„Zahtevi za oslobađanje novinara Zlatanovića“, Jeremić, Mirović, Lompar, Gajić, Samardžić…  

DRUGI PIŠU: Izvor „Srbin info“, „Slavija info“

Novinar Dejan Petar Zlatanović, vlasnik  medijskog portala i jutjub kanala “Srbin info”, uhapšen je u Beogradu 15. februara 2023, posle građanskog protesta protiv prihvatanja francusko nemačkog plana za Kosovo i Metohiju, a potom mu je odlukom sudije za prethodni postupak određen pritvor do 30 dana.

Govoreći na protestu Zlatanović je izrekao parolu „Ko potpiše, njega ubiše“, zbog koje je potom i procesuiran.

Redovni profesor međunarodnog javnog prava Dejan Mirović, jedan od govornika na skupu, zatražio je da Zlatanović, kao i Damnjan Knežević, koji je takođe uhapšen i određen mu pritvor, budu hitno pušteni na slobodu. 

Mirović je dao izjavu u UKP-u MUP-a Srbije, odmah uveče 15. februara, (službenu belešku  objavio portal „Slavija info“) u kojoj je naveo da je lično on Dejan Mirović „u zakonskom roku  prijavio javno okupljanje organizovano ispred spomenika cara Nikolaja u Ulici kralja Milana,  povodom poštovanja Ustava Republike Srbije i Rezolucije 12-44“ i pozvao je javne vlasti da njega hitno uhapse, a oslobode Zlatanovića kao i Damnjana Kneževića. Mirović je, kako se navodi u službenoj belešci, takođe rekao da smatra da je „nepotrebnu tenziju podigao predsednik Republike Srbije sa ciljem da se skrene pažnja sa prihvatanja francusko-nemačkog plana za KiM koji je u suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije i Rezolucijom 12-44“.

„Smatram da večeras na javnom okupljanju nije bilo nikakvih dramatičnih događaja, i da je zbog neočekivano velikog broja ljudi došlo do obaranja ograde oko Predsedništva. Što se tiče jaja,  Slobodan Milošević je bombardovan 1996-1997 godine ogromnom količinom jaja i ništa se nije desilo, a ovde je bilo par pogodaka, ne ka policiji, nego ka zgradi, što ne smatram da je ništa strašno, niti da je krivično delo. Za sve posledice odgovoran sam ja kao neko ko je formalno pravno prijavio javno okupljanje i to je sve što imam da izjavim“-piše u službenoj belešci Mirovićeve izjave u UKP.  

Advokat Vladimir Gajić, potpredsednik Narodne stranke, oštro je regovao povodom odluke o određivanju pritvora i procesuiranja Zlatanovića i Kneževića. 

Navodi iz krivične prijave protiv Zlatanovića i Kneževića su u duhu staljinizma. Koji je to jezik, kakvi groteskni opisi radnje izvršenja… “ hteli da sruše ustavni poredak i svrgnu predsednika Republike”… Rečima… Direktan povratak u 1945. – objasnio je Gajić.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić zatražio je hitno oslobađanje Zlatanovića. Jeremić je izjavio da su članovi Narodne stranke na Sretenje, 15. februara, učestovali na protestu kod Predsedništva Srbije, zbog javnog poziva profesora Mila Lompara, „čoveka na čije se pozive Narodna stranka odaziva“.

„Dogodile su se nemile scene, a uhapšen je novinar Dejan Petar Zlatanović, urednik portala Srbin info. Narodna stranka zahteva da on bude oslobođen“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da hapšenje Zlatanovića pokazuje da je vlast odlučila da se obračunava sa novinarima, koji bi u demokratskom društvu trebalo da budu najzaštićeniji i da slobodno govore i nastupaju.

Predsednik Narodne stranke je naveo da ne sme biti ni zrna simpatije za političke atentate, ali da je „ono što prikazuju režimski mediji vređanje inteligencije i režirana predstava“.

„Cilj te predstave je odvraćanje pažnje javnosti od činjenice da pet moćnih država sveta, okupljenih u ‘Kvintu’ – SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija – koje su sve priznale samoproglašeno ’Kosovo’ pokušavaju da se nametnu kao posrednik u pregovorima“, rekao je Jeremić.

Jeremić, koji je i bivši predsednik Generalne skupštine UN, naveo je da se time krši međunarodno pravo, jer se o budućem statusu Kosova i Metohije može pregovarati samo u Savetu bezbednosti UN, što je propisano i Rezolucijom 1244.

„Prihvatanje plana po kojem bi ’Kosovo’ ušlo u UN bila bi veleizdaja kakvu niko nije počinio u istoriji Srbije. To bi dovelo do stvaranja Velike Albanije i posledično novih sukoba na Balkanu, kao i otuđenja svetinja koje su u temelju našeg nacionalnog identiteta. Visoke Dečane, Pećku patrijaršiju i Gračanicu bi u slučaju potpisivanja tog plana u budućnosti preuzela Albanska pravoslavna crkva“, rekao je Jeremić.

