Заштитник грађана: Препорука за разрешење министра одбране Гашића и директора ВБА Цветковића

Заштитник грађана Саша Јанковић поднео је 21. септембра на основу законског овлашћења, јавне препоруке надлежним органима да министра одбране Братислава Гашића и директора Војнобезбедносне агенције Петра Цветковића разреше дужности, због , како је наведено у информацији која је објављена на његовом званичном сајату , „њихове одговорности за незаконит и неправилан рад својих органа и несарадњу са Заштитником грађана у вези са инцидентима током прошлогодишње Параде поноса“.

-Сви државни органи, а посебно такозвани органи силе, морају да се повинују Уставу и закону и да своја овлашћења користе у сврхе у које су им дата. Демократска цивилна контрола оружаних снага и служби безбедности демократски је стандард без кога војска и службе могу да се подчине политичкој или личној моћи, са огромним штетним последицама. Министар одбране Братислав Гашић и директор Војнобезбедносне агенције Петар Цветковић погазили су оба принципа и исказали чврсту намеру да то чине и у будућности, због чега је моја јавна препорука за њихово разрешење била неминовна -навео је  Јанковић

Препоруку за разрешење Гашића, омбудсман  је  поднео председнику Владе Александру Вучићу, који је по Уставу једини овлашћен да формално предложи разрешење члана Владе, а препоруку за разрешење Цветковића председнику Србије Томиславу Николићу, који поставља и разрешава директоре војних служби безбедности.

Сигуран сам, напомиње  заштитник грађана,  да ће органи надлежни за њихову смену о тој препоруци одлучити у најбољем интересу грађана и демократских вредности на којима је саздана наша држава“.

Јанковић је, како пише у информацији, детаљно  навео и образложио разлоге који су га руководили да препоручи разрешење два функционера и тај акт је учинио доступним јавности на својој званичној електронској презентацији.

Фото: mc.rs

Пријатељи сајта