Odložen početak ponovljenog suđenja novinaru Brkiću, advokati traže ukidanje „kućnog pritvora“

Foto: Srbin.info

Početak ponovljenog suđenja glavnom i odgovornom uredniku magazina „Tabloid“ Milovanu Brkiću(67), pred Višim sudom u Beogradu zbog optužbi za krivično delo „pozivanja na nasilno rušenje ustavnog uređenja“, odloženo je za 22. januar , a Brkiću je do daljeg zadržana mera „kućnog pritvora sa elektronskim nadzorom“.

Ponavljanje postupka naložio je Apelacioni sud u Beogradu ukinuvši prvostepenu presudu kojom je Brkić bio oglašen krivim i osuđen na četrnaest meseci zatvora, po optužbi za „pozivanja na nasilno rušenje ustavnog uređenja, izjavom datom NN licu 8. maja ove godine na ulici tokom protesta ‘Srbija protiv nasilja’ “.

Odbrana je uložila molbu da se Brkiću ukine mera „zabrane napuštanja stana“, koja mu je određena sredinom septembra odlukom Apelacije, nakon što je proveo pet meseci u pritvorskoj jedinici beogradskog CZ-a, neprekidno od hapšenja 8. maja.

Advokati tvrde da je prvostepeni sud nedavno odbio tu molbu, inače drugu po redu, i da su zbog toga uložili žalbu.

Rešenjem Apelacije od 13. septembra, kojim je Brkiću ukinut pritvor i zamenjen merom „zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor“, Brkiću je „zabranjeno da koristi telefon i internet, da prima druga lica “.

-Okrivljeni može bez odobrenja suda da napusti stan u kome boravi samo ukoliko je to neophodno radi hitne medicinske intervencije u odnosu na njega ili lica sa kojima živi u stanu, odnosno radi izbegavanja ili sprečavanja ozbiljne opasnosti po život ili zdravlje ljudi, i po imovinu s tim što je okrivljeni dužan da o napuštanju stana, razlogu i mestu na kojem se trenutno nalazi, bez odlaganja obavesti poverenika iz organa uprave nadležnog za izvršenje krivičnih sankcija- navodi se u drugostepenom rešenju

Podsetimo, Više javno tužilaštvo u Beogradu navodi u svom optužnom aktu da postoji „opravdana sumnja“ da je Milovan Brkić tokom održavanja protesta „Srbija protiv nasilja“, 8. maja ove godine, „ u nameri ugrožavanja ustavnog uređenja Republike Srbije, pozvao da se silom promeni njeno ustavno uređenje, svrgnu najviši državni organi i njihovi predstavnici, odnosno Narodna skupština i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić“

Milovan Brkić je odbacio optužbe kao „neosnovane“. Njegovi branioci Vladimir Gajić, Stevan Damjanović i Ivan Ninić, tvrde da Brkića progone za „verbalni delikt“.

Odbrana navodi da je reč o „Brkićevom usputnom ragovoru, odgovoru prolazniku na ulici, u kom je i ne znajući da ga ovaj snima mobilnim telefonom, izneo svoje mišljenje o stanju u društvu, pri čemu se u besu izražavao figurativno, pa i jakim rečima, a koje se u najgorem slučaju „samo mogu podvesti pod kategoriju politički nekorektnog govora“.

„Ono zbog čega je Brkić optužen nije krivično delo: nema radnje, nema umišljaja“, tvrde advokati Gajić, Damjanović i Ninić.

 

Prijatelji sajta