Advokat Vladimir Gajić (Narodna stranka): Zlatanovićeve reči nisu čak ni prekršaj  

Građanski protest protiv prihvatanja francusko nemačkog plana za Kosovo i Metohiju zbog toga što je u suprotnosti sa Rezolucijom 12-44 i Ustavom Republike Srbije, održan je 15. februara ispred Predsedništva Srbije, a protest su podržali i prisustvovali mu brojni ugledni građani, univerzitetski profesori Milo Lompar, Dejan Mirović, kao i članovi Narodne stranke, predstavnici kosmetskih Srba, dr Marko Jakšić i Nebojša Jović, novinari Predrag Popović, Ljubomir Stefanović…

Posle protesta je uhapšen i Damnjan Knežević, vođa organizacije Narodne patrole, kojoj u široj javnosti pripisuju kvalifikaciju „ultradesničara“, a zbog prisustva pripadnika tog pokreta skupu, režimski mediji kao i deo takozvanih evropsko opozicionih, su u svojim izveštajima ceo skup prebojili i pokušali da omalovaže i minimizuju kvalifikacijom „ultradesničarski“.

„„Velika je svinjarija hapšenje g. Zlatanovića, a pogotovo pravna kvalifikacija tužioca na osnovu koje je određeno zadržavanje. To što je rekao nije čak ni prekršaj. Čovek je pri tome novinar, mada vidim da novinarske solidarnosti nema. Jbga, nije In..“, napisao je Gajić.   

Advokat Marko Pušica: „Moji branjenici Dejan i Damnjan su sinoć uhapšeni i zadržani zbog javno iznetog mišljenja, političkog stava, kritike vlasti i političkog vrednosnog suda o prirodi režima u Srbiji. Inače, veliki broj građana Srbije takođe baštini kritičko mišljenje o aktuelnom režimu, a to ne može biti zabranjeno. Zato je ovo hapšenje i zadržavanje nedopustivo i predstavlja ludački potez režima.

Kao advokat i branilac ne pristajem na zloupotrebu pravosuđa u političke i privatne svrhe pripadnika režima. Sloboda za Dejana i Damnjana“

Politikolog i aktivista Miroslav Samardžić, laureat nagrade za unapređenje kulture ljudskih prava „Konstantin Obradović“, pozvao je danas nadležne da oslobode novinara Dejana Petra Zlatanovića.

Kako je naveo, on se pridružuje zahtevima koji su danas upućeni da se novinar i urednik portala Srbin.info oslobodi. Izneo je mišljenje da su borci za ljudska prava dužni da reaguju u ovom slučaju.

„Pridružujem se zahtevima za oslobađanje novinara Dejana Petra Zlatanovića. Na skupu održanom u Beogradu 15. februara on nijednom državnom funkcioneru konkretno, niti bilo kome drugom, nije uputio pretnju. Borci su ljudska prava dužni su naročito da reaguju kada su ugrožena prava njihovih neistomišljenika. Zlatanović je uhapšen zato što se protivi prihvatanju tzv. francusko-nemačkog sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova i zbog toga što je na portalu srbin.info Aleksandar Vučić često izložen kritici“, naveo je u svom reagovanju Miroslav Samardžić, politikolog.

Glumica Ljiljana Blagojević podržala: Sloboda za novinara Dejana Zlatanovića! 

