Vučić: „Znam da Miroslav Mišković insistira da se Selaković smeni“

154b001e82b1bb-1-5Iza zahteva advokata za smenu ministra pravde Nikole Selakovića, stoji Miroslav Mišković, vlasnik Delta holdinga, ustvrdio je juče premijer Srbije Aleksandar Vučić i naglasio da se to neće dogoditi.

– Ja reagujem kako mi savest nalaže. Ja Nikolu Selakovića da smenim neću. Zašto da ga smenim? Zato što na tome insistira Miroslav Mišković. Ali ja to neću da uradim. Znam da Miroslav Mišković insistira da se Selaković smeni. Evo, ja vas obaveštavam da Miroslav Mišković insistira na tome . Neće Miroslav Mišković da određuje ko će da bude u vladi. Sve dok još mogu, to ću biti ja – izjavio je Vučić posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke, u odgovoru na novinarsko pitanje da li će u novoj rekonstrukciji Vlade Srbije biti smenjen Selaković.

Osim toga, Vučić je ocenio da Mišković „ima izvanredno izgrađenu mrežu i snagu u društvu“ i da nije nemoguće da sruši Vladu Srbije.

Advokati u celoj Srbiji štrajkuju već četiri meseca zbog Zakona o javnom beležništvu kojim je notarima prenet deo sudske nadležnosti, a građanima i advokatima oduzeto pravo da sačinjavaju ugovore, već su u formi javnobeležničkog zapisa za to bili nadležni samo notari, ukupno 93 koliko ih je do sada izabrano . Uz to su notari odredili veoma visoku tarifu za svoje usluge, a po zakonu dok nije izmenjen, nisu uopšte imali obavezu da u državni budžet uplaćaju procenat od javnobeležničke nagrade iako je država ostala bez značajnog dela dotadašnjih prihoda od sudske takse za overe.

Posle pregovora stručnih timova advokature i Ministarstva pravde održanih 8. januara, saopšteno je da je postignut dogovor o izmenama Zakona o javnom beležništvu i seta pratećih zakona, tako što se vraća mogućnost da i građani i advokati sačinjavaju ugovore pri čemu te isprave notari solemnizuju, dok bi obavezna forma javnobeležničkog zapisa ostala samo za ugovore, sporazume i izjave u slučaju poslovno nesposobnih osoba, za lica koja ne mogu da vide, čuju, govore, čitaju i pišu, za sporazum o zakonskom izdržavanju, ugovor o hipoteci, kao i za založnu izjavu.

Osim promene notarskog modela, advokati traže i smanjenje paušalnih poreza i smenu ministra pravde Nikole Selakovića.

protestadvokata.org

Foto: protestadvokata.org

Prijatelji sajta