Incijativa Proglas: Set minimalnih uslova i zahteve za održavanje novih izbora

Izvor: Medija centar : Sretenjska KZN Inicijative Proglas

Inicijativa Proglas, na Dan državnosti Srbije, iznela je pred građane i političke aktere set minimalnih uslova i zahteve za održavanje novih izbora, nakon izbora 17. decembra prošle godine parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih, koji su održani u uslovima potpunog medijskog mraka uz brojne neregularnosti koje su dramatično kompromitovale izborni proces i rezultate, izazvali gnev i revolt građana i naposletku doveli do rezolucije Evropskog parlamenta kojom se država poziva na nezavisnu istragu uglednih međunarodnih pravnih stručnjaka i institucija o izbornim nepravilnostima

Profesor Miodrag Jovanović: “Jedna stvar je sigurna- režim Aleksandra Vučića je 17. decembra (prošle godine) poslao je jasnu poruku da ono što je organizvao i nazvao izborima jeste nešto na čemu niko drugi sem njega ne može da osvoji vlast. To je danas više nego jasno.

Minimalni uslovi:

  1. Revizija postojećeg i sastavljanje tačnog biračkog spiska
  2. Održavanje svih preostalih izbora u isto vreme
  3. Overa potpisa za podršku kandidaturi samo kod notara i sudu
  4. U nazivu liste ne sme biti ime onoga ko nije kandiat
  5. Medijski pluralizam
  6. Pravna i politička odgovornost za izborni inženjering

Kada je poruka takva, jasno je da nijedan novi izborni postupak nema nikakovg smisla u tim identičnim uslovima. I to je bila osnovna motivacija za sastavljenje liste minimalnih uslova koja u potpunosti korespondira sa nalazima naše posmatračke misije CRTE , preliminarnog izveštaja ODIR-a, koji ćemo dobiti u punom obimu krajem februara, i na kraju krajeva rezolucijom Evropskog parlamenta.

Sudija Miodrag Majić: Ovo je predlog seta minimalnih uslova bez kojih bilo kakvo formiranje vlasti na različitim nivoima, uključujući i beogradske izbore, bi bilo nelegitimno, a bilo kakvi naredni izbori bi bili gotovo besmisleni čak i ukoliko bi se građni odlučili da pod ovim sadašnjim uslovima na njih izlaze.

Imamo situaciju nesumnjivo duboko podeljenog društva, duboke političke i društvene krize koja je u svemu kulminirala nakon onog što se dogodilo na izborima 17. Decembra (2023.) i onoga šta se o tome saznalo u postupnicma koji su nakon toga bili tu.

Dve su ključne reči: prva je- minimalni uslovi, druga je – odgovornost. Bez odgovrnosti za ovo što se dogodilo bez odgovornosti za situaciju u koju smo dovedeni duboko smo uvereni mi nećemo moći da idemo dalje, odnosno pre ili kasnije ovakve stvari će se ponavljati.
Sudija Majić je istakao da je neophodno da sagledamo da li imamo državu i ustav.

“Proglas se sa ovim minimalnim uslovima i zahtevima za održavanje novih izbornih postupaka obraća političkim akterima, ali se pre svega obraća najširoj javnosti. Obraćamo se građanima, jer sudbina demokratije u Srbiji zavisi od toga koliko će se građani uključiti u odbranu političkih sloboda i demokratskih ustanova u Srbiji. Sudbina demokratije u Srbiji će odlučivati u svakom danu, svakoj nedelji , svakom mesecu koji su pred nama u različitim političkim događajima. U različitim trenucima mi ćemo se nalaziti pred važnim izborima, i moraćemo zapravo da kao građani pokažemo da nam nije svejedno, da nismo ravnodušni prema sudbini demokratije i da nismo ravnodušni prema odlukama koje menjaju društveni i politički život u našoj zemlji”-Gojko Božović

Gojko Božović: “Ovi zahtevi i minimalni uslovi Proglasa za održavanje bilo kojih novih izbornih postupaka nisu ni u kom smislu ekskluzivni. Oni su utemeljeni u garancijama koje pruža Ustav Republike Srbije. Oni su utemeljeni u zakonima koji postoje i važe u Republici Srbiji.Oni su utemeljeni u političkim tradicijama na koje se pozivamo. Oni su konačno utemeljeni i u našem ličnom društvenom i političkom iskustvu kao vrednosti koje su u ovoj zemlji bile postignute.

“Neophodno je da se obnovi integritet izbornog procesa jer samo na taj način izbori mogu biti garancija da će se političke krize, da će se društvene razlike razrešavati u jednom danu- na izborima i da će izbori biti ono što i treba da budu, dakle jedna vrsta nekompromitovane nedvosmislene narodne volje.

Izbori koji su se održani 17. decembra to nikako nisu bili i jedini način da se obnovi integritet izbornog procesa i da se obnovi ta ideja da građani na izborima odlučuju o tome ko će vladati zemljom kakav će biti politički karakter vlasti jesu neki od ovih uslova koji su objavljeni sa kojima izlazimo pred građane.

Izbori koje smo imali 17. decembra prošle godine kompromitovali su izborni postupak. Oblikovali su jednu vrlo snažnu poruku- da postojeća vlast ne prihvata izbore kao mehanizam na kome se proverava narodna volja. Sa druge strane , ti događaji su nas doveli u jednu vrlo snažnu krizu legitimiteta koja ima i unutrašnjo-politički i međunarodni odjek.

Izbori moraju da budu rešenje, a ne izvor novih i snažnih društvenih i političkih kriza”.

Gojko Božović: Umesto medijskog pluralizma, mi u Srbiji već više od jedne decenije imamo na sceni totalnu propaganda. Ta totalna propaganda razara politički i društveni život i razara moralne osnove društvene egzistencije. Pogotovo je opasna totalna propaganda koja dopire sa nacionalnih frevkvencija koje jesu resurs ove zemlje ili s druge strane činjenica da javni servis nije to što mu kaže njegovo ime nego je takođe jedno oruđe nedvosmisle političke propagande.

Prijatelji sajta