СЛУЧАЈ МОБТЕЛ: Сведочио министар Веља Илић

ПРОЦЕС ПРОТИВ БОГОЉУБА КАРИЋА ЗБОГ „МОБТЕЛА“

„Случај Мобтел“: оптужница Вишег тужилаштва у Београду подигнута пре пет година против челника БК групе Богољуба Карића, његовог брата  Сретена и још 14 особа,  неће у скорије време имати расплет пред судом, а ни други процес који води Специјално тужилаштво против сва четири брата Карић – Богољуба, Сретена, Драгомира и Зорана, њихове сестре Оливере и четворо бивших радника у фирмама „БК“ система.

Оптужница подигнута 2010. године против укупно 16 особа због сумње да су као одговорна лица у ’Мобтелу’ и другим предузећима из ’БК групације’ од 1998. до 2005. године, закључивали послове који су били штетни по ’Мобтел’, за сада није потврђена. У поступку који је Специјално тужилаштво покретнуло против девет особа у вези сувласничких удела БК групе и државе у тој компанији мобилне телефоније основане 1994.године, још се води истрага.

Илић за „Пинк“  о случају Карић

У марту ове године министар Велимир Илић је изјавио за РТВ „Пинк“ да је прогон Богољуба Карића био „више финансијски него политички, мада је у томе било и политике“.

– Бивши премијер Војислав Коштуница са тим није имао везе, него група људи која је била у власти, а који нису били Коштуничини – пренео је Танјуг Илићеву изјаву.

Он је рекао да је Карић оштећен и да би надлежни органи требало да испитају све што је у вези са “Мобтелом”.

– Морало се ући у приватизацију ‘Мобтела’ јер је услов ЕУ био да држава не може да учествује у два оператера, због чега се морала једна фирма продати – или ‘Телеком’ или ‘Мобтел’, у којем је Карић био већински власник.

Разговарало се са Карићем да већински део акција уступи држави, како би она могла да уђе у приватизацију, али је тадашњи министар финансија Млађан Динкић инсистирао да он води тај поступак. Карић je био спреман да поклони држави део акција-казао је Илић и истакао да сматра да нема криминалних радњи, а да је “Мобтел” донео држави велика средства у приватизацији.

У Специјалном тужилаштву, протеклих недеља,  у истрази су као сведоци по предлогу одбране саслушани министар Велимир Илић, професор Небојша Шаркић и Зоран Голубовић. Актуелни министар без портфеља Велимир Илић, био је средином прошле деценије министар за капиталне инвестиције и члан радне групе тог министарства која је 2004. године утврђивала чињенице о власничким уделима државе и БК у компанији Мобтел. Члан исте радне групе Министарства за капиталне ивнестиције био је и Зоран Голубовић. Професор Шаркић је од 2001, био заменик савезног министра правде.

Одбрана је одустала од својих предлога да сведоче Борис Тадић, бивши председник државе и некадашњи министар за телекомуникације, Јоргованка Табаковић, бивша министарка и актуелна гувернерака Народне банке, Бранко Радујко, бивши директор „Телекома“ и Зоран Живковић некадашњи премијер, иако је суд те предлоге прихватио.

Разлог за одустајање је јер „немају непосредна сазнања о околностима које су предмет утврђивања“.

Међу предложеним сведоцима одбране су, између осталих: Јован Ранковић, Љубомир Маџар, Слободан Марковић, Мирко Васиљевић, Предраг Шулајић, Алекса Јокић, Ђорђе Ширадовић, Родољуб Џамић, Радмила Анђелковић, Милун Бабић, Момчило Јанчић, Миладин Алексић, Јова Кукараса, Божидар Митровић, Ђорђе Митић, Зоран Спремић, Марко Божић, Живојин Колаковић, Миладин Алексић, Боривоје Мартиновић, Илија Стојановић…

Суд је наложио и да се прибави више службених документа из 2006. године: спис и одлуке Арбитраже Привредне коморе у Цириху и прилози уз оснивачки уговор између Републике Србије, ЈП ПТТ-а „Србија”, „БК трејда” и компаније „Холден хурст холдинг л. т. д.“ из 2006. године, као и записници и одлуке са седница УО ЈП ПТТ-а „Србија” из 2006. године који се тичу „Мобтела”.

Оптужница Вишег тужилаштва од 17. септембра 2010, подигнута је после више од четири године, а сумњичила је двојицу бизнисмена Богољуба Карића, његовог брата Сретена и још 14 особа за злоупотребу службеног положаја, од 1998. до 2005. године. Обухваћено је више уговора о различитим пословним аранжманима у различитим новчаним износима између фирми „Астра симит“, „Европа осигурања”, „РТВ БК телеком” „Јефимија прес” као и „ Астра банке“ с „Мобтелом“.

По тези оптужбе, спорним пословним потезима је наводно, за више од 60 милиона евра оштећена компанија „Мобтел“.

Након што је средином априла 2013, почела примена измена КЗ-а којима је за привредне субјекте уместо кривичног дела- злоупотреба службеног положаја уведено ново – злоупотреба положаја одговорног лица, оптужница за Мобтел је прецизирана и крајем новембра исте године враћена суду. До краја 2014, та оптужница још није била достављена оптуженом британском држављанину Патрику Харпуру.

Кривични процес због Мобтела практично траје већ 10 година, од краја 2005.  након што је Влада Србије је 28. децембра, одузела Мобтелу лиценцу.

Држава је ову комапанију у току  2006. године трансформисала у „Моби 063“ и продала за милијарду и по евра „Теленору“.

Драгомир Карић, народни посланик на листи СНС -а, изјавио је у марту ове године за РТВ Б 92, да је његов брат Богољуб Карић направио „Мобтел“ од нуле и да држава није уложила ни један динар.

Одбрана тврди да нема говора о штети и да је под руководством Карића, вредност фирме која је имала уписан оснивачки капитал вредности 130 милиона долара нарастао на милијарду и по евра, што је и цена која је постигнута у поступку продаје 2006.године.

У марту ове године Богољуб Карић је у изјави за РТВ „Пинк“ поручио да ће се вратити у Србију из егзила у Русији уколико буду повучене све тужбе против њега. Он је оценио да је жртва „политичког прогона“, за који је оптужио владу Војислава Коштунице, а посебно тадашњег министра финансија Млађана Динкића, а сметао им је, како је навео, јер је као лидер Покрета снага Србије представљао „растућу опасност“ за тадашње странке на власти.

Ту власт Карић је оптужио и да је уништила фирме из БК групе, међу којима и Карић банку, којој је одузета дозвола за рад у Србији, а још није ликвидирана, јер није имала неизмирена дуговања.

-На листи српских правосудних органа било је за хапшење 28 пунолетних чланова породице Карић заједно са мном, а на крају сведена на нас четворицу браће и нашу сестру, захваљујући неким људима. У свом срцу опростио сам и Коштуници и Динкићу, јер је људски праштати-изјавио је Богољуб Карић.

Пријатељи сајта