Навршила се деценија од почетка процеса због „Мобтела“: оптужница још путује?

СЛУЧАЈ МОБТЕЛ“

Пуних десет година навршава се од када је у сада бившем Окружном суду у Београду покренут кривични поступак против бизнисмена Богољуба Карића, његовог брата Сретена и још 14 осумњичених у случају „Мобтел“, а оптужница подигнута пре нешто више од пола деценије још „лебди“, јер до данас није завршен поступак судске контроле основаности оптужног акта, који је законом прописан као обавезан.

Од 18. септембра 2010. када је подигнута оптужница, а потом од 12. новембра 2013, кад је прецизирана, фокус домаће јавности допире заправо тек до питања њеног уручења путем међународне помоћи једном од окривљених, бившем руководиоцу у Мобтелу који је страни држављанин. Осталим окривљенима и њиховим браниоцима је у међувремену уручена и прецизирана оптужница.

У Вишем суду у Београду које сада поступа у том предмету јуче су нам рекли да „Министарство правде још увек није обавестило суд да је оптужница уручена путем међународне правне помоћи“.

Оптужница у случају „Мобтел“ подигнута је против укупно шеснаесторо осумњичених за наводне злоупотребе на штету државе и тог сада бившег предузећа у сувласништву државе и компаније браће Карић. Та прва оптужница није била ступила на правну снагу до измена Кривичног законика у априлу 2013, кад је уместо дела злоупотреба службеног положаја, за одговорна лица у правним субјектима уведено ново злоупотреба положаја одговорног лица, па је уследило прецизирање оптужнице и потом и њено уручење окривљенима и њиховим браниоцима.

Истрага је, подсетимо, покренута почетком 2006. године и трајала је безмало пола деценије.

Потом је уручивање прве оптужнице путем међународне правне помоћи окривљеном страном држављанину трајало две године, а подношење приговора одбране до друге половине 2012. године.

Из Тужилаштва је раније саопштено да оптужница сумњичи Богољуба и Сретена Карића и још четрнаест особа да су „од 1998. до 2005. године, као одговорна лица у „Мобтелу и другим предузећима у приватном власништву породице Карић, да су „закључивали уговоре, правне послове, скоро искључиво са предузећима из БК групације, који су били штетни по Мобтел и по државу као једног од сувласника“.

Истражни органи су тада изнели процену да је „компанија ‘Мобтел’ оштећена за око 60 милиона евра“.

Пре него што је покренут процес, крајем децембра 2005, Влада тадашњег премијера Војислава Коштунице одузела је лиценцу за рад „Мобтелу“ .

У току 2006. године одлукама тадашњих државних органа, „Мобтел“ је трансформисан у компанију „Моби 063“ која је у јулу исте године продата на јавном тендеру за 1,513 милијарди евра норвешком „Теленору”. Европска унија је потом затражила да Србија испита дешавања око трансформисања „Мобтела“ и сврстала тај случај на списак 24 „спорне“ приватизације о којима су, пре две године, провере поврене специјалној радној групи МУП-а.

Од 2006.године кад је Богољуб Карић, после покретања истраге, „нестао“ из Србије, медији су више пута преносили његове изјаве у којима је тврдио да је „жртва политичког прогона бившег режима и тадашњег министра Млађана Динкића, председника тадашње странке Г 17 плус“.

Извор: Дневник

Пријатељи сајта