Ново суђење Луки Караџићу због саобраћајне несреће из 2005. године

ДЕСЕТ ГОДИНА ОД САОБРАЋАЈНЕ НЕСРЕЋЕ КОД КРАГУЈЕВЦА У КОЈОЈ ЈЕ НАСТРАДАЛА БРАНИСЛАВА РЕБИЋ(20) И ПОСЛЕ ДВЕ ГОДИНЕ ОД УКИДАЊА ПРАВОСНАЖНЕ ОСУЂУЈУЋЕ ПРЕСУДЕ ЛУКИ КАРАЏИЋУ, ОПТУЖЕНОМ ЗА ИЗАЗИВАЊЕ УДЕСА, ПОНОВЉЕНО СУЂЕЊЕ ЈОШ НИЈЕ ПОЧЕЛО

Ни десет година од 14. јула 2005. када је у саобраћајној несрећи код Крагујеваца настрадала двадесетогодишња Бранислава Ребић, суђење Луки Караџићу, оптуженом да је изазвао удес, није добило коначан епилог, штавише почетак поновљеног поступка још чека одржавање припремног рочишта које је заказано за 3. март.

Понављање суђења наложено је одлуком Врховног касационог суда од 17. јануара 2013, јер је усвојен захтев за заштиту законитости Републичког јавног тужилаштва и укинута правоснажна пресуда судова у Крагујевцу којом је Лука Караџић био осуђен на две и по године затвора уз трогодишњу меру забране управљања моторним возилом.

Оптужница због трагичног саобраћајног удеса против Луке Караџића, брата бившег председника Републике Српске Радована Караџића, подигнута је почетком децембра 2005, а терети га за тешко дело против безбедности јавног саобраћаја. Лука Краџић је осумњичен да је „не придржавајући се саобраћајних прописа,возећи под дејством алкохола, својим ‘мерцедесом’ изазвао саобраћајну несрећу у којој је настрадала Бранислава Ребић (20) из Бање код Аранђеловца која је управљала аутомобилом ‘фијат’ аранђеловачке регистрације“.

Крагујевачки Виши суд је 27.маја 2011. изрекао пресуду којом је Луку Караџића огласио кривим и изрекао му казну затвора у трајању од две и по године и меру трогодишње забране вожења моторног возила , а у фебруару 2012. Апелациони суд у Крагујевцу је потврдио пресуду.

У децембру 2012. Републичко јавно тужилаштво поднело је Врховном касационом суду захтев за заштиту законитости, истичући оцене о повреди закона , а суд је нашао да је пресуда неразумљива као и да постоје контрадикторности у пресудама, па је обе укинуо и наложио понављање поступка пред првостепеним Вишим судом у Крагујевцу.

Пријатељи сајта