Таблоид: Новинар Милован Бркић на самрти у затвору

Новинару Миловану Бркићу , притвореном  од 8. маја, озбиљно  је   угрожен живот  услед  штрајка глађу и жеђу у који је ступио због оптужби за наводно позивање на насилно рушење уставног уређења  по којима  је неправоснажно осуђен.

”Редакција магазина Таблоид саопштила је данас да се власник и главни и одговорни уредник тог часописа, Милован Бркић налази на самрти у Окружном затвору у Београду”, пренела је агенција Бета.

Додаје се да редакција Таблоида и адвокати немају никаквих других информација у каквом стању се налази главни и одговорни уредник Милован Бркић. ”Не поседујемо информацију да ли је Милован Бркић у свесном стању, да ли је у коми, да ли је пребачен у болницу, нити било какву другу информацију и поред више покушаја да сазнамо”, навели су.

Његов адвокат  Владимир Гајић упозорио је јуче да  је  здравствено стање Бркића драматично  лоше и да једном од његових бранилаца адвокату Стевану Дамјановићу  јутрос нису дозволили посету у затвору а да је разлог то што је  Бркићу позлило.    

Апел да се хитно  укаже  адекватна  медицинска помоћ  притвореном новинару упутио је и председник Демократске странке Зоран Лутовац

– Не дозволите да умре Милован Бркић. Ништа што је рекао или написао не сме да буде разлог да буде послат у смрт-поручио је Лутовац преко твитера

Овим поводом Еколошки устанак издао је саопштење, у ком се, како преноси Н1, наводи:
„Апелујемо на Управу Централног затвора да Милована Бркића хитно пребаце у затворску болницу, како би му се пружила хитна и неопходна медицинска нега. Све што је рекао или урадио није такве природе да буде „осуђен“ на смрт“.

Новинар Милован Бркић, главни и одговорни уредник Магазина Таблоид ,  обавестио је затворску управу још у јуну да ступа у штрајк глађу до смрти,  а  од 11. јула не узима ни воду након што је првостепеном пресудом  Вишег суда у Београду   осуђен на годину и два месеца затвора због  оптужбе за кривично дело „позивање на насилну промену уставног уређења“, коју он и његови браниоци енергично одбацују и  тврде да је „политички прогнаник и  осуђеник“ за „вербални деликт“.   

Бркићеви браниоци, адвокати Владимир Гајић , Стеван Дамњановић и Иван Нинић, тврде да је стари новинар, оштри критичар свих режима и храбри борац против безакоња, криминала и свих лоших појава у друштву,   осуђен за „вербални деликт, непостојеће дело, по диктату режима како би се заплашили сви слободномислећи грађани“.

Више јавно тужилаштво у Београду наводи у свом оптужном акту да постоји „оправдана сумња“ да је Милован Бркић током одржавања протеста „Србија против насиља“, 8. маја ове године, „ у намери угрожавања уставног уређења Републике Србије, позвао да се силом промени њено уставно уређење, свргну највиши државни органи и њихови представници, односно Народна скупштина и председник Републике Србије Александар Вучић“.„Милован Б. је на обраћање НН учесника скупа речима: ‘Ево чули смо сад, какав је ваш коментар господине Бркићу’, поред осталог рекао: “Никад нисам био тужнији. Долазио сам на сваки протест. Ломио сам, посветио сам живот, сваке недеље. Вучић описује како сам ја рекеташ, како ширим лажне вести, како покушавам да га убијем. Данас сам тужан. Српска опозиција је показала своје јадно, бедно лице. Да се није усудила, госпођа није поменула главног кривца Александра Вучића, тог злочинца који је од нас одузео сваку наду, погледајте како ће се осећати ови људи кад стока опозиционих посланика се крије иза леђа ових грађана. Нема нама спаса. Изгледа ће морати млади клинци да пушкама реше судбину Србије. Десиће се шта се десити мора. Каква протестна шетња, ми треба да уђемо према Скупштини да ухватимо идиота и да му откинемо главу“…, наводи се у саопштењу Вишег јавног тужилаштва.

Одбрана Милована Бркића тврди да он није починио кривично дело које му је стављено на терет, нити било које друго кривично дело, те да се наведеног 8. маја Бркић није обраћао било каквом скупу људи, већ да је током шетење, у неформалном одговору на питање једног пролазника, изнео своје лично мишљење о стању у друштву, сходно праву грађана на слободу мисли и изражавања, и да није починио ниједно кривично дело.

Иначе, увече 8. маја, након што је завршен први по реду протест „Србија против насиља“, новинар Бркић је ухапшен, а после саслушања у Тужилаштву, суд му је одредио притвор, на предлог тужилаштва, а из разлога постојања бојазни „да би у кратком временском периоду могао да понови кривично дело“. Након што му је изречена пресуда, Бркићу је остављено на снази друго по реду решење о продужењу притвора, донето 5. јула .

Пријатељи сајта