Izveštaj MUP-a i reakcije povodom „afere pištolj“ pokrenute u vezi ombudsmana Saše Jankovića

MUP:  Nitrat na parafinskoj rukavici Saše Jankovića

– Veštačenje „parafinske rukavice” sa ruku Saše Jankovića, posle samoubistva njegovog prijatelja u Jankovićevom stanu na Novom Beogradu 1993. godine, pokazalo je prisustvo nitrata na Jankovićevim rukama, odnosno kontaminaciju njegovih ruku barutnim česticama

To se navodi u nalazu Odeljenja kriminalističke tehnike MUP-a, koji je objavljen na sajtu MUP-a.-javlja agencija Tanjug

„U tom nalazu se takođe navodi da pištolj u trenutku ispaljenja nije bio naslonjen na gornju usnu nastradalog, te da odsustvo barutne gareži iz okoline rane ukazuje da pištolj nije mogao biti bliže od 25 do 30 centimetara.

MUP je, kako se navodi, ta dokumenta objavio na svom sajtu povodom velikog interesovanja javnosti.

Objavljene su i kopije oružnih listova i ugovor o razmeni pištolja, na zahtev Poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića, kao i zapisnik o uviđaju i izveštaj o tom događaju.

To samoubistvo dogodilo se 1. aprila 1993. godine.

Na sajtu MUP-a objavljena su dva nalaza veštaka – prvi sa datumom 5. april 1993. godine, a drugi datiran 9. maja 1994. godine.

U oba nalaza veštaka konstatovano je prisustvo nitrata i kontaminacija ruku Jankovića.

U balističkom veštačenju koje je obavljeno, o događaju od 1. aprila 1993. godine na Novom Beogradu, navodi se da je „najverovatnije reč o samoubistvu“ i da je „upoređivanjem čaura sa ispaljenom čaurom utvrđeno potpuno poklapanje“.

U oružnim listovima vidi se da je Saša Janković 22. marta 1993. godine, 10 dana pre nego što se muškarac ubio tim oružjem, zvanično overenim sudskim ugovorom razmenio pištolje sa drugim licem.

Janković je, kako se vidi iz dokumenata, bio vlasnik pištolja CZ M-57 (tetejac), za koji je posedovao oružni list, i onda ga je razmenio sa osobom čije ime nije navedeno u dokumentu, a koja je posedovala dozvolu za pištolj CZ-99, kojim je 1.aprila izvršeno samoubistvo.

Policija je objavila kopije dozvola za oba pištolja – i Jankovićevog pištolja CZ M-57 i pištolja CZ-99, druge osobe.

Samoubistvo je, prema nalazima, izvršeno iz pištolja CZ-99.

Zaštitnik građana Saša Janković je potvrdio listu “Novosti” da je posle nesreće utvrđeno prisustvo baruta na njegovim rukama, a objasnio je i zašto:“Tačno je da su nađeni tragovi nitrata, ali zbog toga što sam svog prijatelja koji je ležao mrtav pomazio po kosi. Ušao sam u svoj stan 15 minuta posle njegove smrti, a pre mene su tamo bile najmanje tri osobe. Sve ovo je izgubilo svaki smisao i ja dalje ne želim ništa više da komentarišem. Ovo je moj poslednji komentar u javnosti i više se neću oglašavati povodom ove stvari koja je otišla apsurdno daleko i zadire u moj privatni život“, rekao je Janković.

Šabić: Ombudsman radi po zakonu, napadi na njega šokantni

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je za Radio-televiziju Vojvodine da su politički i medijski napadi na zaštitnika građana Sašu Jankovića bez presedana, te da je komunikacija predstavnika vlasti sa ombudsmanom „šokantna i za zvaničnike Evropske unije, gde su takve pojave nezamislive“. Šabić je istakao da bi izvršna vlast morala da shvati da nezavisna regulatorna tela rade po zakonu, bez obzira da li se to nekom sviđa ili ne sviđa, te poručio da menjaju zakon „ukoliko smatraju da građani uživaju previše prava“, umesto „što ga krše“.

