Срећно „Самоодбрана“! “Грађанима је неопходна истинска опозиција олигархији“- Јово Бакић

Други пишу
Фото: twitter.com/NikolaKojo2

Приредио: блог porota.rs

“Ова власт има идеалну опозицију и ова опозиција има идеалну власт. Они се међусобно хране и замлаћују овај несрећни народ, а заправо чине два дела исте олигархије“ – изјавио је за Блиц социолог Јово Бакић, а недавно је на твитеру написао (не адресирајући примаоца) : “Они су одувек били гладни а ми смо сити њихове глади”.

Препознат у широј јавности као човек од струке који говори оно што мисле „обични“ грађани, део велике већине која ћути, професор Бакић у својим ставовима о друштвено политичким приликама у Србији истиче оцену да су одавно стигле до тачке кад никаква мимикрија не може да прикрије стварно ужасно стање, да је “овде све што је јавно отето од грађана”, као и „да актуелна власт председника државе Александра Вучића сигурно неће отићи добровољно и да неће признати евентуални изборни неуспех“, али и да власт и део опозиције у опозиционом политичком блоку Савез за Србију, нису антиподи.

-Реч је о фракцијама олигархије. Оне су некада сложне, а некада се сукобљавају. Грађанима је неопходна истинска опозиција олигархији, независно о којој је њеној фракцији реч“-рекао је Бакић за Билтен Уједињених гранских синдиката Независност, а известила „Бета“.

Према његовим речима, „грађанин мора да се бори за остварење праведнијег друштва од онога у којем живи, па макар социолог у њему говорио да то нема никаквог смисла“.

„Ако нема правде за народ, нека не буде мира за власт, како исправно поручи Емилијано Запата“, навео је Бакић.

Он је оценио да је и Европска унија „тек једна олигархијска творевина којом владају капиталистичке олигархијске структуре“.

„Прекаризација радништва у тој и таквој ЕУ далеко је одмакла. Примерице, како нас немачки социјални историчар Јирген Кока обавештава, док је пре четири деценије на сваког привремено-повремено запосленог у Немачкој долазило петоро стално запослених, данас на сваког прекарног радника долази тек двоје стално запослених. Другим речима, неолиберализам већ деценијама води не само ЕЕЗ (ЕУ), већ и Европу, па и планету, на странпутицу“, казао је професор Бакић, по агенцијском извештају који је пренео лист Данас.

Нарочито необичне периоде после растакања одређених система, понекад је изгледа једино и могуће сагледати својеврсном андрићевском дедукцијом кад се распознају у суштини као неартикулисани постсистем већма метастазиран у дно дна, сав у (не)скривеном вапају да разборити одустану од ћутања и почну да говоре.

Редитељ Дејан Мијач рекао је за НИН да је “сада систем организован да уништи све што је културно, све духовно“,да је “ово је време окова за све што је људско, а окови припадају робовима, не слободним људима”.

„И раније имали смо систем репресије који је ограничавао слободе, али ипак били смо слободни људи. Послушност према једном човеку заменила је институције. Послушност је за њих ред. Све је изокренуто на патолошки начин. Ови који тврде да су власт, они су администрација, наши службеници које смо ми платили да врше одређене послове за нас. Да ја не бринем о томе шта ће бити и како, зато сам изабрао на четири године одређене људе, платио их и после четири године их прозивам да видим шта су урадили“- навео је Мијач.

Самоодбрана од дна, плиме дна-дна окупила је групу интелектуалаца у чијим првим редовима је професор Јово Бакић, али и бивша председница Врховног суда Србије Вида Петровић Шкеро, академик Душан Теодоровић, историчарка Дубравка Стојановић, глумци Никола Којо и Рале Миленковић, каракатуристи Предраг Кораксић Коракс и Душан Петричић, и још низ познатих личности.

Уз прву заједничку фотографију „Самоодбране“, „Истиномер“ је написао: „Кад за једним столом седе бивша председница Врховног суда Србије Вида Петровић Шкеро, глумци Никола Којо и Рале Миленковић, академик Душан Теодоровић, социолог Јово Бакић, каракатуриста Предраг Кораксић Коракс, режисер Желимир Жилник, писац Филип Давид, историчарка Дубравка Стојановић, готово да нема никаквих непознаница када је у питању однос према актуелној власти“.

“Наша група је самоодбрана од диктатуре, корупције, мафије, криминала, глади, неморала, примитивизма, ријалити програма, некултуре, неваспитања, нестручности и неколико хиљада лажних диплома. Ми смо приморани да се свакодневно бранимо од погрешне политике, нестручности, агресивног примитивизма и бахатости. Родоначелник свега овога је Александар Вучић, најбољи ђак Војислава Шешеља“-рекао је, поред осталог, академик Душан Теодоровић за „Истиномер“ .

 “Можда ће ‘Самоодбрана’ да прерасте у покрет, партију, или групу грађана која се окупља око сличних идеја и излази на неке изборе у будућности. Можда и нећемо да успемо у свему томе. Наш основни политички циљ је рушење Вучићевог режима и истинско мењање Србије. Шта значи ‘истинско мењање Србије’? Нас никада не би задовољило неких, на пример, шест или седам одсто гласова добијених на изборима, прављење неких понекад и лажних коалиција и учешће у оваквом политичком систему, без реалне могућности да трансформишемо српско друштво“, изјавио је др Теодоровић за „Истиномер“.

ТВ Н1 цитира интервју глумца и редитељ Радослава Ралета Миленковића „Новом дану“, да суштина неформалне групе Самоодбрана није стварање политичке странке или покрета, већ да је реч о групи појединаца која је одлучила да заложи свој углед и честитост како би „охрабрила људе да буду слободни“.

Миленковић је рекао да је групу људи окупила жеља да покушају да се врате теме друштвеног уређења, функционисања институција, ситуација у култури и образовању како би свакодневни живот грађана боље функционисао.

„Да би сачували здрав разум у овом друштвеном контексту и свакодневници која је препуна настраности и лудила.Ми смо одлучили да, као појединци са својим биографијама, заложимо углед и честитост да охрабримо људе да буду слободни. Да покушамо да ово друштво учинимо макар мрвицу племенитијим, макар мрвицу наде да дамо људима да ће једном стварно моћи на изборима да се бира одговорна власт која ће сносити последице за оно што чини“, рекао је Миленковић за Нови дан и поновио да „не треба нико од њих да очекује изборну листу“ јер тога, како каже, „сигурно неће бити“. Лист „Блиц“ преноси објаву с твитер профила глумца Николе Које : „Кад је политичка борба, онда политичари. Кад је окупација, онда самоодбрана. Браните дрвеће, част, здраву памет, живот… ово последње баш и не вреди без овог пре… Срећно!“

Пријатељи сајта