Apelacioni sud ukinuo presudu Milovanu Brkiću i zamenio mu pritvor merom zabrane napuštanja stana

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu beogradskog Višeg suda kojom je novinar Milovan Brkić (67), glavni i odgovorni urednik magazina Tabloid, bio osuđen na četrnaest mesci zatvora po optužbi za „izvršenje krivičnog dela pozivanja na nasilno rušenje ustavnog uređenja“, izjavom datom NN licu 8. maja ove godine na ulici tokom protesta „Srbija protiv nasilja“.

Drugostepenom odlukom, donetom posle žalbene sednice održane pre dva dana, naloženo je da se Brkiću ponovi suđenje pred prvostepenim sudom.

Istim rešenjem Apelacije, Brkiću je određena mera zabrane napuštanja stana, uz elektronski nadzor, kojom mu je zamenjen pritvor, pa je odmah premešten iz beogradskog CZ-a, u kom se nalazio od hapšenja 8. maja.

Inače, sve od sredine jula Brkić je štrajkovao glađu, pa je zbog zdravstenih razloga bio hospitalizovan i u zatvorskoj bolnici.

Presudom Višeg suda u Beogradu, izrečenom 11. jula, Brkiću je pritvor bio produžen do upućivanja u ustanovu za izdržavanje kazne, a najduže dok ne istekne vreme trajanja kazne izrečene prvostepenom presudom.

Više javno tužilaštvo u Beogradu navodi u svom optužnom aktu da postoji „opravdana sumnja“ da je Milovan Brkić tokom održavanja protesta „Srbija protiv nasilja“, 8. maja ove godine, „ u nameri ugrožavanja ustavnog uređenja Republike Srbije, pozvao da se silom promeni njeno ustavno uređenje, svrgnu najviši državni organi i njihovi predstavnici, odnosno Narodna skupština i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić“

Rešenjem Apelacije o određivanju blaže mere „kućnog pritvora“ uz elektronski nadzor, Brkiću je „zabranjeno da koristi telefon i internet, da prima druga lica “.

-Okrivljeni može bez odobrenja suda da napusti stan u kome boravi samo ukoliko je to neophodno radi hitne medicinske intervencije u odnosu na njega ili lica sa kojima živi u stanu, odnosno radi izbegavanja ili sprečavanja ozbiljne opasnosti po život ili zdravlje ljudi, i po imovinu s tim što je okrivljeni dužan da o napuštanju stana, razlogu i mestu na kojem se trenutno nalazi, bez odlaganja obavesti poverenika iz organa uprave nadležnog za izvršenje krivičnih sankcija- navodi se u drugostepenom rešenju.

Po nalaženju Apelacionog suda, kako je obrazloženo, „okolnosti na strani okrivljenog koje su postojale u vreme određivanja pritvora i poslednjeg produženja, protekom vremena od pet meseci izgubile su na intenzitetu i više nisu takvog značaja da nužno zahtevaju dalju primenu mere pritvora kao najteže mere za obezbeđenje prisustva okrivljenog i nesmetano vođenje krivičnog postupka s obzirom na njegove lične prilike i zdravstveno stanje, već se ista svrha može postići i određivanjem mere zabrane napuštanja stana uz primenu mere elektronskog nadzora prema okrivljenom i uz zabranu da koristi telefon i internet i da prima druga lica u stan“.

Novinar Milovan Brkić je odbacio optužbe kao neosnovane. Njegovi Branioci Vladimir Gajić, Stevan Damjanović i Ivan Ninić, tvrde da Brkića progone za verbalni delikt, i da ono zbog čega je optužen „nije krivično delo: nema radnje, nema umišljaja“.

Odbrana navodi da je reč o „Brkićevom usputnom ragovoru, odgovoru prolazniku na ulici, u kom je i ne znajući da ga ovaj snima mobilnim telefonom, izneo svoje mišljenje o stanju u društvu, pri čemu se u besu izražavao figurativno, pa i jakim rečima, a koje se u najgorem slučaju „samo mogu podvesti pod kategoriju politički nekorektnog govora“.

Prijatelji sajta