Под лупом две набавке

ИСТРАГА О НАБАВЦИ ОПРЕМЕ ЗА ВОЈСКУ

modВише тужилаштво у Београду покренуло је два истражна поступка о тендерима за набавку опреме за телекомуникационе везе за Војску Србије које је Министарство одбране спровело 2006. и 2007. године.

Под лупом је процедура набавке опреме за радиорелејне и телекомуникационе системе и избор најповољнијег понуђача после које је, средином децембра 2007.године, закључен уговор између ресорног министарства и фирме „Мегалинк“, вредан око 690 милиона динара. Наводно су спорни анекси уговора, који су закључени накнадно , при чему је вредност опреме која је била утврђена основним уговором нарасла за неколико милиона динара. У вези с тим тендером истрагом су обухваћени некадашњи помоћник министра одбране за материјалне ресурсе Илија Пилиповић и некадашњи помоћник министра одбране за буџет и финансије пуковник Александар Стојановић. Обојица су, како наводе извори, исказе дали војној полицији.

Проверава се да ли је испоручиоцу „Мегалинку“ у поступку реализације уговора даван аванс и јесу ли евентуално продужавани рокови извршења и да ли је уговор био штетан за Министарство одбране.

Друга истрага се односи на тендере из 2006. и 2007.године расписане ради набавке војнe опреме радио-система и комуникационих система „свичева“,кад је као најбољи понуђач изабрана француска фирма ‘Талес’, као и контролу процедуре. Овим поступком су обухваћени пензионисани војни официри генерал Радивој Вукобратовић, пуковник Милан Јанковић, Зоран Перишић, генерал Данко Јовановић., Љубомир Самарџић и потпуковник Драган Ћосовић.

Пријатељи сајта