Novo suđenje za Ovčaru 15. juna

 APELACIONI SUD U BEOGRADU: PROCES OPTUŽENIMA U SLUČAJU „OVČARA“

 Apelacioni sud u Beogradu zakazao je za 15. jun početak novog suđenja trinaestorici nekadašnjih teritorijalaca Vukovara, optuženim za krivično delo ratni zločin prema ratnim zarobljenicima, u slučaju „Ovčara”, 21. novembra 1991. godine tokom oružanih sukoba u Hrvatskoj.

Prvi termin zakazan je tokom pet radnih dana od 15. do 19. juna, a Apelacioni sud je odluku o otvaranju glavnog pretresa doneo prilikom ponovnog razmatranja žalbi odbrane na osuđujuću presudu beogradskog Višeg suda izrečenu 12. marta 2009. godine kojom je 13 bivših pripadnika Teritorijalne odbrane Vukovara osuđeno na ukupno 193 godine zatvora.

Ponovljena sednica o žalbama na prvostepenu presudu održana je sredinom februara ove godine. Prethodno je Ustavni sud Srbije usvojio žalbe okrivljenih na povrede prava na pravično suđenje, zbog čega je Vrhovni kasacioni sud po zahtevu za zaštitu zakonitosti ukinuo presudu Apelacionog suda kojom je prvostepena presuda bila pravosnažno potvrđena i naložio je ponavljanje postupka.

Na suđenju bi trebalo da budu ponovo ispitana oba zaštićena svedoka saradnika. Jedan od dokaza koji bi trebalo da bude izveden na novom suđenju je zapisnik o saslušanju zaštićenog svedoka- br. 1 o slučaju „Ovčara“ pred Haškim tribunalom u procesu

oficirima bivše JNA Veselinu Šljivančaninu, Miroslavu Radiću i Miletu Mrkšiću. Izvođenje tog zapisnika predložio je advokat odbrane Rajko Jelušić, jer kako kaže, „postoje bitne razlike u onom što je svedok- 1, o događaju na Ovčari govorio u Hagu, u odnosu na što je rekao u postupku u Srbiji“.

Jelušić je predložio da kao dokaz bude izveden i deo presude Haškog tribunala u slučaju trojice penzionisanih vojnih oficira, u kom, po rečima advokata, „sud obrazlaže zašto ne može da pokloni veru svedoku- br 1“

Prihvaćeno je da ponovo bude saslušano još nekoliko svedoka.

-Cilj odbrane je da se objektivno, tačno i potpuno utvrde činjenice. Niko ne brani zločin, naprotiv. Prva sam nesrećna zbog toga što se desilo na Ovčari -izjavila je Snežana Kovačević,takođe branilac u ovom procesu.

U proteklih jedanaest i po godina, po presudi bivšeg Okružnog, sada Višeg suda u Beogradu, sedmoro optuženih je u potpunosti izdržalo zatvorske kazne, a šest kojima je bilo izrečeno po 20 godina zatvora i dosad su izdržali nešto manje od dve trećine, prekinuto je dalje izvršenje kazne i ukinut pritvor do nove pravosnažne presude. Tom presudom, pojedini okrivljeni bili su osuđeni po optužbama da su učestvovali u ubistvu ratnih zarobljenika, a jedan broj isključivo za fizičko maltretiranje zarobljenika.

Svi okrivljeni su negirali optužbe koje su im optužnicom stavljene na teret.

Po navodima optužnice Tužilaštva za ratne zločine, na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara u noći između 20. i 21. novembra 1991. godine, ubijeno je oko 193 ratna zarobljenika, pripadnika hrvatskih oružanih snaga.

Prijatelji sajta