„СЛУЧАЈ ТАТОН“: Тројица осуђених пуштени на условни отпуст

Тројица навијача Партизана “Стефан Величковић, Драган Томасовић и Јован Карбић, пуштени су на условни отпуст након што су издржали две трећине казне од по седам година затвора, на које су осуђени по оптужбама за учешће у нападу на француског навијача Бриса Татона 17. септембра 2009. године у Београд, пред утакмицу Партизан –Тулуз, пише новосадски Дневник. Адвокати одбране Добривоје Главонић и Саша Николић потврдили су да су Величковић, Карбић и Томасовић пуштени на условни отпуст у складу са Закоником о кривичном поступку, којим је та могућност предвиђена после две трећине издржане казне уколико се осуђени добро владао током издржавања казне и испунио остале предвиђене услове.

Величковићева молба за условни отпуст прва је усвојена и, како је навео његова адвокат Главонић, пуштен је на слободу у септембру 2014.године. Четири месеца после Величковића, јуче 6. фебруара из затвора су пуштени Карбић и Томасовић, што су потврдили и њихови браниоци. Сва тојица били су у затвору од 18. септембра 2009, када су ухапшени.

Адвокат Добривоје Главноћ, бранилац Стефана Величковића, каже да још није одлучено о његовом захтеву за понављање поступка, поднетом због нових доказа који нису изведени на првом суђењу. Осуђени Величковић тврди да није био ни близу Обилићевом венцу 17.септембра 2009, да нема никакве везе са трагичним догађајем и да је био на сасвим другом крају града, о чему, каже, сведочи казна за саобраћајни прекршај коју му је у критично време написао саобраћајац, па тражи да тај полицајац буде саслушан као сведок.

Бранилац Јована Карбића, адвокат Саша Николић, подржава захтев за понављање поступка и онај који су поднеле његове колеге, браниоци осуђених Ивана Грковића и Дејана Пузигаће јер, како наглашава, неопходно је да буду изведени сви релевантни докази, вештачења и да буду испитани још неки сведоци очевици који нису позивани на првом суђењу. Другим захтевом одбрана тражи да буду саслушани сведоци, који су се стицајем околности затекли на Обилићевом венцу у време догађаја и дали су изјаве из којих произлази да је Брис Татон, скочио преко ограде парка на Обилићевом венцу, бежећи од навијача“.

Захтеви бранилаца за понављање поступка налазе се на одлучивању по жалбама у Апелационом суду у Београду.

Правоснажном пресудом осуђени су: Ђорђе Прелић на 15 година затвора, Дејан Пузигаћа на 14 година, Љубомир Марковић и Иван Грковић на по 13 година затвора, Бранимир Четник и Владан Сувајац на по осам и по година затвора. На казну од 8 година затвора осуђен је Милан Вујовић, а на по седам година Јован Карбић, Драган Томасовић, Стефан Величковић, Милан Тарлаћ и Бојан Матијевић .

Сви су осуђени по оптужбама за учешће у нападу и пребијању насмрт Бриса Татона. Оптужница их терети а су уочи утакмице Патизан –Тулуз у Београду, у башти кафића „Ајриш паб“ на Обилићевом венцу напали и тукли навијаче француског клуба. Тужилаштво тврди да су окривљенибацили Бриса Татона са платформе преко ограде парка “, што одбрана негира и тврде да је реч о несрећном догађају.

Брис Татон је преминуо 29. септембра 2009. године у београдском Ургентном центру.

Извор: Дневник

Пријатељи сајта