„Svako ko vrši javnu funkciju može da bude predmet javne kritike, ali ne bez argumenata. Ako neko ukazuje na kršenje ljudskih prava, kao što to čini ombudsman Janković, to nije politika, već njegov posao, rekao je Šabić u emisiji „Jedan na jedan“ RTV-a.

On je ukazao da je izveštaj ombudsmana javan i da svi mogu da ga pročitaju, te da se odnosi na pitanja ljudskih prava.

-Mi slušamo u javnosti da je ombudsman alkoholičar, da njegova ćerka basnoslovno zarađuje, iako dobro znam da uopšte nema ćerku i da nije sklon preterivanju s alkoholom. To je nečuveno, istakao je. Šabić je dodao da se sad pojavljuju i „insinuacije koje nemaju veze sa istinom, o tom famoznom pištolju“, za koji, kako je naveo, zna da je kupljen legalno u Zastavinoj fabrici oružja. On je zapitao zašto državni organi ne objave sve podatke o legalnosti tog oružja.

-Neka državni organi objave činjenice, a ne da se mistifikuju stvari. Da ne komentarišem i vokabular koji se koristi… Ta priča lansirana je iz jednog medija i asocira na onu priču o porno snimcima hrvatske predsednice koji su rezultirala blamažom cele zemlje- rekao je Šabić.

Prema njegovim rečima, javnost nije dobila objašnjenje po kom osnovu i kojem zakonu Tužilaštvo treba da daje odobrenje da se zaštitniku građana obezbedi uvid u neka dokumenta. Podsetio je da je time pravdan izostanak saradnje državnih organa sa zaštitnikom građana u vezi sa njegovim zahtevima povodom incidenta na Paradi ponosa, kada je pretučen brat premijera Aleksandra Vučića.

Upitan da li sam trpi pritiske, on je naveo da su i o njemu postojali neki netačni napisi samo zbog toga što je upozorio jednog ministra na nepravilnosti u radu. Naveo je i da se preko časopisa Odbrane, čiji izdavač je pri Ministarstvu odbrane, „prodaju informacije“ da on ugrožava bezbednost zemlje.

-Problem naših političkih stranaka je u tome što na ljudska prava i slobode gledaju različito u zavisnosti da li su u vlasti ili opoziciji- ocenio je Šabić i ukazao i na problem da poverenik nema mogućnost da pokrene prekršajni postupak u slučaju kršenja zakona, dok ministarstva to, kako kaže, ne čine, dok „ni Vlada ne obezbeđuje izvršenje odluka koje donosi Poverenik.

Šabić je ocenio da je u Srbiji pravilo da izvršna vlast ignoriše problematiku zaštite podataka o ličnosti, zbog čega se to pitanje ne rešava godinama, pa se desilo, kako je podsetio, da se kompromituje kompletna baza podataka o građanima Agencije za privatizaciju“-prenela je RTV

Oglasila se i Advokatska komora Srbije saopštenjem u kojem je izrazila zabrinutost povodom, kako je navela, „neprimerene medijske kampanje koja se poslednjih dana vodi protiv institucije Zaštitnika građana“.

Ovakve aktivnosti izvršne vlasti predstavljaju neprimerenu provokaciju vladavine prava“-navodi u saopštenju AKS

Apel podrške ombudsmanu Saši Jankoviću

Posle priče o navodnoj “aferi pištolj” Zaštitnika građana Saše Jankovića , objavljene u Informeru, u kojem se navodi da se “drug Saše Jankovića 1993. ubio iz njegovog pištolja za koji on tada nije imao oružani list”, te potonje najave ministra policije Nebojše Stefanovića da će s tim u vezi konsultovati Tužilaštvo, da , kako je izjavio, “vidimo da li je uopšte pravno moguće nakon, svega tog vremena reagovati”, usledila je i reakcija građana.

