СЛУЧАЈ ВИЛА МИР: Браниоци Слободана Милошевића поново ослобођени оптужби

Аутор: Дневник

ЗАВРШЕНО ПОНОВЉЕНО СУЂЕЊЕ БРАНИОЦИМА СЛОБОДАНА МИЛОШЕВИЋА У „ВИЛИ „МИР“ МАРТА 2001.

-Нису криви- гласи пресуда Првог основног суда у Београду, изречена јуче, после поновљеног суђења четворици бранилаца бившег председника државе Слободана Милошевића, учесницима „народне страже“ током последњих дана његовог боравка у вили Мир“, крајем марта 2001.године.

Окривљени Ратко Зечевић, бивши функционер СПС-а , Синиша Вучинић, својевремено функционер Југословенске левице , и двојица некадашњих припадника службеног обезбеђења председника , Саша Матић и Дејан Ђикић, ослобођени су оптужби које су их теретиле да су у ноћи 30. на 31. март 2001. године као учесници „народне стражеу дворишту резиденцијалне виле „Мир“ ометали хапшење Милошевића.

Реч је о догађају од пре 16 година, непуних шест месеци након петооктобарског „преврата“ , кад се испред резиденцијалне виле „Мир“ коју су нове власти дале на коришћење свргнутом председнику Милошевићу, појавила група наоружаних људи с најлон чарапама преко лица, који су покушали да прескоче ограду , у чему су их с друге стране капије, спречиле „народне страже“ које су штитиле Милошевића.

За наоружане маскиране људе обучене у фармерке и црне јакне, који су покушали да продру у вилу „Мир“, оптужба наводи да су били полицијаци, а четворицу Милошевићевих бранилаца сумњиче да су том приликом у дворишту виле Мир „били у скупини из чијег правца су испаљени хици према улици“ .

Одбрана је од почетка негирала све наводе оптужнице, истицала да нико од учесника „народне страже“ није имао никакво оружје и да су „ једино нападачи с чарапама преко лица били наоружани, како пиштољима тако и дугим цевима и бомбама, и у покушају да прескоче ограду и шчепају Милошевића, бацали шок бомбе и пуцали из аутоматског оружја“.

Окривљени су тврдили да су „народне страже у вили Мир чувале Милошевића као живи штит јер су стрепели да би могао да буде киднапован због вишемилионске награде коју су нудили Американци да би се што пре нашао у Хагу“.

Филиповић: Тријумф правде

-Сматрамо ову пресуду тријумфом правде-изјавио је за „Дневник“ адвокат Новак Филиповић, бранилац Ратка Зечевића

Бранилац напомиње и то да процес траје шеснаест година и да су обе пресуде које су до сада изречене, ослобађајуће.

– Овај пут се надамо да ће и након жалбе тужилаштва, која ће вероватно уследити, ова пресуда бити и крај овог поступка. Одбрана очекује да ова ослобађајућа пресуда буде и правоснажно потврђена -каже Филиповић.

По тези оптужбе , хапшење бившег председника Србије и Југославије Слободана Милошевића, било је наређено ради његовог саслушања у тада покренутој истрази о располагању буџетским средствима. Одбрана је, међутим, оспоравала и те наводе, тврдећи да маскирани људи у цивилној одећи, који су 30. марта 2001, дошли пред капију виле „Мир“, нису имали налог за хапшење Милошевића и да једина наредба за његово привођење коју је издао тадашњи истражни судија Окружног суда у Београду Горан Чавилина носи датум 1. април 2001. године.

Како се чуло током процеса „Слобиним браниоцима“, Слободан Милошевић је тог сада историјског 1. априла 2001, након што је добио гаранције државе да га неће испоручити Хашком трибуналу, добровољно отишао у Окружни суд пред истражног судију, који му је након саслушања одредио притвор.

Због догађаја у вили „Мир“ последњих дана марта 2001 године, оптужница против Милошевићевих бранилаца подигнута је 27. септембра 2005. против укупно 35 учесника „народне страже“ , али је за тридесеторицу који су сумњичени само за ометање хапшења, застарело гоњење. После тога су у процесу остала петорица којима је оптужба ставила на терет дело против опште безбедности, а у међувремену је преминуо окривљени Богољуб Бјелица, бивши високи државни функционер.

Суђење је поновљено по налогу Апелационог суда у Београду који је укинуо претходну ослобађајућу првостепену пресуду изречену четворици окривљених.

Пријатељи сајта