Апелациони суд укинуо пресуду Миловану Бркићу и заменио му притвор мером забране напуштања стана

Апелациони суд у Београду укинуо је пресуду београдског Вишег суда којом је новинар Милован Бркић (67), главни и одговорни уредник магазина Таблоид, био осуђен на четрнаест месци затвора по оптужби за „извршење кривичног дела позивања на насилно рушење уставног уређења“, изјавом датом НН лицу 8. маја ове године на улици током протеста „Србија против насиља“.

Другостепеном одлуком, донетом после жалбене седнице одржане пре два дана, наложено је да се Бркићу понови суђење пред првостепеним судом.

Истим решењем Апелације, Бркићу је одређена мера забране напуштања стана, уз електронски надзор, којом му је замењен притвор, па је одмах премештен из београдског ЦЗ-а, у ком се налазио од хапшења 8. маја.

Иначе, све од средине јула Бркић је штрајковао глађу, па је због здравстених разлога био хоспитализован и у затворској болници.

Пресудом Вишег суда у Београду, изреченом 11. јула, Бркићу је притвор био продужен до упућивања у установу за издржавање казне, а најдуже док не истекне време трајања казне изречене првостепеном пресудом.

Више јавно тужилаштво у Београду наводи у свом оптужном акту да постоји „оправдана сумња“ да је Милован Бркић током одржавања протеста „Србија против насиља“, 8. маја ове године, „ у намери угрожавања уставног уређења Републике Србије, позвао да се силом промени њено уставно уређење, свргну највиши државни органи и њихови представници, односно Народна скупштина и председник Републике Србије Александар Вучић“

Решењем Апелације о одређивању блаже мере „кућног притвора“ уз електронски надзор, Бркићу је „забрањено да користи телефон и интернет, да прима друга лица “.

-Окривљени може без одобрења суда да напусти стан у коме борави само уколико је то неопходно ради хитне медицинске интервенције у односу на њега или лица са којима живи у стану, односно ради избегавања или спречавања озбиљне опасности по живот или здравље људи, и по имовину с тим што је окривљени дужан да о напуштању стана, разлогу и месту на којем се тренутно налази, без одлагања обавести повереника из органа управе надлежног за извршење кривичних санкција- наводи се у другостепеном решењу.

По налажењу Апелационог суда, како је образложено, „околности на страни окривљеног које су постојале у време одређивања притвора и последњег продужења, протеком времена од пет месеци изгубиле су на интензитету и више нису таквог значаја да нужно захтевају даљу примену мере притвора као најтеже мере за обезбеђење присуства окривљеног и несметано вођење кривичног поступка с обзиром на његове личне прилике и здравствено стање, већ се иста сврха може постићи и одређивањем мере забране напуштања стана уз примену мере електронског надзора према окривљеном и уз забрану да користи телефон и интернет и да прима друга лица у стан“.

Новинар Милован Бркић је одбацио оптужбе као неосноване. Његови Браниоци Владимир Гајић, Стеван Дамјановић и Иван Нинић, тврде да Бркића прогоне за вербални деликт, и да оно због чега је оптужен „није кривично дело: нема радње, нема умишљаја“.

Одбрана наводи да је реч о „Бркићевом успутном раговору, одговору пролазнику на улици, у ком је и не знајући да га овај снима мобилним телефоном, изнео своје мишљење о стању у друштву, при чему се у бесу изражавао фигуративно, па и јаким речима, а које се у најгорем случају „само могу подвести под категорију политички некоректног говора“.

Пријатељи сајта