Vojvođanski paori protestovali ispred Skupštine Srbije tražeći povlačenje Nacrta zakona o poljoprivrednom zemljištu

IMG_3758 (2)

Foto: Porota-reč građana

PAORI POZVALI PREDSEDNIKA TOMISLAVA NIKOLIĆA DA NE POTPIŠE ZAKON UKOLIKO GA SKUPŠTINA USVOJI

Vojvođanski paori pretestovali su ispred Skupštine Srbije, tražeći da se iz procedure povuče Nacrt zakona o poljoprivrednom zemljištu koji omogućava da investitori, domaći i strani, upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava u aktivnom statusu, dobiju u zakup 30 posto obradivog zemljišta u državnoj svojini u svakoj opštini na period do 30 godina.
Na protestu je ukazano da tu zemlju sada zakupljuju i obrađuju naši paori i ako bez nje ostanu, njihovim porodicama preti egzistencijalna propast, a time i selima generalno.
Poljoprivrednici su pozvali predsednika Srbije Tomislava Nikolića da ne potpiše i da vrati ovaj zakon, ukoliko ga Skupština usvoji.
Više od 300 vojvođanskih paora, kako javlja N1, okupilo se ispred Skupštine, jer smatraju da se predložene izmene zakona „donose u korist velikih investitora dok će mala i sitna poljoprivredna gazdinstva biti uništena“.

Protest poljoprivrednika podržao je i Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović”
„Poslušna skupštinska većina namerava da izglasa izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu koje će omogućiti premijeru da 30 posto državnog zemljišta u Vojvodini, direktnom pogodbom, tajnim ugovorima i ispod cene da velikim stranim korporacijama i naša porodična gazdinstva pretvori u jeftinu, najamnu radnu snagu“, saopštio je Pokret “Dosta je bilo“.

„Kažu, tog dana kada zakon prođe u Skupštini, moći će da prodaju traktore i zato su protiv izmena zakona i traže njegovo povlačenje“.
Poljoprivrednici , po izveštavanju N1, nisu došli traktorima u Beograd a protestovali su u Kosovskoj ulici, ispred ulaza u parlament.
Paorima se priključio i vojvođanski premijer Bojan Pajtić, članovi pokrajinske vlade i poslanici iz pokrajine a u jednom trenutku sednicu Skupštine Srbije, koja je bila u toku, napustili su poslanici opozicije da bi paorima pružuli podršku.
„Ne samo da ćemo se protiviti ovom zakonu, već ćemo insistirati da predsednik države ne potpiše ovaj zakon, ometaćemo primenu zakona, kad dođemo na vlast raskinućemo sve ugovore koji budu potpisani na osnovu njega“, rekao je Pajtić okupljenim poljoprivrednicima u Kosovskoj ulici, iza zgrade parlamenta.
On je rekao da je predloženi zakon „pljačkaški“, da će omogućiti da, umesto da 100 miliona evra godišnje prihoda ode u kućne budžete 15.000 do 20.000 porodica širom Srbije, taj novac ode „u džepove pet-šest tajkuna bliskih režimu“. (Ceo izveštaj pročitajte na sajtu N1)

Izvor: N1

Prijatelji sajta