Владика Григорије подноси кривичну пријаву због угрожавања безбедности

Други пишу: аутор: Данас, Н1

Владимир Гајић, адвокат владике Григорија, епископа диселдорфског и целе Немачке, изјавио је за Данас да ће поднети кривичну пријаву због угрожавања сигурности, тужиоцу за високотехнолошки криминал Бранку Стаменковићу,
– Григорију је угрожена безбедност због негативне кампање која се месецима води против њега, а која је претходних дана кулминирала плаћеним видео огласом на Јутјубу у којем га, за сада непознати аутори, представљају у негативном светлу и износе низ клевета на његов рачун. Видео запис неодољиво подсећа на онај који је посвећен Оливеру Ивановићу, а који је после тога убијен, преноси тај дневни лист.
– Владика Григорије је упознат са чињеницама које су прикупљене. Као што знате он је у жалости за мајком тако да није преокупиран овим опскурним нападима преко друштвених мрежа – истиче Гајић за Данас.
– Видео урадак у ком се блати и клевеће епископ диселдорфски и целе Немачке последњи је у низу напада на њега.
Оштра кампање против владике кренула је од 6. јануара када је Григорије изјавио да намерава да окупи од 30 до 300 младих људи који би имали воље да мењају на боље систем у Србији.
Напредњачка машинерија кренула је одмах сутрадан, интерпретирајући његове речи и најављујући Григоријев политички ангажман, чак и кандидатуру на председничким изборима-пише у тексту Данаса.

Владика Григорије: Имам план да окупим што више младих људи

Аутор:нова.рс, Њузмакс Адриа 07. јан. Не постоји ниједан човек који може да буде спаситељ, потребно је направити систем да не бисмо сваки пут поново тражили неког спаситеља, рекао је владика диселдорфски и немачки Григорије, додајући да има план да окупи што више младих људи који су спремни да се жртвују за Србију како би направили систем у коме ништа неће зависити од једног човека, преноси портал нова.рс.
“Систем могу да направе млади људи у које ја верујем и са којима разговарам и то је мој план. Мој план је да скупимо што више младих људи који су образовани, поштени, паметни, храбри и који хоће да дођу у Србију ако већ нису ту, а ако јесу да се жртвују, да направимо пре свега правни систем. Не желим да ишта зависи од једног човека”, рекао је владика Григорије у “Прегледу дана” Неwсмаx Адриа, пише нова.рс.
На констатацију да велики број људи мисли да би он био спасилац, он је одговорио да зна “да је то интересантно питање за људе”, али да не постоји ниједан човек који може да буде спаситељ.
„Потребно је направити систем да не бисмо сваки пут поново тражили неког спаситеља“, напоменуо је владика Григорије.
„Ако нешто могу да учиним за мој народ и ако то народ очекује, ја желим да скупим 30, ако је могуће и 300 људи, између 30 и 60 година, који су спремни да се жртвују за Србију“, рекао је он, наводећи, како каже, један диван пример ових дана међу неким младим министрима који су се вратили у Црну Гору из Јапана, Америке, Европе и који се просто жртвују за своју отаџбину.
На питање да ли то значи да треба да очекујемо његово активно укључивање у српску политику и где ће наћи тих 30 младих људи, владика Григорије је рекао да их је већ нашао, али да неће изнети свој план јер би то било неозбиљно.
Коментаришући писање таблоида, да му је опозиција понудила да буде председник или патријарх и за шта се одлучио, он је рекао да „ни председника, а ни патријарха неће бирати таблоди, већ озбиљан српски народ“.
Говорећи о избору новог патријарха и да ли је тачно да у његовом избору пресудну улогу има држава, владика Григорије каже да је то нетачно, јер држава не бира патријарха, њега бирају епископи “који долазе из својих епархија и требало би да донесу глас свог народа и осете тачно оно што народ жели”.
На питање да ли је држава сада као и раније покушавала да утиче ко ће од епископа бити нови патријарх, он је рекао да је сасвим очигледно да држава неће скрштених руку гледати ко ће бити на челу једне од најутицајније институције у нашем народу.
„Не мислим да је то толико страшно што ће држава имати своју вољу и жеље, али сам уверен да ће то бити само један утицај који ће имати ефекте и контраефекте зависно код кога се то буде покушавало утицати“, рекао је он.
На констатацију да медији већ калкулишу и да се помиње неколико епископа и ко је, по његовој процени, човек из редова цркве који би могао да се са једне стране сложи са државом, а са друге да се сложи са епископима и ко би био најближи црквеном трону, он је рекао да ће то „бити онај човек за којег мисли да је најбољи”.
„То треба да буде онај човек који ће сачувати јединство цркве, а патријарх је симбол тог јединства и у том смислу мислим да ће сви епископи размишљати“, напоменуо је владика.
„Важно је да не лицитирамо именима“, истакао је владика Григорије. (извор Н1)

