Одложен почетак поновљеног суђења новинару Бркићу, адвокати траже укидање „кућног притвора“

Фото: Србин.инфо

Почетак поновљеног суђења главном и одговорном уреднику магазина „Таблоид“ Миловану Бркићу(67), пред Вишим судом у Београду због оптужби за кривично дело „позивања на насилно рушење уставног уређења“, одложено је за 22. јануар , а Бркићу је до даљег задржана мера „кућног притвора са електронским надзором“.

Понављање поступка наложио је Апелациони суд у Београду укинувши првостепену пресуду којом је Бркић био оглашен кривим и осуђен на четрнаест месеци затвора, по оптужби за „позивања на насилно рушење уставног уређења, изјавом датом НН лицу 8. маја ове године на улици током протеста ‘Србија против насиља’ “.

Одбрана је уложила молбу да се Бркићу укине мера „забране напуштања стана“, која му је одређена средином септембра одлуком Апелације, након што је провео пет месеци у притворској јединици београдског ЦЗ-а, непрекидно од хапшења 8. маја.

Адвокати тврде да је првостепени суд недавно одбио ту молбу, иначе другу по реду, и да су због тога уложили жалбу.

Решењем Апелације од 13. септембра, којим је Бркићу укинут притвор и замењен мером „забране напуштања стана уз електронски надзор“, Бркићу је „забрањено да користи телефон и интернет, да прима друга лица “.

-Окривљени може без одобрења суда да напусти стан у коме борави само уколико је то неопходно ради хитне медицинске интервенције у односу на њега или лица са којима живи у стану, односно ради избегавања или спречавања озбиљне опасности по живот или здравље људи, и по имовину с тим што је окривљени дужан да о напуштању стана, разлогу и месту на којем се тренутно налази, без одлагања обавести повереника из органа управе надлежног за извршење кривичних санкција- наводи се у другостепеном решењу

Подсетимо, Више јавно тужилаштво у Београду наводи у свом оптужном акту да постоји „оправдана сумња“ да је Милован Бркић током одржавања протеста „Србија против насиља“, 8. маја ове године, „ у намери угрожавања уставног уређења Републике Србије, позвао да се силом промени њено уставно уређење, свргну највиши државни органи и њихови представници, односно Народна скупштина и председник Републике Србије Александар Вучић“

Милован Бркић је одбацио оптужбе као „неосноване“. Његови браниоци Владимир Гајић, Стеван Дамјановић и Иван Нинић, тврде да Бркића прогоне за „вербални деликт“.

Одбрана наводи да је реч о „Бркићевом успутном раговору, одговору пролазнику на улици, у ком је и не знајући да га овај снима мобилним телефоном, изнео своје мишљење о стању у друштву, при чему се у бесу изражавао фигуративно, па и јаким речима, а које се у најгорем случају „само могу подвести под категорију политички некоректног говора“.

„Оно због чега је Бркић оптужен није кривично дело: нема радње, нема умишљаја“, тврде адвокати Гајић, Дамјановић и Нинић.

 

Пријатељи сајта