СЛУЧАЈ МОБТЕЛ: Процес против Сретена Карића обустављен због болести

Извор: Дневник

Процес против бизнисмена Сретена Карића у случају „Мобтел“, обустављен је пре две недеље , због његовог лошег здравственог стања , док се у односу на Богољуба Карића и још 13 осумњичених у београдском  Вишем тужилаштву наставља  допуна истраге.

Како  је потврђено „Дневнику“,  у односу на окривљену Снежану Костић, бившу директорку фирме  “Пост мекс’, процес је такође обустављен због болести, а на основу налаза и мишљења  судско медицинских вештачења обављених након што је пре два месеца  оптужница враћена на допуне истраге.

У Вишем јавном тужилаштву кажу да  су 10. маја ове године, чим  је из Вишег суда у Београду враћена  на допуну истраге оптужница у случају „Мобтел“, истог дана  поступили по  судској наредби .

-У складу с наредбом суда у односу на осумњичене Сретена Карића и Снежану Костић донета је наредба о судско медицинском вештачењу. Након обављеног вештачења, 22. јуна, донета је одлука о обустави истраге у односу на Сретена Карић и Снежану Костић јер је утврђено да су  наступиле околности које трајно искључују кривично гоњење. Реч је о трајној неспособности за  учествовање у судском поступку због тешке болести. У односу на остале осумњичене допуна истраге је и даље у току- наводи Више јавно тужилаштво у Београду у одговору на питање „Дневника“ у вези са допуном истраге.

Оптужница против  бизнисмена Богољуба Карића, његовог брата Сретена,  некадашњег  генералног директора `Мобтела`,  и још 14 осумњичених у том  случају, била је поднета суду у септембру 2010, потом је прецизирана 2013.године, а пре два месеца је враћена  на допуну истраге  тужилаштву .

 Како нам је раније званично речено у  Вишем суду у Београду, Кривично ванрасправно веће тог суда је  21. априла ове године донело наредбу да Више тужилаштво, у року од три дана након пријема судског решења, донесе наредбу о допуни истраге ради бољег разјашњења стања ствари како би се испитала основаност оптужнице.

Првобитном оптужницом од 18. септембра 2010. године укупно је шеснаест особа  сумњичено за наводне злоупотребе на штету државе и сада бившег предузећа мобилне телефоније „Мобтел“  у сувласништву државе и компаније браће Карић.

У новембру 2013,  та оптужница је прецизирана сходно  изменама Кривичног законика којима је уместо  кривичног дела злоупотреба службеног положаја, за одговорна лица у правним субјектима прописано ново- злоупотреба положаја одговорног лица.

Процес против Богољуба Карића и осталих је, подсетимо, покренут почетком 2006. године. Из Тужилаштва је раније саопштено да   сумњиче Богољуба и Сретена Карића и још четрнаест особа да су наводно „од 1998. до 2005. године, као одговорна лица у „Мобтелу“ и другим предузећима у приватном власништву породице Карић, закључивали уговоре, правне послове, скоро искључиво са предузећима из БК групације, који су били штетни по Мобтел и по државу као једног од сувласника“.

Истражни органи су тада износили процену да је „компанија ‘Мобтел’ оштећена за око 60 милиона евра“. Одбрана је, с друге стране,  све негирала, тврдећи да су оптужбе  „исконструисане, злонамерне и неистините“.

Богољуб Карић у изјавама за медије тврди да је „жртва политичког прогона бившег режима и  тадашњег  министра Млађана Динкића, председника тадашње странке Г 17 плус“.

Пре него што је  покренут процес, крајем децембра 2005. године, Влада тадашњег премијера Војислава Коштунице одузела је лиценцу за рад „Мобтелу“ .

У току 2006. године одлукама тадашњих државних органа, „Мобтел“ је трансформисан у компанију „Моби 063“ која је у јулу исте године продата на јавном тендеру за 1,513 милијарди евра норвешком „Теленору”.

Европска унија је потом затражила да Србија испита дешавања око трансформисања „Мобтела“ и сврстала тај случај на списак 24 „спорне“ приватизације о којима су, пре две године, провере поверене специјалној радној групи МУП-а.

 

Пријатељи сајта