Грађани протестовали због притварања новинара Милована Бркића

 

Апелациони суд у Београду потврдио је 20. јуна решење Вишег суда у Београду о продужењу притвора за још тридесет дана новинару и уреднику „Магазина Таблоид“ Миловану Бркићу, осумњиченом за наводно „извршење кривичног дела позивање на насилну промену уставног уређења“, а мера притвора му је одређена 8. маја ове године, после хапшења због изјаве за медијски интернет портал „Србин инфо“ на протесту „Србија против насиља“.

Апелациони суд одбио жалбе одбране

-По оцени Апелационог суда, изнети жалбени наводи којима се врши интерпретација и оцена доказа и оспоравају наводи оптужног предлога не доводи се у сумњу закључак првостепеног суда да за сада из списа предмета и свих прикупљених доказа, посматраних у међусобној повезаности, произлази основана сумња да је окривљени извршио кривично дело које му је стављено на терет, док ће ови наводи бити предмет оцене суда приликом испитивања оптужног акта- наведено је у образложењу решења Апелације.

Претходно је Више јавно тужилаштво у Београду поднело оптужни предлог против Бркића и тражи да буде оглашен кривим и осуђен на две године затвора, а почетак суђења је заказан за 30. јун.

Због продужења притвора Бркићу који је отпочео и штрајк глађу, његове колеге из редакције „Таблоида“, адвокати одбране Владимир Гајић, Стеван Дамњановић и Иван Нинић, пријатељи, као и неколико десетина грађана, одржали су 22. јуна протест испред Палате правде, тражећи да буде пуштен на слободу.

Адвокат Владимир Гајић, народни посланик, један од Бркићевих бранилаца, казао је да је дошло да Милован, као неки јунак, испашта то што је био какав је био, и због тога не треба да га жалимо.

Шта пише у оптужном предлогу

Више јавно тужилаштво у Београду наводи у свом оптужном акту да постоји „оправдана сумња“ да је Милован Бркић током одржавања протеста „Србија против насиља“, 8. маја ове године, „ у намери угрожавања уставног уређења Републике Србије, позвао да се силом промени њено уставно уређење, свргну највиши државни органи и њихови представници, односно Народна скупштина и председник Републике Србије Александар Вучић“.„Милован Б. је на обраћање НН учесника скупа речима: ‘Ево чули смо сад, какав је ваш коментар господине Бркићу’, поред осталог рекао: “Никад нисам био тужнији. Долазио сам на сваки протест. Ломио сам, посветио сам живот, сваке недеље. Вучић описује како сам ја рекеташ, како ширим лажне вести, како покушавам да га убијем. Данас сам тужан. Српска опозиција је показала своје јадно, бедно лице. Да се није усудила, госпођа није поменула главног кривца Александра Вучића, тог злочинца који је од нас одузео сваку наду, погледајте како ће се осећати ови људи кад стока опозиционих посланика се крије иза леђа ових грађана. Нема нама спаса. Изгледа ће морати млади клинци да пушкама реше судбину Србије. Десиће се шта се десити мора. Каква протестна шетња, ми треба да уђемо према Скупштини да ухватимо идиота и да му откинемо главу“…, наводи се у саопштењу Вишег јавног тужилаштва.

Одбрана Милована Бркића тврди да се он није обраћао никаквој маси, већ да је у изјави за медијски интернет портал „Србин инфо“ изнео своје лично мишљење о стању у друштву, сходно праву грађана на слободу мисли и изражавања, и да није починио ниједно кривично дело.
Иначе, увече 8. маја, након што је завршен први по реду протест „Србија против насиља“, новинар Бркић је ухапшен, а после саслушања у Тужилаштву, суд му је одредио притвор, на предлог тужилаштва, а из разлога постојања бојазни „да би у кратком временском периоду могао да понови кривично дело“.

– Јасно је свима да Милован Бркић не одговaра због овога што му тужилаштво ставља на терет у оптужном предлогу, него се овде у ствари ради о једној освети режима за све оно што он о овој власти пише у последњих дванаест година. И то је суштина овог кривичног поступка, не оно за шта он формално одговара. Него је то био један „казус бели“, та његова изјава, да би га ставили у притвор и провукли кроз кривични поступак, осветили му се и запретили му за убудуће да мало спусти лопту, и он и његове колеге Пеца Поповић и сви остали који пишу за Таблоид. Бркић је несумњиво политички затвореник. Он је данас, ја мислим, једини новинар који се налази у затвору и уопште један од ретких политичких затвореника у целој Србији. Уз њега можемо да поменемо још и Србе које ових дана хапсе на Косову, који исто тако могу да се третирају као политички затвореници. Што се тиче неке будућности, неког исхода, ја сам сигуран да ће то на овај или онај начин да се заврши у Милованову корист, а ово треба да третирамо као једну освету власти. Пре свега оног који овде о свему одлучује у односу на Милована и дошло је вероватно до тренутка да више није могао да трпи оно што се у Таблоиду о овој власти отворено пише. Наравно, ја мислим да је код нас један огроман друштвени проблем што има веома мало, мислим да на прсте једне руке можете да набројите, заиста слободних медија у Србији. -казао је Владимир Гајић и напоменуо да не зна да ли би могао да се сети да их има укупно пет.

