Nepoznati napadači teško povredili advokata Kastratovića

Beogradski advokat Marko Kastratović izboden je i opljačkan oko ponoći 26. jula, a zadobio je, konstatovali su lekari, teže povrede, javio je dnevni list „Blic“.

Kastratovića su, kako navodi Blic, napala trojica zasad neidentifikovanih muškaraca, u haustoru zgrade u kojoj se nalazi njegova kancelarija.

Advokat je za ovaj list izjavio da su mu razbojnici ukrali torbicu u kojoj je pored ličnih dokumenata imao i novac, kao i da je posle napada uspeo da pozove policiju i hitnu pomoć, a policiji je prilikom uviđaja rekao da mu niko u poslednje vreme nije pretio i misli da je napad bio nasumičan.

– Presreli su me ispred poštanskih sandučića u delu haustora u kome je mrkli mrak-izjavio je Kastratović za Blic.

Advokat Momčilo Bulatović kaže da je ovo, nažalost, ko zna koji napad na advokate.

Imam opravdanu bojazan zbog iskustva sa „rešavanjem“ dosadašnjih napada da se ni ovaj neće razrešiti-ističe Bulatović u tekstu objavljenom na sajtu Bolja advokatura

„Kada ovo kažem, imam u vidu da su napadnuti kolega Milan Vujin i nisu otkriveni napadači, kolega Nenad Vukasović i nisu otkriveni napadači, kolega Miško Zarić i nisu otkriveni napadači, kolega Slavko Jelovac i da mi ne zamere kolege, možda još neko ali zaista u ovom trenutku ne mogu da se setim.

U čemu je problem vlasti i Ministarstva unutrašnjih poslova da otkriju napadače?

To najbolje oni znaju, a mi možemo samo da pretpostavimo.

No, ukoliko želimo da nastavimo da živimo i da radimo u jednoj slobodnoj zemlji onda ta država i njeni organi vlasti moraju i nama da garantuju i mir i sigurnost i bezbednost.

Ne sme niko da nas posmatra kao građane drugog reda bez obzira koliko im se ne dopadalo ono što mi radimo i kako mi radimo iako to ne radimo na način na koji oni misle da bi mi trebali da postupamo i da radimo.

Stoga moramo pod hitno da uputimo apel Ministarstvu unutrašnjih poslova i da tražimo da se pod hitno pronađu i otkriju napadači na kolegu Kastratovića i da tražimo da nam se dostavi podhitno izveštaj o rezultatima traganja za napadačima na naše kolege koje sam pomenuo i izveštaj o razultatima tih traganja.

Upravo je interes nas advokata da utvrdimo ko stoji iza ovih napada, zašto se advokati napadaju da bi znali koji su stvarni i pravi uzroci i da bi mogli donositi dalje odluke u vezi sa postupanjem.

Ovako ukoliko toga nema mi ostajemo na ulici nezaštićeni kao glineni golubovi i svi imaju mogućnost da napade tumače kako kome odgovara i da se formira javno mnjenje kako odgovara onima koji treba da nas zaštite. To sigurno nije formiranje javnog mnjenja koje bi trebalo da da jednu afirmativnu sliku o ovoj časnoj i uzvišenoj profesiji.

Verujem da će i nadležni organi advokatskih komora Beograda i Srbije bez obzira na sve razmirice sagledati na pravi način ovo što se desilo i da će sa svoje strane najenergičnije reagovati, a radi očuvanja intergriteta profesije advokata“, navodi Bulatović

Jedan od najbrutalnijih napada, koji do danas nije rasvetljen, dogodio se u junu 2012. na poznatog advokata Nenada Vukasovića kome su u kancelariju upala dvojica maskiranih muškaraca, izudarali ga i sasuli mu kiselinu u lice.

Napad na Vukasovića izazvao je protest advokata i jednodnevnu obustavu rada, a advokat Ilija Radulović je pozvao sve kolege da pošalju poruku društvu da se tako ne može, a upozorio je i na to da je „kao posledica opšteg stanja u našem društvu došlo do porasta agresivnosti kao načina ophođenja među ljudima“.

-Jednom rečju, nasilje je počelo da se primenjuje umesto zakona –ukazao je tada advokat Radulović.

Da već poduže, gotovo svakog dana, društveni ambijent postaje sve najpristupačniji za one „što kroz život nečujno i tiho gaze kao da nogom stupaju po pamuku“, ovde odavno nije vest, kao ni to da još uvek dominantna većina običnih iz nekog razloga pasivno posmatra rastući trend javne manifestacije neobuzdavanja ljudske prirode i to izdanja njenog najjadnijeg i najgoreg naličja.

Ali, premlaćivanja, napadi kiselinom, nožem, vatrenim oružjem na kućnom pragu, na radnom mestu, nisu samo naličje društva već teški zločini koje istražni organi moraju da reše.

Ukoliko je istina da nije rasvetljen ni jedan jedini napad na advokate, to sigurno nije dobra poruka. Zaista, kako je to moguće?

Prijatelji sajta