Tabloid: Novinar Milovan Brkić na samrti u zatvoru

Novinaru Milovanu Brkiću , pritvorenom  od 8. maja, ozbiljno  je   ugrožen život  usled  štrajka glađu i žeđu u koji je stupio zbog optužbi za navodno pozivanje na nasilno rušenje ustavnog uređenja  po kojima  je nepravosnažno osuđen.

”Redakcija magazina Tabloid saopštila je danas da se vlasnik i glavni i odgovorni urednik tog časopisa, Milovan Brkić nalazi na samrti u Okružnom zatvoru u Beogradu”, prenela je agencija Beta.

Dodaje se da redakcija Tabloida i advokati nemaju nikakvih drugih informacija u kakvom stanju se nalazi glavni i odgovorni urednik Milovan Brkić. ”Ne posedujemo informaciju da li je Milovan Brkić u svesnom stanju, da li je u komi, da li je prebačen u bolnicu, niti bilo kakvu drugu informaciju i pored više pokušaja da saznamo”, naveli su.

Njegov advokat  Vladimir Gajić upozorio je juče da  je  zdravstveno stanje Brkića dramatično  loše i da jednom od njegovih branilaca advokatu Stevanu Damjanoviću  jutros nisu dozvolili posetu u zatvoru a da je razlog to što je  Brkiću pozlilo.    

Apel da se hitno  ukaže  adekvatna  medicinska pomoć  pritvorenom novinaru uputio je i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac

– Ne dozvolite da umre Milovan Brkić. Ništa što je rekao ili napisao ne sme da bude razlog da bude poslat u smrt-poručio je Lutovac preko tvitera

Ovim povodom Ekološki ustanak izdao je saopštenje, u kom se, kako prenosi N1, navodi:
„Apelujemo na Upravu Centralnog zatvora da Milovana Brkića hitno prebace u zatvorsku bolnicu, kako bi mu se pružila hitna i neophodna medicinska nega. Sve što je rekao ili uradio nije takve prirode da bude „osuđen“ na smrt“.

Novinar Milovan Brkić, glavni i odgovorni urednik Magazina Tabloid ,  obavestio je zatvorsku upravu još u junu da stupa u štrajk glađu do smrti,  a  od 11. jula ne uzima ni vodu nakon što je prvostepenom presudom  Višeg suda u Beogradu   osuđen na godinu i dva meseca zatvora zbog  optužbe za krivično delo „pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja“, koju on i njegovi branioci energično odbacuju i  tvrde da je „politički prognanik i  osuđenik“ za „verbalni delikt“.   

Brkićevi branioci, advokati Vladimir Gajić , Stevan Damnjanović i Ivan Ninić, tvrde da je stari novinar, oštri kritičar svih režima i hrabri borac protiv bezakonja, kriminala i svih loših pojava u društvu,   osuđen za „verbalni delikt, nepostojeće delo, po diktatu režima kako bi se zaplašili svi slobodnomisleći građani“.

Više javno tužilaštvo u Beogradu navodi u svom optužnom aktu da postoji „opravdana sumnja“ da je Milovan Brkić tokom održavanja protesta „Srbija protiv nasilja“, 8. maja ove godine, „ u nameri ugrožavanja ustavnog uređenja Republike Srbije, pozvao da se silom promeni njeno ustavno uređenje, svrgnu najviši državni organi i njihovi predstavnici, odnosno Narodna skupština i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić“.„Milovan B. je na obraćanje NN učesnika skupa rečima: ‘Evo čuli smo sad, kakav je vaš komentar gospodine Brkiću’, pored ostalog rekao: “Nikad nisam bio tužniji. Dolazio sam na svaki protest. Lomio sam, posvetio sam život, svake nedelje. Vučić opisuje kako sam ja reketaš, kako širim lažne vesti, kako pokušavam da ga ubijem. Danas sam tužan. Srpska opozicija je pokazala svoje jadno, bedno lice. Da se nije usudila, gospođa nije pomenula glavnog krivca Aleksandra Vučića, tog zločinca koji je od nas oduzeo svaku nadu, pogledajte kako će se osećati ovi ljudi kad stoka opozicionih poslanika se krije iza leđa ovih građana. Nema nama spasa. Izgleda će morati mladi klinci da puškama reše sudbinu Srbije. Desiće se šta se desiti mora. Kakva protestna šetnja, mi treba da uđemo prema Skupštini da uhvatimo idiota i da mu otkinemo glavu“…, navodi se u saopštenju Višeg javnog tužilaštva.

Odbrana Milovana Brkića tvrdi da on nije počinio krivično delo koje mu je stavljeno na teret, niti bilo koje drugo krivično delo, te da se navedenog 8. maja Brkić nije obraćao bilo kakvom skupu ljudi, već da je tokom šetenje, u neformalnom odgovoru na pitanje jednog prolaznika, izneo svoje lično mišljenje o stanju u društvu, shodno pravu građana na slobodu misli i izražavanja, i da nije počinio nijedno krivično delo.

Inače, uveče 8. maja, nakon što je završen prvi po redu protest „Srbija protiv nasilja“, novinar Brkić je uhapšen, a posle saslušanja u Tužilaštvu, sud mu je odredio pritvor, na predlog tužilaštva, a iz razloga postojanja bojazni „da bi u kratkom vremenskom periodu mogao da ponovi krivično delo“. Nakon što mu je izrečena presuda, Brkiću je ostavljeno na snazi drugo po redu rešenje o produženju pritvora, doneto 5. jula .

Prijatelji sajta