Гајић је нагласио да је огромна већина народа ускраћена за елементарно људско право, а то је да буду на време слободно информисани, те оценио да су осим малобројних истински слободних медија, већина осталих око два пола.

-Да ли је то овај пол који је уз власт или овај други пол који није уз власт, али је у потпуности, да кажем, антинародна платформа медија. Бркић је сада у овом тренутку жртва свог дугогодишњег рада који није само ових десет- дванаест година колико је овај режим на власти већ преко тридесет-четрдесет година. Сад је дошло, да кажем, као неки јунак да испашта то што је био какав је био, и због тога не треба да га жалимо, и ја се надам да ће бити све у реду с његовим здрављем. Ово ће да упише себи као један детаљ за понос у својој биографији, а ја се надам да ћемо ми који га бранимо дати све од себе да се то заврши и у његову корист-казао је Владимир Гајић

Адвокат Иван Нинић је рекао да је „Магазин Таблоид“ смисао Бркићевог живота и да је он спреман да за свој лист да свој живот у ћелији Централног затвора, и да га једино брине, иако је у притвору, да ли ће изаћи Таблоид, да ли се читају текстови…

-Милован је тамо зато што један човек није могао да издржи. Десет година га је чекао на зицер, сачекао га, утамничио и нека му служи на част…Није могао да купи Милована Бркића. Међутим користи сваку прилику да жигоше Милована, да линчује Милована. Каже да је Милован рекеташ, али ниједну тужбу није поднео против Милована. Зашто? Зато што је чекао овај тренутак да покаже Миловану своју снагу, човеку од 67 година, таквог здравственог стања. Нека му служи то на част. Ови овде у овој згради који ово потписују, који ово спроводе, они су потпуно периферни. Одговараће. Одговараће када се створе услови за то. Али зна се ко је рекао да Милован иде у притвор-казао је Нинић и додао да ће сви заједно наставити да се боре.

Адвокат Нинић је, такође, истакао, да су „нашу државу узурпирали браћа, кумови, старлете, куме шурњаје, свастике, пријатељи“ и да се у Србији каква је сада, сваки слободномислећи грађанин може наћи у ситуацији у којој се нашао Милован.

– Дејан Петар Златановић је испразнио ћелију да би у њу ушао Милован, е Милован ће ту ћелију испразнити да у њу уђе Александар Вучић. Уверени смо да ће тако бити-рекао је Нинић.

Адвокати Владимир Гајић, Стеван Дамњановић са Радованом Бркићем, фото: Порота

Адвокат Стеван Дамњановић изјавио је да је здравствено стање Милована Бркића забрињавајуће и да је животно угрожен јер има низ озбиљних здравствених проблема за које нема адекватне услове у затворској јединици, а већ дужи период штрајкује глађу и престао је и с узимањем лекова које су му преписали затворски лекари, а најавио је и да ће престати да узима воду. Адвокат је поновио да је Бркић у затвору написао тестамент. Надамо се, казао је Дамњановић, да ће Милован најкасније до 30 јуна бити на слободи.

Предраг Поповић и Радован Бркић, фото: Порота

И новинар Предраг Поповић, заменик главног уредника Таблоида, каже да је Миловану Бркићу угрожено здравље боравком у притвору.
-Нема никаквих законских основа да Милован буде у притвору. Ово што се њему дешава нема везе са законом, са правом, са правдом. Има везе само са Александром Вучићем. Александар Вучић је Милована Бркића претворио у свог личног затвореника коме се свети због свега онога што ми сваки дан слушамо из Вучићевих изјава. Милован Бркић смета Вучићу због својих изјава и текстова у Магазину Таблоид у којима не дамо да се забораве случајеви Јоавањица, Цвијан, Крушик, Беливук, Дијана Хркаловић и остали.-нагласио је Поповић
-Надамо се Миловановом изласку на слободу и да ћемо прославити његову победу. Милован је велики борац и помогао је сваком у животу ко му се за помоћ обратио -рекао је Радован Бркић, брат Милованов

Пријатељи сајта