Тужилаштво одустало од процеса за “вакцине”

Извор: Дневник

Процес против бивше директорке Републичког фонда за здравствено осигурање Светлане Вукајловић Попржен и још троје сумњичених у вези наводно спорног поступка набавке вакцина против „свињског грипа” 2009. године, окончан је, после пет година суђења у Вишем суду у Београду, одустанком Тужилаштва, сазнаје Дневник .

– Више јавно тужилаштву у Београду, након разматрања целокупних списа предмета и несумњиво утврђеног чињеничног стања, донело је одлуку о одустанку од даљег кривичног гоњења окривљених Светлане Вукајловић Попржен за кривично дело злоупотребе службеног положаја из чл.359 ст.3 у вези ст.1 Кривичног законика, као и у односу на Смиљку Милеуснић Аџић, Владимира Гравара и Љубомира Павићевића за по једно кривично дело злоупотребе положаја одговорног лица из чл.234 ст.3 у вези ст.1 у вези чл.33 Кривичног законика. О овој одлуци тужилаштво је обавестило и Виши суд у Београду –наводи у писаном одговору на питање Дневника, портпарол тужилаштва, заменица тужиоца Татјана Секулић.

По сазнањима Дневника, на главном претресу који је одржан у току прошлог месеца изведени су и последњи предвиђени докази, након чега је тужилаштво узело списе предмета на разматрање будући да су до тада исцрпљени сви докази који су били предложени уз оптужницу.

Тужилаштво је поступак покренуло пре више од пола деценије због сумњи да је у новембру 2009. у поступку јавне набавке вакцина против „свињског грипа“ наводно било нерегуларности.

Одбрана је, с друге стране, оспоравала основаност оптужби и вођења кривичног поступка, још од истраге покренуте 19. септембра 2011. године након што су Светлана Вукајловић, директор „Југохемије фармације“, Владимир Гравар и Љубомир Павићевић из „Детапа“ приведени у Тужилаштво за организовани криминал, док је проширењем истраге 14. децембра 2011, обухваћена и бивша директорка „Југохемије“, Смиљка Милеуснић-Аџић, сестра Милке Форцан, некадашње председнице компаније “Делта холдинг“.

Предмет је у надлежност општег одељења Вишег суда у Београду прешао крајем 2012, а суђење је почело у другој половини 2013.године.

По тези оптужбе био је споран избор компаније ‘Југохемија фармација’, јер наводно “није поседовала писмо о ауторизацији произвођача вакцина швајцарске компаније ‘Новартис’”, као и увођење у поступак набавке вакцина посредника – предузећа ‘Југохемија фармација’ и ‘Детап’, за које се тврдило да су “по основу увезених 855.000 доза вакцина, наводно, остварили имовинску корист од око 132 милиона динара и да је истовремено за исти износ оштећен буџет Србије”.

Одбрана је све негирала и узврћала доказима. Бивша директора РФЗО тврдила је да су у тој установи “само спроводили одлуку Владе Србије о набавци вакцине, онако како су наредили, да је тендерска процедура била по закону, а након надзора који је над том набавком обавила Управа за јавне набавке Министарства финансија, није било примедби.

-У вези с набавком вакцина 2009 године, постоје два закључка тадашње Владе Србије. Први је од 2. новембра 2009 године где Влада налаже РФЗО-у , према предлогу Министарства здравља, да спроведе поступак хитне набавке три милиона доза вакцина. Ми смо добили налог да то урадимо и другачије нисмо могли да поступимо -испричала је у одбрани Светлана Вукајловић- Након што је РФЗО спровео тендер, послала сам допис Влади у којем сам их обавестила да је комисија предложила ‘Југохемију’ као најповољнијег понуђача са ценом 799 динара по дози вакцине, али да се на тендеру појавио и Институт Торлак који нуди кинеску вакцину, знатно јефтинију, а није доставио документацију коју закон налаже, као и да се појавио допис фирме ‘Глаксо Смит Клајн’ где они наводе да неће да учествују на тендеру већ директно да преговарају с Владом.“ Тим дописом, како је тврдила, обавестила је Владу о могућности других опција, сугерисала преговоре са свим понуђачима , а у супротном, да дају закључак РЗЗО-у у погледу уговора са ‘Југохемијом’.

– Влада је-тврдила је Вукајловић, донела нови закључак у којем каже- потпишите уговор“

Закон о лековима и медицинским средствима којим је утврђено ко може бити носилац дозволе и поднети Агенцији за лекове захтев за регистрацију вакцине, прописује, да то “не може бити фирма из иностранства већ само њен заступник регистрован у Србији , чиме су и уведени посредници. С друге стране, прометом лекова, у шта је сврстан и увоз, може да се бави искључиво правно лице регистровано у Србији које има дозволу Министарства здравља -истицала је такође одбрана.

— “Детап” је званични заступник “Новартис – вакцине” за територију Србије и то је био пет година пре него што је дошло до тендера. Није тачан ни навод да фирма “Југохемија фармација” није поседовала писмо о ауторизацији компаније ‘Новартис’“ и да није могла бити изабрана за најбољег понуђача -објаснила је у својој одбрани Вукајловић-

Износ који је у оптужници наведен као штета за државу, у ствари је разлика између набавне и продајне цене коју је остварила „Југохемија“. По дози вакцине “Југохемија“ је остварила око 0,80 евроценти, а тезу да то у пракси на тржишту није енормна разлика одбрана је аргументовала другим примерима где је остваривана разлика у цени од два евра по дози вакцине.

Вукајловићева је истицала да је управо она покренула питање раскида уговора с ‘Југохемијом’ у јануару 2010. у ситуацији након испоруке контигента од 855 000 доза вакцина, чиме је стопирана испорука преостале количине “Новартисових“ вакцина од преко 2 милиона доза, будући да је било извесно да је укупан број заинтересованих грађана за вакцинацију знатно мањи .

 Притвор

Светлана Вукајловић је од покретања истраге у септембру 2011, провела у притвору осам и по месеци. Из притвора је пуштена уз јемство, 24. маја 2012. године, као и Смиљка Милеуснић Аџић и Љубомир Павићевић, док је Владимир Гравар, раније пуштен из притвора.

Пријатељи сајта