Саша Јанковић упутио отворено писмо Вучићу

Извор: Н1
Фото: mc.rs

Заштитник грађана Саша Јанковић у отвореном писму Александру Вучићу критиковао је то што је премијер за њега и више других особа, у јавном обраћању, рекао да су против државе и свог народа, и констатовао да је такав речник, са таквог места, знак тоталитарности.

Писмо преносимо у целости:

Дана 13. децембра сте, у јавном обраћању грађанима Србије, у директном преносу на свим националним ТВ каналима, између осталог рекли за мене и више других особа да смо „априори против државе и свог народа“ – они због тога што су некад били на власти, а ја што сам, као заштитник грађана, тада био „веома задовољан правима мањина“.

Није први пут да износите неистине у вези са мојим радом. И летимичан поглед на годишње извештаје из периода пре 2012. године показаће више замерки у тој области него што их садржи извештај за 2015. годину. На жалост, ни извештај за 2015, а ни за 2014. годину нису разматрани у Народној скупштини, иако је то обавеза парламента утврђена прописима, али то Вас није могло спречити да их прочитате јер су Вам и лично упућени ради информисања, и јавно објављени. Ипак, садржина извештаја за Вас није од значаја, већ потреба да кажете нешто лоше о заштитнику грађана, односно мени лично.

Ту, међутим, настаје много већи, опаснији проблем – не само по особе које сте поменули и мене, већ много шире – по демократију у Србији. Означили сте, пред целом српском јавношћу, више грађана Србије, укључујући и заштитника грађана за противнике државе и свог народа. Са истинитошћу такве ужасне оцене не желим да полемишем, због њене очигледне бесмислености.

Међутим, дужни сте, морате да водите рачуна да ни о ком грађанину Србије немате право да кажете такво нешто. Нико то право нема, а Ви последњи.

Све и да сам, или неко други од наведених, у прошлости мењао своје ставове за 180 степени, пребројавао грађане по етничкој основи у сразмери 1 према 100, добијао стан од државе док је бомбардована, био министар информисања док су власници новина убијани или да данас газим и преузимам надлежности свих државних органа и институција, као што је то случај са Вама, не бисте смели да нам кажете да смо противници државе и народа.

Такав речник са таквог места, знак је тоталитарности, а не демократског уређења каквом, сигуран сам, обојица тежимо. Такво распиривање мржње и нетрпељивости не долази први пут са Ваше стране, али молим Вас да ово буде последњи. Не ради тога што сте ме увредили, то не можете, нити због тога што страхујем да би Вам неко могао поверовати – грађани имају више здравог разума него што Ви то мислите – већ ради Србије и њене будућности која не сме да буде мрачна као што су Ваше речи о другима.

Обраћам Вам се отвореним писмом зато што, иако представљам једну од највиших државних институција, моје службене дописе не читате и на њих не одговарате, времена да разговарате са мном немате, а националне ТВ фреквенције са којих ширите мржњу према мени и другима, већ две године нису доступне мени нити другима који се усуђују Вам овако нешто саопште. Србија заслужује више и боље од оваквог начина вршења власти, Србија заслужује достојанство и честитост. Послушајте ме, макар ми и не веровали.

Заштитник грађана, Саша Јанковић

Пријатељи сајта