Početak suđenja za „Galeniku“

PRECESI U SPECIJALNOM SUDU – „SLUČAJ GALENIKA“: POČETAK SUĐENJA PO PRVOJ OPTUŽNICI, JEDNA ISTRAGA ZAVRŠENA, A JEDNA ISTRAGA JOŠ TRAJE

galenikaSpecijalni sud u Beogradu zakazao je početak suđenja u slučaju „Galenika“, po optužnici protiv bivšeg generalnog direktora državne fabrike lekova Nenada Ognjenovića i još devet osoba, zbog više poslova u periodu 2008. i 2009. godine, za koje se sumnja da su naneli štetu„Galenici“.

Optužnicom su obuhvaćeni i bivši zamenik generalnog direktora „Galenike“ Goran Orlić, nekadašnji direktor veledrogerije „Velefarm“ Dragoljub Vučićević, vlasnik zanatske radnje „Livnica Jeremić“ Miodrag Jeremić, vlasnik kamenorezačke radnje „Pavlović“ Dragan Pavlović, vlasnik novosadske firme „Unihemkom“ Željko Jovović, Ljubica Prica iz firme „Farmanari“, odgovorna lica u privrednom društvu „Trgošped-trans“ Milan Vladović i ovlašćeni procenitelj Željko Birmančević.

Optužnica se odnosi na poslovanje „Galenike“ 2008. i 2009. godine, vezano za uvoz sirovina, prodaju lekova, kao i nabavku nekoliko skulptura.

Tužilaštvo je na početku istrage, koja je u ovom slučaju pokrenuta u maju 2013.godine javno iznelo sumnju da je poslovnim aranžmanima , obuhvaćenim ovim procesom, „Galenici” pričinjena šteteta od oko 12 miliona evra.

U međuvremenu je obustavljen postupak protiv bivšeg vlasnika „Habit farma“ Radosava Sekulića koji je preminuo krajem maja prošle godine.

Kako saznaje informativni portal „Porota“, Specijalno tužilaštvo je početkom januara u donelo naredbu o završetku istrage koja se vodi od 11. septembra 2013. godine u vezi poslova „Galenike“, sa privrednim društvom „BG Farm“ i još nekoliko veledrogerija u periodu 2008. do 2011. godine, a i tim postupkom je obuhvaćen Nenad Ognjenović.

Ova istraga, druga po redu u slučaju „Galenika“, pokrenuta je i protiv bivšeg pomoćnika generalnog direktora „Galenike“ Dragana Šebreka, vlasnika i direktora privrednih društava:„BG Farm“, „MG Remedi grupa“, „Akrobiotika“ i „Higija farm“ Mladena Gazikalovića , zamenika direktora „BG farma“ Milice Mirković, direktorke „MG Remedi grupe“ Dragane Šutić i odgovornog lica u firmi „Higija farm“ Miroslava Jovića.

Nakon što je u septembru 2013. pokrenut ovaj postupak, zvanično je saopšteno da krivična prijava sumnjiči Ognjenovića i Šebreka za „prodaju lekova ‘BG farmu’ mimo zakonskih i podzakonskih akata i utvrđenih procedura u ‘Galenici’, i da postoji sumnja da su zaposlenima u sektoru finansija- Odeljenju za menice, naredili da zamene valutirane menice koje su prethodno eskontovane kod poslovnih banaka, novim menicama sa kasnijim rokom dospeća“. „Na taj način je ‘Galenika’ postala regresni dužnik kod poslovnih banaka koje su primale menice preduzeća ‘BG farm’, pa je njihova naplata vršena sa računa ‘Galenike’ u korist banaka, zbog nedostatka novčanih sredstava na računima preduzeća ‘BG farm’”.

Istom prilikom saopšteno je da prijava sumnjiči Mladena Gazikalovića, Miroslava Jovića, Milicu Mirković i Draganu Šutić da su veledrogerije u kojima su bili rukovodioci, „preuzimale lekove od ‘Galenike’, prodavale dalje zdravstvenim ustanovama i apotekama, naplaćujući od njih svoja potraživanja u celosti, ali nisu izmirivale obaveze prema proizvođaču pa su veledrogerijama pribavili korist od 34 miliona evra, za koliko je oštećena ‘Galenika’”.

Po nezvaničnim informacijama plasiranim u sredstvima javnog informisanja, osumnjičeni su u odbrani negirali optužbe.

