Пресуда судији Вишег прекршајног суда и члану ВСС Благоју Јакшићу 17. марта

КРАЈ ПОНОВЉЕНОГ СУЂЕЊА СУДИЈИ БЛАГОЈУ ЈАКШИЋУ

У Специјалом суду у Београду завршено је поновено суђење судији Вишег прекршајног суда у Београду и члану Високог савета судства Благоју Јакшићу, оптуженом да је 1998. године као председник Општинског суда у Косовској Митровици злоупотребио службени положај, а пресуда ће бити објављена 17. марта.

Оптужница Специјалног тужилаштва, подигнута 9.децембра 2011. године, терети Јакшића и службенике косовскомиторвачког суда Благоја Чуровића и Драгана Гавриловића у вези овере спорног уговора, који су 1997. закључили окривљени Љубомир Бишевац и Милорад Лакетић, о купопродаји локала фирме „Лукс“.

Поновљени поступак почео је у априлу прошле године по налогу Апелационог суда у Београду који је укинуо првостепену ослобађајућу пресуду.

одбрана шесторице окривљених који су потпуно негирали оптужбе затражила је у завршним речима ослобађајућу пресуду, наводећи да „ниједним доказом није утврђено да су окривљени извршили оно што им је стављено на терет“. Тужилаштво је, остало при свим оптужбама, тражило осуђујућу пресуду, а завршну реч изнело је раније, пре него што је у септембру 2014. почео штрајк адвоката.

Оптужница терети Јакшића да је пре више од деценије као тадашњи председник Општинског суда у Косовској Митровици, неутврђеног дана, наводно, дао налог двојици судских референата да овере фиктивни уговора који су закључили власник СУР „Братство-јединство“ Љубомир Бишевац и некадашњи директор друштвеног предузећа „Лукс“ Милорад Лакетић о купопродаји „Луксовог“ локала од 324 квм у центу Косовске Митровице, који је датиран на 30. децембар 1997. године“. У оптужници се наводи да је Бишевац је тај локал продао Универзитету у Приштини, са седиштем у Косовској Митровици, за цену од 20 милиона динара и на тај начин себи прибавио имовинску корист у истом износу, а нанео штету фирми „Лукс“ . Судски референти Благоје Чуровић и Драган Гавриловић терете се да су „оверили спорни уговор по налогу који су добили од Јакшића“. Бившем секретару суда у Косовској Митровици Мирославу Божовићу оптужница ставља на терет да је из судског уписника за оверавање из 1998. године, истргао неколико страница и тако помогао Јакшићу како би прикрио спорну оверу“.

Судија Јакшић тврди да му о том уговору нити о његовој овери апсолутно ништа није познато ,и да „никад није омогућио ни наредио оверу било каквог, па ни спорног уговора који је предмет кривичног поступка “ .

На почетку првог суђења 9.марта 2012, Јакшић је, пред Специјалним судом изјавио да је у оптужници „једино тачан податак“ да је својевремено био председник Општинског суда у Косовској Митровици.

–Не признајем кривично дело јер га нисам извршио-рекао је Јакшић

Јакшић : Поступак против Благоја Јакшића и слични, сигурно неће извадити Србију

Након што је објављена пресуда 16. маја 2013.гдоине, судија Благоје Јакшић изјавио је новинарима да верује да ће коначно у Србији профункционисати институције. Јакшић је указао на свој случај као и низ познатих поступака у којима су изречене ослобађајуће пресуде који су покретани као борба против корупције и истако да би коначно требало да се неко у Србији запита о стварној позадини тих процеса.

– То је бацање пара на поступке који су покривање такозване борбе против корупције. То све неко мора да плати. То сви ми грађани плаћамо. Питање за републичког тужиоца Загорку Доловац и за специјалног тужиоца Миљка Радисављевића је зашто у опљачканој Србији још нико није процесуиран због тога што се Србији десило. То је кључни одговор, без тог одговора Србија не може да крене напред. Поступак против Благоја Јакшића и слични, сигурно неће извадити Србију-изјавио је судија Јакшић.

