Дуго путовање оптужнице за „Колубару“

Кривични процес због „спорног“ закупа механизације од више приватних предузећа за потребе експлоатације угља на коповима Рударског басена „Колубара“, од јуна 2006. до децембра 2007, после четири године од покретања поступка против 28 особа, још је у фази судског испитивања оптужнице Специјалног тужилаштва, друге по реду у последње три године.

После прве оптужнице, подигнуте 4. априла 2012. против бившег директора Колубаре Драгана Томића и још 27 осумњичених, која је враћена на допуну истраге, уследила је ,пре пола године, нова оптужница, незнатно иновирана у односу на основну.

Фаза судског разматрања одговора одбране на нову оптужницу одужила се због проблема с уручењем оптужног акта једном од окривљених.

У допуни истраге која је трајала око три године обављено је економско-финансијско вештачење.

Томић и остали осумњичени терете се за кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица.

Тужилаштво је у новој оптужници као и у основној, изнело сумње да је у току 2006. и 2007. године било „спорних случајева закупа механизације од приватних предузећа за потребе експлоатације угља, без спроведеног поступка јавне набавке, да ангажовање појединих средстава није ни било потребно,као и да је у једном броју фактура исказан увећан броја часова рада машина”.

Осим бившег генералног директора Драгана Томића оптужницом су обухваћени и бивши руководиоци у РБ “Колубара”: Владан Јовичић, Радисав Ранковић, Радослав Милић, Владан Радовановић, Милутин Бобић, Свето Мирковић, Милан Петровић, Живојин Јовановић, Светолик Симић, Славољуб Павловић и Душко Обрадовић. Остали осумњичени били су одговорна лица у појединим приватним фирмама од којих је узимана у закуп механизација : Витомир Димитријевић, Радослав Саватијевић, Дејан Живојиновић, Ненад Живојиновић, Радован Цветић, Горан Маројевић, Вера Трифуновић, Дејан Димитријевић, Лазар Лакета, Зоран Ристивојевић, Милорад Војиновић, Драган Ивановић, Дејан Живановић, Дејан Радосављевић, Радош Милосављевић и Зоран Јанковић.

Тужилаштво је изнело процену да је појединим фирмама од којих су, по оптужници, под спорним околностима најмљене машине, прибављена имовинска корист“.

Тужилаштво је у априлу 2012, приликом подизања прве оптужнице, изнело процену да је РБ „Колубара“ наводно спорним закупом механизације „причињена штета укупно око 8,4 милиона евра.

Фото: РБКолубара

Пријатељи сајта