Требјешанин: Власт се плаши владике Григорија

Психолог Жарко Требјешанин, изјавио је за телевизију Н1 да “мисли да се власт плаши владике Григорија јер има огроман потенцијал да уједини људе у Србији”.
-Он има огроман потенцијал да уједини људе у Србији, не само православне него свих различитих конфесија и оне који су верници и који нису, било је и предлога да се Григорије кандидује и од стране људи који нису православне вере.Мислим да је властима јасно да би он могао бити тај кандидат за кога би била огомна већина оних који су незадовљни овом влашћу.А њих заиста има, ја сам сигуран да је већина незадовољна, с тим што је подељена и што има оних који уопште нису за изборе, за гласање. Дакле, све њих би могао да уједини владика Григорије. Они (власт) су то добро проценили. Мислим да је још нешто овде важно. Није то само порука владици  Григорију. То је порука свима који се буду усудили да се ангажују, поготово нестраначким личностима, да ће проћи тако. Да ће бити прво облаћени, лепиће им се етикете, што није лако издржати те сталне нападе, неке измишљотине најстрашније, него да могу постати и мета претњи које, нажалост, код нас не остају увек на пуким речима. Оно што је најважније је да се спрече ствари које могу довести до трагичних последица. -казао је Требјешанин, гостујући у емисији Нови дан, 3. фебруара. Он је указао да је у друшту “врло нездрава клима” и да је “потребно да се створи атмосфера толеранције, да можете без страха да изнесете своје ставове”.
“Говорећи о нападима које трпи владика Григорије, због чега подноси и пријаву због угрозавања безбедности, Трејбејшанин је рекао да се то је врло лоша вест и да се могло и очекивати да ће он бити провучен кроз блато.
„И сам је то знао, али се храбро упустио у то.. да је хтео да има лагодан живот не би се јављао са предлогом који је изнео и говорио да треба спасавати Србију. Људи који мисле само на себе не мешају се у политику, а владика Григорије је човек заинтересован за друштвена питања и то је увек показивао“, оценио је.
На питање водитељке, “да ли се власт плаши владике”, Требјешанин је одговорио :“Мислим да се плаши”.
-Ако ћемо да кажемо отворено мислим да има и разлога да се плаши јер владика Григорије заиста ужива велико поврење народа, више можда него иједан, рецимо, да се појави политичар из опозиције , управо зато што га људи не доживљавају као политичку личност, као некога острашћеног или некога ко припада једној страни-рекао је Требјешанин

Григорије: На нападе не треба узвраћати

„Кад доживите у животу да вас неко клевета и говори рђаве речи, то постаје један терет који нисте ви сами себи ставили, него вам то неко други ставља не би ли вас сломио“, рекао је у својој беседи на недељној литургији епископ Григорије Дурић Он је током обраћања верницима, у храму Светог Саве у Диселдорфу, рекао да на нападе не треба никако узвраћати и да увек треба имати на уму да је „оно што је Богу могуће, људима немогуће“.„Ви немате другог излаза, него да и тај терет ставите и баците на пучину Божје милости. Зато се ми не плашимо, као хришћани, живота, него му се радујемо. Чак се и не плашимо ни оног кад други људи атакују на нас, бацајући камење, блато или ђубре… Сигурно ће нешто и закачити, али ми ћемо увек, кад то све ставимо пред Бога и на пучину Божје милости, шватити да је то ништа. Ето шта нам открива Јеванђеље. Зато, стојмо право, са страхом, и све ће Господ узети на себе као у царству његовом“, рекао је Григорије. (извор:Данас)

Пријатељи сајта