Profesor Milo Lompar: Hapšenje nekih od učesnika protesta ispred Preedsedništva Srbije i medijska hajka koja je potom usledila, zlokobna kriminalizacija političkog protivljenja Profesor Filološkog fakulteta Milo Lompar ocenio je danas da su razlozi hapšenja nekih od učesnika protesta ispred Predsedništva Srbije smešni i da predstavljaju vrtoglavi rast autoritarnosti u srpskom društvu. Lompar je agenciji Beta izjavio da su novinar Dejan Zlatanović i vođa Narodnih patrola Damnjan Knežević uhapšeni i pritvoreni zbog verbalnog delikta što obeležava povratak u vreme jednopartijske diktature. „U razumevanju onoga što se poslednjih dana događa kod nas, treba razlikovati dve stvari: hapšenje nekih od učesnika protesta protiv politike predsednika Srbije (Aleksandar Vučić) i medijsku hajku koja je potom usledila. Obe činjenice obeležavaju vrtoglavi rast autoritarnosti u srpskom društvu. Razlozi hapšenja učesnika su smešni zato što su pravno i politički neodrživi“, istakao je profesor. Po njegovim rečima, ono što je smešno, poput obrazlaganja ovih hapšenja, istovremeno je i zlokobno, a kako je ocenio, medijska hajka koja se rasprostire u svim pravcima ima više ciljeva. „Prvi cilj je da vlast srpskog predsednika prožme sve oblike javnosti: slobodu mišljenja, slobodu govora, slobodu okupljanja. Drugi cilj je da se džepovi otpora kriminalizuju. To je zlokobna kriminalizacija političkog protivljenja. Treći cilj je praktičan: treba onemogućiti bilo kakav otpor veleizdajničkim odlukama koje su sve bliže našim danima. Otud treba preplašiti sve učesnike u javnom životu“, kazao je Lompar. Komentarišući tvrdnje vlasti da je na Sretenje pokušan državni udar, Lompar je rekao da ako se može govoriti o državnom udaru, onda se to jedino odnosi na ponašanje srpskog predsednika. „Aleksandar Vučić, naime, neprestano vrši državni udar, jer s pozicije vlasti neprestano krši Ustav i zakone. On je pretvorio svakodnevni život u trajni državni udar. Tako je ukinuo svaku odgovornost i dostojanstvo same vlasti, jer ih je pretvorio u verbalno, mentalno i fizičko nasilje. Takva vlast ne zaslužuje nikakvo poštovanje, i kako je još Džon Lok (engleski filozof) utvrdio, opravdava pobunu“, naglasio je profesor. Ponašanje opozicionih političkih stranaka nakon hapšenja nekih od učesnika protesta, dodao je Lompar, s izuzetkom Narodne stranke je sramotno i samoubilačko. „Ono je sramotno, jer napuštanjem borbe za osnovne slobode, koje su uvek slobode i za njihove političke neistomišljenike, opozicione stranke brišu razliku između sebe i ovakve vlasti. Ono je samoubilačko, jer one tako utiru put da i same budu zadavljene u mraku i tišini“, ocenio je profesor Lompar. (Beta)

Vladan Vukosavljević: Hapšenje Zlatanovića opasna odluka po demokratiju u Srbiji

Ako je verovati medijskim navodima, novinaru D.P. Zlatanoviću se na teret stavlja da je na javnom skupu izjavio: „Ko potpiše-njega ubiše“.

Da li ga osim ove izjave, tužilaštvo tereti za još neke izrečene stavove ili izvršene radnje, nije mi za sada poznato.

Ako nema drugih spornih stvari, odrediti novinaru 30 dana pritvora samo zbog ove, ovako navedene izjave, pogrešna je i opasna odluka za demokratiju i slobodu govora.

Inkriminisana rečenica gramatički je pogrešno sklopljena pa je posledično neprecizna i nejasna.
Glagol „ubiti“ je u aoristu, dakle odnosi se na prošlost i na neku svršenu radnju, pa je zato i cela poruka u logičkom debalansu. Čak ni razbokorena kreativnost tužilaštva ne može ovako izgovorene reči da prekomponuje u pretnju koja se odnosi na neko buduće činjenje. Paradoks je neispravljiv.

Takođe a i jednako važno je to što se ovako izgovoren stav odnosi na bilo kog („ko“) neodređenog subjekta u budućnosti, koji bi nešto potpisao.

Tu dolazimo i do nove značenjske i logičke zamke u koju tužilaštvo sa obe noge upada. „Ko“ potpiše „šta“?

Priznanicu, predugovor, ugovor, dogovor, sporazum, pismo o namerama, memorandum, protokol? Šta bi trebalo da u budućnosti potpiše neki neodređeni subjekt koga je taj čin već u prošlosti ubio? Osim toga nejasno je i kako je stradao (u prošlosti) odnosno kako je ubijen. Moralno, etički, politički, logički, gubitkom poverenja, fizički?

Imajući u vidu konkretne okolnosti, prirodu skupa i teme, može se pretpostaviti da se u širem smislu, na konfuzan način,  mislilo na neku neodređenu osobu koja bi u budućnosti potpisala nešto nepovoljno za državu i narod.

Onda bi nju navodno snašlo nešto u prošlosti, što nas opet odvodi pravo u prostor kvantnih fenomena i nekauzalnosti a udaljava od nadležnosti i kapaciteta tužilaštva.

Odrediti čoveku 30 dana pritvora za konfuznu i paradoksalnu opasku, za koju i dete može da ustanovi da se ne odnosi ni na jednu konkretnu osobu već samo na potencijalno neodređeno veliki broj mogućih subjekata, pogrešna je i zabrinjavajuća odluka, koju bi valjalo ispraviti dok je vreme.

Takođe, ostaje nam samo da pretpostavimo sa kojom pameću, logikom i revnošću bi tužilaštvo i sud postupali da je istu takvu navedenu rečenicu izgovorio neko od novinara miljenika zapadnih  ambasada i korifeja drugosrbijanštine u ovoj zemlji. Da li bi se zbog identične izjave u zatvoru našli npr. Teofil Pančić, Zoran Kesić i slični, ili bi naše preduzimljivo i maštovito tužilaštvo i sud upali u ledeni zabran autocenzure i na sam pomen njihovih imena?
Mislimo i o tome…

Vladan Vukosavljević, bivši ministar kulture

Prijatelji sajta