koji skrnavi po volji, a mrzak nam je onaj na čiji grob se kidiše glogovim kocem.

Ne tako davno, 2007 godine,  samo godinu dana posle smrti  Slobodna Miloševića, nekadašnjeg predsednika države, kome nakon što je  umro u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala vlasti nisu omogućile ni normalnu sahranu, pa je pokopan u dvorištu svoje kuće u Požarevcu,  a neko je preskočio ogradu i ostavio glogov kolac  pored njegovog groba.

Mediji su o tome izvestili, ali  javnost je bila gluva. U „najstrožem“  tonu to je nazvano – performans, nijedna jedina kritički obojena reč nije se čula. Svi su viteški ćutali, mnogi verovatno i likujući prećutno.

Untitled

Prijatelji sajta