Novinar Brkić osuđen na četrnaest meseci zatvora. „Sloboda govora je kriminalizovana“, advokat Vladimir Gajić

Viši sud u Beogradu osudio je 11. jula novinara Milovana Brkića, glavnog i odgovornog urednika Magazina Tabloid, na kaznu od godinu i dva meseca zatvora, oglasivši ga krivim po optužbi za krivično delo „pozivanje na nasilno rušenje ustavnog uređenja“.

Ninić: „Pravosuđe je na kolenima“

-Pravosuđe je na kolenima. Mislim da je ovde cilj da se Milovanu Brkiću ruinira zdravlje, da se on dodatno uništi, devastira , da mu se ugase novine, da ovo bude neka vrsta pokazne vežbe za sve ljude koji kritikuju vlast, i da su došla neka „vunena vremena“ -kazao je Ninić i dodao da misli da presuda ne može da opstane u drugom stepenu .Ninić je takođe naglasio da je poražavajuće da u Srbiji „verbalni delikt“ može da bude krivično delo i da u Srbiji čovek može da bude osuđen za „verbalni delikt“ .
– Ovo je slom pravne države. Jedna potpuna devastacija pravosuđa, relativizacija , zloupotreba provosuđa u privatne svrhe, izgradnja partijske drave-izjavio je, pored ostalog, advokat Ivan Ninić

Advokat Gajić: Prejaka Brkićeva reč i prejak muk javnosti

Advokat Vladimir Gajić takođe od početka postupka izjavljuje „da je jasno da Milovan Brkić ne odgovara zbog onoga što mu tužilaštvo stavlja na teret u optužnom predlogu, nego da se ovde radi o osveti režima za sve ono što je on pisao o vlasti u poslednjih 12 godina”.
-To je suština ovog krivičnog postupka. Vlast je iskoristila izjavu Milovana Brkića da bi ga stavila u pritvor i provukla kroz krivični postupak, kako bi mu se osvetili i zapretili mu da „spusti loptu“, i on i njegove kolege, koje pišu za Magazin Tabloid. Ovo suđenje treba da tretiramo kao osvetu vlasti, pre svega onog čoveka koji ovde o svemu odlučuje. On više nije mogao da trpi ono što Milovan Brkić piše o njegovoj vlasti-izjavio je advokat Vladimir Gajić
Na svom tviter nalogu Gajić je napisao: “Ajde što je Brkić osuđen na pravdi Boga, ali da ga sud ostavi u pritvoru, čoveka od 67 godina koji je oslabio 20kg u pritvoru, to je surovo na svaki način. Milio sam da Vučić nije baš ovolika kukavica“
„Brkića će možda da ubije prejaka reč. Da li neko još veruje u ustavnu reformu pravosuđa, nezavisan sud i ostale prosere? Dobrodošao je povratak verbalnog delikta. Sloboda govora je kriminalizovana. Naravno velike “ demokrate “ opozicije i bardovi slobodnog novinarstva ..muk.“

Brkić je oglašen krivim po optužbi koja ga tereti da je tokom održavanja protesta „Srbija protiv nasilja“, 8. maja ove godine, „ u nameri ugrožavanja ustavnog uređenja Republike Srbije, pozvao da se silom promeni njeno ustavno uređenje, svrgnu najviši državni organi i njihovi predstavnici, odnosno Narodna skupština i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić“.„Milovan B. je na obraćanje NN učesnika skupa rečima: ‘Evo čuli smo sad, kakav je vaš komentar gospodine Brkiću’, pored ostalog rekao: “Nikad nisam bio tužniji. Dolazio sam na svaki protest. Lomio sam, posvetio sam život, svake nedelje. Vučić opisuje kako sam ja reketaš, kako širim lažne vesti, kako pokušavam da ga ubijem. Danas sam tužan. Srpska opozicija je pokazala svoje jadno, bedno lice. Da se nije usudila, gospođa nije pomenula glavnog krivca Aleksandra Vučića, tog zločinca koji je od nas oduzeo svaku nadu, pogledajte kako će se osećati ovi ljudi kad stoka opozicionih poslanika se krije iza leđa ovih građana. Nema nama spasa. Izgleda će morati mladi klinci da puškama reše sudbinu Srbije. Desiće se šta se desiti mora. Kakva protestna šetnja, mi treba da uđemo prema Skupštini da uhvatimo idiota i da mu otkinemo glavu“…, navedeno je u optužnom predlogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.
Milovan Brkić je odmah odbacio optužbe i tvrdi da poštuje državu i Ustav Srbije i da nikad nije, te da nikad i ne bi rušio Ustav, niti delovao protivustavno na bilo koji način.
Brkić i njegovi branioci tvrde da je on žrtva „političkog progona režima zbog svog novinarskog rada i svog mišljenja o stanju u društvu“. Odbrana tvrdi da se Brkić u optuženoj izjavi nije obraćao nikakvoj masi, već da je u usputnom razgovoru s jednim čovekom koji je snimljen mobilnim telefonom, ali ne znajući ni da ga snima niti da će biti objavljen, izneo svoje lično mišljenje o stanju u društvu, shodno pravu građana na slobodu misli i izražavanja, i da nije počinio nijedno krivično delo.
Brkić je priznao da je izrekao i vulgarnu psovku, ali, kako tvrdi, „iz revolta i besa zbog toga što ga predsednik Srbije Aleksandar Vučić blati u javnosti i optužuje za reketiranje“.
Odbrana je najavila da će izjaviti žalbu na presudu, a advokat Ivan Ninić, jedan od Brkićevih branilaca, izjavio je ispred zgrade Palate pravde, da je Brkić osuđen za „verbalni delikt“ i da je presuda naručena na drugom mestu“.
Inače, nakon što je izrečena presuda, novinar Milovan Brkić je vraćen u pritvor u kom se nalazi duže od dva meseca, od 8. maja, kad je uhapšen, a produžen mu je 5. jula za još trideset dana.

Prijatelji sajta