Okrivljeni Nenad Ognjenović, po izvorima, u odbrani je tvrdio da je dolaskom na funkciju direktora „Galenike“ 2008.godine „zatekao problem naplate potraživanja za lekove isporučene veledrogerijama, među kojima i od ‘BG Farma’ s kojim je ‘Galenika’ sarađivala još od 2005. godine, i da je na problem naplate ukazao Vladi Srbije“.

Tadašnji privrednoekonomski ambijent u našoj zemlji, propisi i Zakon o lekovima ,izneo je navodno Ognjenović u odbrani, onemogućavali su proizvođače da svoje medikamente sami, direktno prodaju ustanovama- korisnicima, kao i da i svoje isporuke neposredno naplaćuju. Navodno, Ognjenović je tvrdio da su tada važeći propisi nalagali proizvođačima da lekove isporučuju veledrogerijama koje su ih i distribuirale i obavljale naplatu prodatih, od ustanova i Republičkog fonda za zdravstvo, uz obavezu da izmire potraživanja proizvođača. U tim relacijama, takođe, navodno po iskazu Ognjenovića, s obzirom da „Galenika“ nije mogla da plasman radi sama nego je morala da isporučuje lekove veledrogerijama, došlo je do gomilanja dugova. Izvori su preneli i to da je „Ognjenović tvrdio da je upozoravao tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića, premijera Mirka Cvetkovića i ministra finansija Mlađana Dinkića o tome šta će se desiti ako se nastavi situacija da Republički fond ne plaća blagovremeno svoje obaveze za isporučene lekove veledrogerijama i da im je predlagao da se to reši tako što bi Fond za zdravstvo za isporučene lekove plaćao direktno proizvođačima, a ne veledrogerijama, ali to nije prošlo“.

Sa funkcije generalnog direktora “Galenike” Nenad Ognjenović je smenjen sredinom 2011. godine.

Treći postupak

Specijalno tužilaštvo je 25. maja 2014. pokrenulo i treći postupak zbog „Galenike, a istraga, koja još nije završena, odnosi se na poslove sa veledrogerijom „Velefarm“.

Pod istragom je devet osumnjičenih: bivši generalni direktor i predsednika Upravnog odbora „Velefarma“ Dragoljub Vučićević, bivši generalni direktor „Galenike“ Nenad Ognjenović, njegov tadašnji pomoćnik za ekonomske poslove Dragan Šebrek, bivši predsednik Upravnog odbora „Galenike“ Dejan Backović, kao i petoro bivših rukovodilaca u „Velefarmu“ direktor Direkcije razvoja i strateškog marketinga Rade Lazarević, direktor Direkcije finansijskih poslova Miroslav Milovanović, direktor i ovlašćeni zastupnik Momir Vuković, rukovodilac upravljanja finansijskim sredstvima Ljubica Kapor i direktora računovodstva Tatjana Vučetić.

Istraži organi su saopštili da ispituju isporuke „Galenikinih“ lekova Velefarmu, čija naplata je bila obezbeđena menicama koje su se pokazale kao nenaplative, zatim,okolnosti pod kojima je 2011. godine, „Galenika“ povukla „Velefarmove“ menice iz prinudne naplate u poslovnim bankama, kao i okolnosti pod kojima je ‘Galenika“. preuzela kao solidarni dužnik obavezu vraćanja bankarskog kredita od 2,24 miliona evra koji je dobio „Velefarm’“. U krivičnoj prijavi, kako je zvanično saopšteno, iznesena je sumnja da je „Galenika“ u poslovima sa „Velfarmom“ pretpela štetu u iznosu nenaplaćenenih potraživanja od 75 miliona evra.

Okrivljeni Backović i Ognjenović su u potpunosti negirali sve optužbe, bilo kakve zloupotebe i krivicu.

Mediji su tada preneli Ognjenovićeve navodne tvrdnje iz istrage, da je „sporazum ‘Galenike’ sa ‘Velefarmom’ o povlačenju jednog broja menica iz prinudne naplate usledio kao posledica panike u vrhu države da se ‘Velefarm’ odblokira, nakon što je došlo do blokade kad su menice krenule na naplatu“.

-Država je strepela da bi blokada „Velefarma“ mogla da poremeti odnose s Nemačkom, budući da je kompanija ‘Hemofarm’ koja je u vlasništvu nemačke ‘Štade’, imala vlasnički udeo u toj veledrogeriji“- naveo je navodno Ognjenović, po izvorima.

U ovoj istrazi je kao svedok saslušan tadašnji predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković, a svedočili su i tadašnji bivši zamenik premijera Ivica Dačić, lider SPS-a i ministar spoljnih poslova, funkcioner SPS-a Branko Ružić i bivši ministar ekonomije Mladan Dinkić.

Prijatelji sajta