Potvrđena optužnica za kredite RBV

U FEBRUARU PRIPREMNO ROČIŠTE U SLUČAJU „RAZVOJNA BANKA VOJVODINE“

Odlukom Apelacionog suda u Beogradu na pravnu snagu je stupila optužnica Specijalnog tužilaštva protiv Dušana Borovice, vlasnika kompanije „Borovica“ iz Rume, Željka Jovovića iz novosadskog „Unihemkoma“ i troje bivših službenika Razvojne banke Vojvodine (RBV), osumnjičenih za navodne zloupotrebe u postupku odobravanja kredita poslovnim sistemima dvojice biznismena.

Odbijene su žalbe odbrane na rešenje Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu o potvređivanju optužnice kojom se za krivično delo zloupotreba požaja odgovornog lica terete dvoje bivših predsednika IO RBV Biljana Jovanović i Goran Kostić, kao i bivši član Kreditnog odbora RBV Slobodan Bajin, dok su Borovica i Jovović osumnjičeni za isto delo u podstrekavanju.

Prva optužnica u ovom slučaju podignuta je još u februaru prošle godine, ali je vraćena i dva puta je Tužilaštvo za organizovani kriminal dopunjavalo istragu, pre nego što je u oktobru 2014, podiglo novu optužnicu koja je sada pravosnažno potvrđena.

-Prema oceni veća Apelacionog suda , pravilno je postupio prvostepni sud kada je potvrdio optužnicuTužilaštva za organizovni kriminal podignutu protiv okrivljenih –kaže Mirjana Piljić, potrparol Apelacionog suda.

U rešenju je izneta ocena da je Viši sud u obrazloženju svoje odluke „dao jasne i argumentovane razloge koje u svemu kao pravilne prihvata i veće Apelacionog suda“.

Tužilaštvo je u optužnici iznelo sumnje da je Razvojna banka Vojvodine u periodu od 2. 7 . 2010 do 8. oktobra 2012. godine odobrila veći broj kredita i bankarskih garancija poslovnim sistemima „Borovica“ i „Unihemkom“ bez adekvatnih sredstava obezbeđenja vraćanja.

Postupkom je obuhvaćeno 28 kredita i 16 bankarskih garancija u ukupnom iznosu od 2. 741. 808. 380 dinara, odobrenih sistemu Borovica u kojem su poslovale firme „Borovica transport“, „Borovica transport-put“, „Panonija putevi“, „Sremski putevi“, „Putevi“, „Hidrograđevinar“, „Dunav grupa agregat“, „Vojvodinaput – Zrenjanin“, „Napredak“ Apatin i „Rumatrans“.

Optužbe protiv novosadskog biznismena Željka Jovovića obuhvataju pet kredita i jednu bankarsku garanciju u ukupnom iznosu 800.755.962 dinara, koje su dobile firme u okviru „Unihemkoma“.

Odbrana u potpunosti negira optužbe.

Branilac Dušana Borovice advokat Ljubisav Radosavljević Batan, ranije je izjavio za medije da smatra da u odnosu njegovog branjenika „nisu tačni navodi optužnice“.

– To iz jednostavnog razloga jer je Borovica dao prilično objektivne dokaze koji se odnose na njegove garancije,a i u periodu otplate kredita je davao dodatne garancije -naglasio je advokat Radosavljević Batan.

Prijatelji sajta