Pokret „Dosta je bilo“: Vučićev bolestan budžet

Aleksandar Vučić je na vlasti od juna 2012. godine. Prvo kao PPV, a zatim i kao premijer Vlade. Za to vreme podigao je sve moguće poreze, a smanjio penzije i plate. Plan budžetskih prihoda je smanjivao iz godine u godinu, ali ni sa smanjivanjima nije uspeo da ih ispuni. Kao posledicu ove pogubne ekonomske politike, imamo pad domaće tražnje, pad proizvodnje, pad BDP-a 2014. godine za 1,8 odsto, u prva tri meseca ove godine za još 1,8 odsto. Srbija ekonomski umire-saopštio je pokret “Dosta je bilo”.

U saopštenju se navodi da je „prvi budžet koji je pravio Vučić bio budžet za 2013. godinu kojim je predvideo poreske prihode od 837 milijardi dinara, a ostvario je 723 milijarde, odnosno 115 milijardi manje. Zatim je, kako se dodaje, pravio budžet za 2014.godinu kojim je predvideo poreske prihode od 802 milijarde dinara, a ostvario je 770 milijardi, odnosno 32 milijarde manje, dok je budžetom za 2015. godinu predvideo poreske prihode od 764 milijarde dinara.

-U odnosu na njegov plan iz 2014. godine, poreski prihodi u prvih pet meseci ove godine su za 10 odsto manji. To predstavlja manjak od 650 miliona evra na godišnjem nivou. Na penzijama i platama je Aleksandar Vučić « uštedeo » 500 miliona evra. U odnosu na njegov plan iz 2014.godine, prihodi od akciza su manji za 18 odsto, od akciza za duvan za 24 odsto,od PDV u zemlji za 25 odsto, od poreza na dohodak građana za 20 odsto. Sa druge strane, i rashodi su manji za 12 odsto od plana. Kapitalni rashodi, odnosno investicije, su manji za 78 odsto. Jedini rashod koji je porastao je rashod na kamate: veći je za 21 odsto od plana, jer je Aleksandar Vučić javni dug za tri godine povećao za devet milijardi evra, sa 15,5 na 24,5 milijardi. To je rezultat njegove pogubne ekonomske politike. Očigledno je da srpska ekonomija umire. To neće promeniti nameštene pozorišne predstave u Vladi Srbije, ali ni kontrola medija koji ne izveštavaju na osnovu realnih pokazatelja. Zbog nestručnog i partokratskog načina upravljanja većina preduzeća ide u stečaj, a ta sudbina očekuje i preduzeća koja je Vlada na godinu dana zaštitila od naplate dugova. Na ulici će se naći više od 40.000 radnika. Vlada Srbije sa Vučićem na čelu vodi privredu Srbije u bankrot jer sprečava da se uvede red, smanje poreska i birokratska opterećenja, ukinu sulude subvencije, tajni ugovori i uvede vladavina prava-saopštio je pokret „Dosta je bilo“.

Prijatelji sajta