Миливојевић: Обављен трансфер власти с Вучића на Вучића

Аутор: Н1, Фото Н1

Сњежана Миливојевић с Факултета политичких наука, коментаришући инаугурацију Александра Вучића с функције председника Владе Србије, коју је до сада обављао,  на функцију председника Србије,на коју је изабран на председничким изборима пре два месеца,  каже да је церемонија инаугурације карактеристична за председничке системе и представља ритуал преношења власти , a да је код нас, како каже, обављен трансфер власти с Вучића на Вучића-преноси N1

Како је рекла инаугурација је важан догађај и има политичку и медијску димензију.

„Инаугурација је карактеристична за председничке системе и представља ритуал преношења власти, то су регулисани догађаји видимо то у САД, Француској. Код нас, уместо ритуелног утврђивања заједништва, то је догађај у коме нагађамо како ће изгледати и има дозу напетости“, сматра Сњежана Миливојевић.

Она  оцењује да то није у нашој традицији, пошто, каже, тај ритуал има смисла тамо где је власт концентрисана у функцији председника, што код нас није случај.

„Прављење ритуала и медијског догађаја има функцију да догађају да на значају, да председнику да на значају. Догађај је имао мегаломанску амбицију, у њему је било превише свега. То што је на улицама било ексцеса, то што је део скупштине био празан, говори да је друштво поларизовано, да су разлике велике“, рекла је она. Сњежана Миливојевић наводи да би било добро да опозиција има аргументе да одговори, јер, како је рекла, имамо на делу политички зенит лидера, „који већ пола деценије оставља политички траг, урушава институције, мења политичку климу и уноси снажне ауторитарне тенденције“.

Целу информацију прочитајте на Н1

 

Пријатељи сајта