Vida Petrović Škero: Nepodnošljiva lakoća „dnovosti“

Zapanjujuća je kod nas ekspanzija emitovanja takozvanih rijalitija koji kipe od raznovrsnih oblika primitivizma i promovišu antivrednosti – upozorila je nekadašnja predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović Škero – Da bi se nešto toliko raširilo trebalo ga je negovati i smatram da je krivica celokupnog društva, da je svako od nas onim što je radio ili nije radio negde kriv za negovanje toga svega, jer nismo podigli glas protiv, ili to nismo adekvatno, ili dovoljno činili. Naravno da je druga priča to da li smo nešto mogli da promenimo. Svi smo krivi što to dozvoljavamo. Svi imamo krivicu što naša deca, htela ne htela, vide svuda takvu, nazvala bih to, dnovost. To se širi, to je kao bolest. Zna se da bolest mora da ima svoju prevenciju ako nećeš da preraste u nešto što postaje svakidašnjica, normala da boluješ od nečega. Ako ne lečiš bolest i ne suzbijaš na vreme onda se ona raširi i postaje ono što više nije bolesno stanje već način življenja i mi smo, nažalost, to uspeli da napravimo.

Postavljam pitanje u vezi ljudi koji prave rijalitije. Koji je njihov cilj za sve to? Oni koji učestvuju u rijalitiju, jasno je, za interes imaju pretpostavljeni ekonomski cilj i ništa drugo, po cenu toga da znaju šta se dešava, da se bolest širi.

Zato kažem da smo svi krivi. Smatram, dakle, da su oni koji to dozvoljavaju krivi, a ne neko ko učestvuje u rijalitiju jer on na taj način zarađuje pare.

Foto: mc.rs

Prijatelji sajta