Вучић: „Знам да Мирослав Мишковић инсистира да се Селаковић смени“

154b001e82b1bb-1-5Иза захтева адвоката за смену министра правде Николе Селаковића, стоји Мирослав Мишковић, власник Делта холдинга, устврдио је јуче премијер Србије Александар Вучић и нагласио да се то неће догодити.

– Ја реагујем како ми савест налаже. Ја Николу Селаковића да сменим нећу. Зашто да га сменим? Зато што на томе инсистира Мирослав Мишковић. Али ја то нећу да урадим. Знам да Мирослав Мишковић инсистира да се Селаковић смени. Ево, ја вас обавештавам да Мирослав Мишковић инсистира на томе . Неће Мирослав Мишковић да одређује ко ће да буде у влади. Све док још могу, то ћу бити ја – изјавио је Вучић после седнице Председништва Српске напредне странке, у одговору на новинарско питање да ли ће у новој реконструкцији Владе Србије бити смењен Селаковић.

Осим тога, Вучић је оценио да Мишковић „има изванредно изграђену мрежу и снагу у друштву“ и да није немогуће да сруши Владу Србије.

Адвокати у целој Србији штрајкују већ четири месеца због Закона о јавном бележништву којим је нотарима пренет део судске надлежности, а грађанима и адвокатима одузето право да сачињавају уговоре, већ су у форми јавнобележничког записа за то били надлежни само нотари, укупно 93 колико их је до сада изабрано . Уз то су нотари одредили веома високу тарифу за своје услуге, а по закону док није измењен, нису уопште имали обавезу да у државни буџет уплаћају проценат од јавнобележничке награде иако је држава остала без значајног дела дотадашњих прихода од судске таксе за овере.

После преговора стручних тимова адвокатуре и Министарства правде одржаних 8. јануара, саопштено је да је постигнут договор о изменама Закона о јавном бележништву и сета пратећих закона, тако што се враћа могућност да и грађани и адвокати сачињавају уговоре при чему те исправе нотари солемнизују, док би обавезна форма јавнобележничког записа остала само за уговоре, споразуме и изјаве у случају пословно неспособних особа, за лица која не могу да виде, чују, говоре, читају и пишу, за споразум о законском издржавању, уговор о хипотеци, као и за заложну изјаву.

Осим промене нотарског модела, адвокати траже и смањење паушалних пореза и смену министра правде Николе Селаковића.

protestadvokata.org

Фото: protestadvokata.org

Пријатељи сајта