Janković: Neosnovane optužbe

Tanjug je preneo da je Zaštitnik građana, odgovarajući na napis u Informeru, saopštio “da je pištolj, kojim se pre 22 godine ubio njegov prijatelj, bio registrovan na njegovo ime, da svi podaci o tome postoje u Ministarstvu unutrašnjih poslova i da je stoga ministar Nebojša Stefanović ‘morao ili mogao znati’, da je laž da je oružje bilo nelegalno”.

-Ministar unutrašnjih poslova, u čijem ministarstvu stoje podaci o registrovanom oružju i vlasnicima, mogao je da ove činjenice saopšti javnosti i prekine svaku dilemu, ako je iko ima. Umesto toga, dr Nebojša Stefanović je danas izjavio da će on (!) da se konsultuje sa tužiocem o tome da li je slučaj zastareo i tako sugerisao da je ‘slučaj’ postojao, odnosno da je pištolj zaista bio nelegalan. A morao je, ili mogao, znati da je to laž“, objavio je Janković na Tviteru. Janković je naveo da je tragična činjenica da je pre 22 godine jedan od njegovih najbližih prijatelja izvršio samoubistvo u stanu njegovog oca u kome je tada živeo, pištoljem uredno registrovanim na njegovo ime, u momentu kada nije bio kod kuće-prenela je agencija Tanjug.

Na drugoj strani, sabirajući niz bučnih krčanja na liniji između vlasti i Jankovića, pogotovo poslednjih meseci, sve veći broj građana potpisuje apel podrške ombudsmanu koji je inicirao “Centar za praktičnu politiku”, smatrajući da “predstavnici vlasti nastavljaju hajku na Zaštitnika, koristeći sve grublji i sve neprimereniji jezik”.

U apelu se, istovremeno, “pozivaju predstavnici vlasti da, ako su uvereni u nestručnost ili nesavesnost Saše Jankovića, hitno pokrenu postupak za razrešenje i pokažu javnosti Srbije kojim argumentima raspolažu”

-Zakon o Zaštitniku građana propisuje postupak za razrešenje i predstavnici vlasti u Parlamentu uvek mogu pokrenuti taj postupak i razrešiti Sašu Jankovića. Uslov je, naravno, da prvo dokažu da Saša Janković nestručno i nesavesno obavlja svoj posao. Nepokretanje ovakvog postupka nedvosmisleno znači da ocene predstavnika vlasti o Jankoviću kao „neodgovornom politikantu“, „lažovu“ i „neprijatelju Srbije“, nisu ništa više od opasnih kleveta”. U Apelu se, napominje, da rad Zaštitnika građana nije izuzet iz kritike niti ocene javnosti, medija, pa i samog organa koji ga je izabrao – Narodne skupštine Srbije, ali i dodaje da “kritika i kleveta nisu isto”.

Vučić: Svako ima pravo da izražava drugačije političko mišljenje

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je na pitanje da li će zaštititi ombudsmana, odgovorio pitanjem, „ ko ga napada“.

-Svako u našoj zemlji ima pravo da izražava drugačije političko mišljenje, niti ga smenjujemo, niti ga ko dira, neka čovek radi svoj posao kako on misli da je najbolje, a građani su ti koji će da sude da li smo svoj posao radili dobro ili ne- izjavio je premijer Vučić.

-Predstavnici vlasti, uključujući premijera Vučića i neke od ministara, služe se neprimerenim rečnikom, teškim optužbama, uključujući i optužbe za krivična dela, kao i prostim uvredama, što sve zajedno nikakve veze nema sa kritikom rada Jankovića. Atmosfera koja je trenutno stvorena dovešće veoma uskoro do potpune paralize rada Zaštitnika građana i drugih nezavisnih institucija i obesmišljavanja samog koncepta nezavisne kontrole vlasti- ukazuje se u Apelu uz poziv, kako je navedeno, “demokratskoj javnosti da se svim demokratskim i legalnim sredstvima suprotstavi autoritarnim tendencijama u državi i da se angažuje na sprečavanju daljeg urušavanja nezavisnih institucija, vladavine prava i demokratije u Srbiji”.

Prijatelji sajta