Одбрана је током читавог процеса истицала да је 2011 .године кад је процес покренут судија Јакшић као члан Виског савета судства (ВСС) , учествовао у одлучивању о приговорима 837 судија који нису били реизабрани 2009 године. По тези одбране, тадашњем режиму Демократске странке сметало је што је комисија ВСС-а у којој је био Јакшић усвајан велики број приговора неизабрнаи судија, па је „политички исконтруисала процес против судије Јакшића, да би био спречен да учествује у одлучивању по приговорима .

-Ово је апсолутно процес политичког типа ,где је класично мешање бивше извршне власти, у конкретном случају у рад Високог савета судства, чији је члан био судија Јакшић и процес је апсолутно усмерен против његовог савесног и одговорног обављања послова у оквиру те институције, а остали окривљени су колатерална штета – оцењивали су браниоци.

-Сматрам да иза свега стоји бивша извршна власт којој се није свидело што сам размишљао својом главом приликом одлучивања о приговорима неизабраних судија, пре свага мислим на тадашњу министарку правде Снежану Маловић и на бившег функционере Душана Петровића-изјавио је на главном претресу Јакшић.

Током суђења,

Јакшићев бранилац је указивао да у предмету постоји признаница да је 3. марта 1998. године фирма окривљеног Бишевца, уплатила предузећу Лукс више од 1 900 000 динара за локал. Одбрана такође тврди да је, пре актуелног процеса у Београду који је покренут 23. септембра 2011. године, два месеца пре тога 8.јула 2011 , обустављена истрага која је у Краљеву вођена против Бишевца и Лакетића због истог уговора и „Луксовог“ локала , јер је после налаза о вештачењу којим је утвређно да је вредност локала 1998.године била нешто више од о 1 700 000 динара, тужилаштво у Краљеву одустало од кривичног гоњења.

Пресуду у првом поступку Специјални суд је објавио 16. маја 2013.године.

Председник судског судија Драган Милошевић у образложењу ослобађајуће пресуде је навео Тужилаштво није доказало те оптужбе и да је суд утврдио да „нема ниједног доказа на основу којих би се радње окривљених Јакшића и Чуровића и Гавриловића могле довести у било какву везу са околностима да је Бишевац 2002. године продао локал, то јест вредности за коју је тај предузетник продао локал. “.

– Не постоји ниједан доказ да је Лакетић 1997.године знао да ће Бишевац 2002. године продати локал за наведени износ . Нема ниједног доказа којима се радње ових лица могу на било који начин довести у везу с тим износом -казао је судија Милошевић.

По речима Милошевића, у погледу осталих чињеница којима је, по оцени суда, током поступка утврђено да су окривљени предузели радње у вези с овером спорног уговора, у међувремену је наступила застарелост кривичног гоњења.

Судија Драган Милошевић је навео да је актуелни процес против судије Јакшића пред Специјалним судом покренут 23. септембра 2011, године, а да је два месеца пре тога 8.јула 2011 , била обустављена истрага која је у Краљеву од 2003 године вођена против Бишевца и Лакетића због уговора из 1997. о купопродаји „Луксовог“ локала, наводећи да Специјално тужилаштво у складу с прописма преузело поступак.

-Чудно је зашто у том поступку из 2003, није процесуиран Благоје Јакшић. Јако је чудно што је овај поступак извучен 20011 године-казао је на крају судија Драган Милошевић

Судија Благоја Јакшић је провео пет и по месеци у притвору, након што је био ухапшен 23. сепрембра 2011. а пуштен је да се брани са слободе у марту 2012, уз јемство .

Апелациони суд у Београду је укинуо првостепену пресуду нашавши да је „донета уз битне повреде одредаба кривичног поступка будући да су разлози које је првостепени суд дао у погледу чињеница које су предмет доказивања потпуно нејасни “.

Фото: Сајт ВСС

Пријатељи сајта