Инцијатива Проглас: Сет минималних услова и захтеве за одржавање нових избора

Извор: Медија центар : Сретењска КЗН Иницијативе Проглас

Иницијатива Проглас, на Дан државности Србије, изнела је пред грађане и политичке актере сет минималних услова и захтеве за одржавање нових избора, након избора 17. децембра прошле године парламентарних, покрајинских и локалних, који су одржани у условима потпуног медијског мрака уз бројне нерегуларности које су драматично компромитовале изборни процес и резултате, изазвали гнев и револт грађана и напослетку довели до резолуције Европског парламента којом се држава позива на независну истрагу угледних међународних правних стручњака и институција о изборним неправилностима

Професор Миодраг Јовановић: “Једна ствар је сигурна- режим Александра Вучића је 17. децембра (прошле године) послао је јасну поруку да оно што је организвао и назвао изборима јесте нешто на чему нико други сем њега не може да освоји власт. То је данас више него јасно.

Минимални услови:

  1. Ревизија постојећег и састављање тачног бирачког списка
  2. Одржавање свих преосталих избора у исто време
  3. Овера потписа за подршку кандидатури само код нотара и суду
  4. У називу листе не сме бити име онога ко није кандиат
  5. Медијски плурализам
  6. Правна и политичка одговорност за изборни инжењеринг

Када је порука таква, јасно је да ниједан нови изборни поступак нема никаковг смисла у тим идентичним условима. И то је била основна мотивација за састављење листе минималних услова која у потпуности кореспондира са налазима наше посматрачке мисије ЦРТЕ , прелиминарног извештаја ОДИР-а, који ћемо добити у пуном обиму крајем фебруара, и на крају крајева резолуцијом Европског парламента.

Судија Миодраг Мајић: Ово је предлог сета минималних услова без којих било какво формирање власти на различитим нивоима, укључујући и београдске изборе, би било нелегитимно, а било какви наредни избори би били готово бесмислени чак и уколико би се грађни одлучили да под овим садашњим условима на њих излазе.

Имамо ситуацију несумњиво дубоко подељеног друштва, дубоке политичке и друштвене кризе која је у свему кулминирала након оног што се догодило на изборима 17. Децембра (2023.) и онога шта се о томе сазнало у поступницма који су након тога били ту.

Две су кључне речи: прва је- минимални услови, друга је – одговорност. Без одговрности за ово што се догодило без одговорности за ситуацију у коју смо доведени дубоко смо уверени ми нећемо моћи да идемо даље, односно пре или касније овакве ствари ће се понављати.
Судија Мајић је истакао да је неопходно да сагледамо да ли имамо државу и устав.

“Проглас се са овим минималним условима и захтевима за одржавање нових изборних поступака обраћа политичким актерима, али се пре свега обраћа најширој јавности. Обраћамо се грађанима, јер судбина демократије у Србији зависи од тога колико ће се грађани укључити у одбрану политичких слобода и демократских установа у Србији. Судбина демократије у Србији ће одлучивати у сваком дану, свакој недељи , сваком месецу који су пред нама у различитим политичким догађајима. У различитим тренуцима ми ћемо се налазити пред важним изборима, и мораћемо заправо да као грађани покажемо да нам није свеједно, да нисмо равнодушни према судбини демократије и да нисмо равнодушни према одлукама које мењају друштвени и политички живот у нашој земљи”-Гојко Божовић

Гојко Божовић: “Ови захтеви и минимални услови Прогласа за одржавање било којих нових изборних поступака нису ни у ком смислу ексклузивни. Они су утемељени у гаранцијама које пружа Устав Републике Србије. Они су утемељени у законима који постоје и важе у Републици Србији.Они су утемељени у политичким традицијама на које се позивамо. Они су коначно утемељени и у нашем личном друштвеном и политичком искуству као вредности које су у овој земљи биле постигнуте.

“Неопходно је да се обнови интегритет изборног процеса јер само на тај начин избори могу бити гаранција да ће се политичке кризе, да ће се друштвене разлике разрешавати у једном дану- на изборима и да ће избори бити оно што и треба да буду, дакле једна врста некомпромитоване недвосмислене народне воље.

Избори који су се одржани 17. децембра то никако нису били и једини начин да се обнови интегритет изборног процеса и да се обнови та идеја да грађани на изборима одлучују о томе ко ће владати земљом какав ће бити политички карактер власти јесу неки од ових услова који су објављени са којима излазимо пред грађане.

Избори које смо имали 17. децембра прошле године компромитовали су изборни поступак. Обликовали су једну врло снажну поруку- да постојећа власт не прихвата изборе као механизам на коме се проверава народна воља. Са друге стране , ти догађаји су нас довели у једну врло снажну кризу легитимитета која има и унутрашњо-политички и међународни одјек.

Избори морају да буду решење, а не извор нових и снажних друштвених и политичких криза”.

Гојко Божовић: Уместо медијског плурализма, ми у Србији већ више од једне деценије имамо на сцени тоталну пропаганда. Та тотална пропаганда разара политички и друштвени живот и разара моралне основе друштвене егзистенције. Поготово је опасна тотална пропаганда која допире са националних фревквенција које јесу ресурс ове земље или с друге стране чињеница да јавни сервис није то што му каже његово име него је такође једно оруђе недвосмисле политичке пропаганде.

Пријатељи сајта