Блиц: СКАНДАЛ: Нико крив, а мала Наталија је мртва

Untitled41

Блиц

Пише: Иван Милићевић, Блиц

Судија Трећег основног суда Милан Гркинић ослободио је кривице Лидију Манић (56), докторку педијатра из новобеоградског дома здравља, оптужену за несавесно лечење.

Још један чин трагедије која је пре неколико година потресла Србију окончао се неславно и поново завио у црно породицу шеснаестомесечне Наталије Тешић, која је због погрешне дијагнозе и лекарског немара преминула од бактеријског менингитиса, у мају 2009. Уместо да је ових дана припремају за полазак у школу, родитељи мале Наталије обележиће шестогодишњи помен својој беби, чији су живот заувек прекинули лекарски немар, непрофесионализам и небрига.

Кривица

У исто време, Трећи основни суд доноси првостепену пресуду којом ослобађа кривице оптужену докторку, и породици, а и целокупној јавности, шаље јасну поруку да су овакве трагедије у Србији уобичајена појава и да за њих нема одговорних.

Кома

Суд јавности шаље јасну поруку да су овакве трагедије у Србији уобичајена појава?!

Ова трагична прича једне породице, али и државе и система, започела је у мају 2009. у огранку Дома здравља „Нови Београд“ у Блоку 44. Бебу са тешким запаљењем мозга доктори су у два наврата враћали кући на лечење, уз објашњење да се ради о најобичнијем вирусу. Неопходне анализе нису урађене, а права дијагноза утврђена је тек из трећег пута, када је дете у тешком стању пребачено на клинику у Тиршовој, где је убрзо пало у кому и преминуло. За несавесно лечење оптужена је докторка Лидија Манић која је дете прегледала другог дана, али без обављања свих неопходних анализа, а потом вратила кући.

– Шокирани смо пресудом, као и читавим суђењем које је заједно са истражним поступком трајало више од пет година. Невероватно је да докторка са очигледним пропустима у раду буде ослобођена уз образложење да кривица није доказана. Верујемо да ће Апелациони суд укинути пресуду – рекао је за „Блиц“ ујак бебе Давид Кецман.

Судија одбио допуну истраге
Због сумњи да је електронски картон мале Наталије накнадно преправљан, заменик тужиоца предлагао је још пре четири године да се наложи допуна истраге и саслуша творац апликације електронских картона у Србији. Он је требало да објасни да ли је могуће дописивати одређене податке без видљивих трагова. Тадашњи истражни судија Јовица Игњатовић је одбио тај предлог, као и саслушање биохемичара лаборанта који је требало да говори о спорним анализама које беби нису урађене. У даљем току поступка, ова одлука је искључиво користила докторки Манић, јер су многе околности случаја, по оцени суда, „остале нејасне“.

Он каже да су суђење од почетка пратиле бројне контроверзе и да је учињено све да докторка Манић буде ослобођена.

Инспекција

– Још 2009. Министарство здравља је спровело инспекцијски надзор у Дому здравља, који је установио да су начињени пропусти. Писани картон није имао исте податке као електронски, који је након Наталијине смрти преправљан у корист докторке. Наталији нису рађене основне анализе крви, иако су се ти подаци одједном појавили у електронском картону. Није узела у обзир ни то што су родитељи пријавили да дете повраћа у млазевима, што је моментални знак обољења мозга. Тај податак промакао је и суду, иако су вештаци још током истраге потврдили да је због тога докторка морала да посумња да се ради о тешком обољењу, а потом обави све неопходне анализе – сматра Кецман.

Пријатељи сајта