Апелaциони суд укинуо решење о екстрадицији бугарског бизнисмена Цветана Василева

Контроверзни бугарски бизнисмен Цветан Василев, који се лане у Србији добровољно предао полицији,  а Бугарска га тражи под сумњом за финансијску проневеру, за сада неће бити изручен, јер је укинуто  решење Вишег суда у Београду и тај суд ће морати поново да одлучи о захтеву за изручење.

„Апелациони суд у Београду укинуо је решење београдског Вишег суда у којим је утврђено да су испуњене законске претпоставке за издавање окривљеног Цветана Радоева Василева правосудним органима Републике Бугарске ради вођења кривичног поступка по решењу о подизању оптужбе истражног одељења Софијског градског јавног тужилаштва, због кривичног дела проневера и предмет вратио првостепеном суду на поновно одлучивање.

Како сазнајемо, Апелациони суд је одлучујући о жалби  браниоца окривљеног, нашао да су основани наводи да је првостепено решење донето уз битне повреде одредаба кривичног поступка и на основу погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања.

„Образложење првостепене одлуке је недоречено и противречно јер суд није прецизирао које је конкретне норме у овом случају применио. Такође, приликом поступања у овом предмету и доношења првостепене одлуке, првостепени суд није водио рачуна о правима која су окривљеном загарантована како међународним актима, тако и домаћим законодавством, па је и у том смислу учинио низ повреда. Осим тога, првостепени суд није утврдио да ли су испуњени сви услови и претпоставке за изручење окривљеног Републици Бугарској и то не само оне које су прописане Европском конвенцијом о екстрадицији, већ и другим правним актима који се односе на овај случај. Тиме је пропустио да правилно и у потпуности утврди да ли је могуће изручење окривљеног, посебно што није испитао наводе и доказе које је одбрана доставила, да ли је у питању политички прогон, да ли је дело због кога се изручење тражи и у домаћем праву прописано као кривично дело, те да ли би се пружањем међународне помоћи у конкретном случају повредили интереси од суштинског значаја за Републику Србију. Поред тога, првостепени суд није прибавио ни потребне гаранције које је држава молиља била дужна да приложи уз замолницу, као ни другу потребну документацију. Све то је довело до погрешне примене како материјалног права, тако и процесних одредби“, образложио је своју одлуку Апелаицони суд у Београду .

Бугарска је средином прошле године расписала    Интерполову потерницуза Василевом, а он се  15. септембра 2014.  предао   Управи криминалистичке полиције МУП Србије.

Београдски медији  јавили су лане да је  Василев већински власник Корпоративне комерцијалне банке – Корпбанк, над којом је контролу над њом преузела је Народна банка Бугарске када су блокирани рачуни са више од 3,7 милијарди долара. По писању листова „Новости“  и „Блиц“ бугарско правосуђе сумњичи Василева наводно за проблематично пословање и да је изазвао банкарску кризу у тој земљи.

У току 2012. године у домаћој јавности за име Цветана Василева чуло се јер је купио већински власнички пакет у параћинској „Стаклари“.

Виши суд у Београду је изрекао Василеву  меру забране напуштања боравишта уз одузимање пасоша и обавезу да се сваког дана  јавља надлежној полицијској станици.

Пријатељи сајта