Сукобљене адвокатске струје морају да спусте лопту

Извор: Дневник

Београдски адвокати,  „крило“ чланства Адвокатске коморе Београда око њеног „одлазећег“ председника Слободана Шошкића, који 13. маја нису  учествовали   у изборима у  тој комори, оспоравајући им легитимитет јер их је  заказала  (ванредна) скупштина АКБ,  одржали су 10 јуна  Изборну скупштину  коју је заказао Управни одбор АКБ.

Покрет Боља адвокатура : Владимир Гајић изабран за председника

Покрет Боља адвокатура објавио је на свом сајту да  је  на Изборној скупштини, одржаној 10.јуна 2017.године у Сава Центру, већином гласова за председника АКБ изгласан   адвокат Владимир Гајић, а на место потпредседника адвокат Јовица Тодоровић
Извор: Боља адвокатура

Скупштина је, уз учешће око скоро хиљаду адвоката, одржана у Центру “Сава”, иако је било проблема с резервацијом простора за овај догађај, због сукоба две струје у овој комори.

Скупштином је председавао адвокат Небојша Авлијаш, пошто досадашњи председник  АКБ Слободан Шошкић, коме је мандат истекао 2014, није дошао. На почетку је скупштина, већином од 416 гласова, донела одлуку да се пониште избори са, како је речено, нелегалне Изборне скупштине АКБ, одржане 13. маја и на којој је изабрано руководство АКБ и за председника Југослав Тинтор. Потом су кандидати за председника АКБ излагали своје програме, по азбучном реду, са листе од 10 предложених међу којима и за Југослава Тинтора и још троје  за које се  гласало  13. маја .

Адвокат Драган Брајер је позвао колеге адвокате да “спусте лопту” и предложио да се Комора уједини и то на скупштини, већ у септембру и позвао да се до тад нађе начин да се деблокира рачун Коморе. И адвокат Светозар Вујачић оценио је да је, после укаљаног угледа адвокатуре, адвокатима потребно јединство више него икад. Кандидат Владимир Гајић истакао је да грађани адвокате више не виде као заштитнике правде, и да он жели то да прекине и да у Комори успостави виша правила игре уз поруку јавности да ће адвокатура бити професија с којом неће бити шале. Кандидат за председника АКБ Вељко Вукотић рекао је да ће, као председник, иницирати измене Закона о адвокатури и предложити оснивање пензионог фонда за адвокате. Кандидат Милинко Трифковић позвао је колеге да се врате демократији и предочио да је АКБ од узурпатора спасило неколико адвоката који су у њој дежурали и спавали и физички је одбранили.

Програм последњег с листе кандидата, досадашњег председника Коморе Слободана Шошкића, није представљен, пошто је Шошкић био одстутан, а његов програм је намеравао да изложи председавајући Небојша Авлијаш, међутим адвокати су то одбили, пошто је већина била против. Остали кандидати са листе: Зора Добричанин Никодиновић, Мирјана Мосоровић, Горан Нинић и Југослав Тинтор, нису присуствовали скупштини. Гласање и пребројавање гласова трајало је до дубоко у ноћ.

Епилог “статутобранитељске” позиције  обеју страна, али  непомирљиво супротстављених у  тумачењу  Статута АКБ о питању ко може да сазове изборну скупштину, јесте да ови који су бирали 10 јуна, не признају ништа што је проистекло из мајских избора, док је за другу страну која оспорава легитимитет „Шошкићевом крилу“,  неприкосновена  мајска  Изборна скупштина  и тада  изабрано ново руководство коморе:  чланови руководећих  и дисциплинских органа , председник Југослав Тинтор и представници АКБ у Адвокатској комори Србије (АКС).

Адвокат Владмир Гајић, један од кандидата за председника АКБ рекао је  за „Дневник“    да је   омогућено свима, без икакве разлике, да искористе своје активно или пасивно  бирачко право, а да су на листама сви који су  се кандидовали у кандидационом поступку који је  окончан још у новембру 2016 године .

– Те  кандидационе листе  су искористиле  колеге које су организовале  скупштину од 13. маја. Међутим,  Изборна скупштина од 10 јуна  једина  је легално заказана-наглашава Гајић-јер  по Статуту АКБ Изборну скупштину може искључиво да сазове Управни одбор, и друго, јер изборни поступак и све радње које су у вези избора може да спроведе само изборна комисија коју је именовао такође Управни одбор.

Одговарајући на питање како  шира јавност да  разуме о чему је реч с обзиром на то да обе стране у АКБ тврде да су неспорне баш њихове одлуке и тумачење Статута , Гајић  признаје да у тој причи  ни адвокатима није лако да се снађу.

– Ево, међутим, једног примера који ће помоћи за разумевање  ситуације. Нажалост, бивши председник АКС Драгољуб Ђорђевић и  секретар АКС  Југослав Тинтор , и 2011.године су направили ово исто  , са  још неколико потпуно истих актера,  паралелну изборну скупштину, и онда је све што је из тога проистекло  морало да иде на суд и то све је поништено-наводи Гајић и додаје да ће „највероватније опет морати да се прође кроз исту фазу да суд одлучује о томе ко је радио у складу са Статутом“.

Проблеми и на релацији АКБ-АКС

Убрзо након избора одржаних 13. маја у АКБ, Адвокатска комора Србије саопштила да је АКС одржала 4.јуна Изборну седницу своје Скупштине, која је „радила у пуном кворуму и са представницима старог сазива и са представницима новог сазива и донела одлуку о потврди мандата новоизабраним представницима у Скупштини и члановима Управног одбора АКС,након спровођења избора у свим адвокатским коморама у саставу АКС“.

Владимир Гајић каже, међутим, да је „све то нелегално“.

-Наиме,старим делегатима , пре свега београдским, једном пресудом која се односила и на Драгољуба Ђорђевића, поништени су мандати , тако да они не могу да учествују ни у каквом увођењу у мандат нових делегата. Та пресуда у односу на Драгољуба Ђорђевића чак почиње речима: „Забрањује се Драгољубу Ђорђевићу да врши функцију председника АКС“, што њему ништа не смета да се и даље понаша као да се ништа није десило. Али шта да радимо, то је Србија, не разлику се , нажалост, ни адвокати много-навео је Гајић.

-Победник  на изборима  10. јуна  ће извршити мирну примопредају са садашњим председником Шошкићем. Надам се да ћемо од ове  скупштине  почети да превазилазимо проблеме –  рекао је Гајић.

Адвокат Југослав Тинтор који је 13. маја на тада одржаној Изборној скупштини изабран за новог председника АКБ,   у изјави за Дневник  је  за догађај  од 10.јуна рекао да „уопште није Изборна скупштина , већ скуп заказан од стране нелегалног Управног одбора који не постоји, јер је поништен правоснажним судским одлукама“.

-Одлуку о сазивању тог скупа ставила је ван снаге Скупштина АКБ одржана 23 априла.  Претпостављам  да се налазим на тој листи  из  разлога  што користе материјале из већ спроведеног кандидационог поступка  који је био за 13 мај, али не могу ништа тим поводом да учиним.  Ко организује и иде на тај скуп поступа супротно одлуци Скуштине АКБ. На те изборе – каже Тинтор- не иде нико. Њих   организује старо руководство како би нас одвукло у претходни период хаоса и судских поступака, како би продужили своје мандате.

Истичући да   односе у адвокатури не би требало да уређују судови , већ скупштине адвокатских комора, као њихов највиши орган, Тинтор  оцењује да је београдска адвокатура   13. маја искорачила из зачараних кругова конфликата.

 

 

 

Пријатељи сајта